Snap
  • Kind
  • vallen
  • wondgenezing
  • hansaplastnl
  • beschermen
  • wondreiniging

Vallen, opstaan en verzorgen van een wond(je)

Met de lente in aantocht word ik niet alleen heel blij van de geluiden van vrolijk zingende vogels of de fijne bloesemgeur, maar vooral ook van de geluiden van vrolijk spelende kinderen. Door de zon krijgen ze het al snel warm en word ik een lopende kapstok. De witte armpjes en blote beentjes komen langzaam weer tevoorschijn. Daar zitten mijn geluksmomentjes als (gezinshuis) ouder in; het zien en horen van mijn buiten spelende, lachende kinderen met het zonnetje op hun en vooral ook mijn gezicht. Blote armpjes en beentjes betekenen alleen ook vaker ongelukjes, want waar normaal een broek of jas nog een stukje extra bescherming geeft tussen hen en de straat, is die extra bescherming weg op het moment dat het mooi weer wordt.

Als (gezinshuis) ouder van kinderen in de leeftijd van 3 tot en met 13 jaar krijg ik dagelijks te maken met vallen en opstaan. Of ze nou binnen of buitenspelen, een dag niet gevallen is een dag niet geleefd. Dat doet me direct denken aan de tijd toen ik als gezinshuisouder te maken kreeg met de eerste valpartijen. Niemand had me geleerd wat te doen. Ja, een EHBO-cursus vanuit werk, maar die is vooral gericht op diepe wonden en/of ernstige ongelukken. Wat moet je nu eigenlijk vooral wel of juist niet doen bij een snee in de vinger of een schaafwond? 

Het belangrijkste is dat je een wond zo goed mogelijk verzorgt om infecties te voorkomen.

Een infectie houdt in dat er bacteriën binnendringen in het lichaam. Een infectie kan uitmonden op een ontsteking of nog erger; je kind kan ziek worden. Een ontsteking is dus een lichamelijke reactie op de infectie. Daarom vind ik het goed verzorgen van de wond heel belangrijk. Daarnaast geneest een wond ook sneller als je die goed verzorgt. En snel genezen is voor onze kinderen een echte must, want ik weet niet hoe het met jullie kinderen is, maar bij de onze kinderen is een wond vaak een heel gedoe. Bij een snee in de vinger gaat het handen wassen onder luid protest of hebben ze totaal geen zin meer om te spelen, omdat de wond heel de tijd trekt en dus zeer doet. Dus bij iedere (kleine) snee of een schaafwond is het zaak om deze zo snel mogelijk goed te verzorgen ter voorkoming van een infectie, zodat ze daarna weer lekker verder kunnen spelen. 

Snap

Een goede wondgenezing bestaat uit 3 stappen:

1. Reinigen

2. Beschermen

3. Genezen

Naast het verzorgen van een wond vind ik allereerst het kalmeren belangrijk. Ik kan moeilijk aan komen lopen met Hansaplast kids wondspray, sensitive kids pleisters of wondhelende zalf als Yara, of één van de andere kinderen, de oren van mijn hoofd schreeuwen. Ik kan me dan niet goed concentreren, laat staan inschatten wat er daadwerkelijk aan de hand is. Dus eerst troosten en van daaruit proberen rustig naar de wond te kijken. Echter, op het moment dat ze me toelaten en bloed zien, start het oorverdovende geschreeuw weer. Op dat moment heb ik meestal al wel kunnen inschatten hoe diep de wond is en wat ik moet doen. Als ik de wond zelf kan behandelen, leg ik rustig uit wat ik ga doen. 

Snap

Onze routine is bedacht door de man des huizes, Leroy. Hij heeft ons (inclusief mij) geleerd dat je met jonge kinderen heel veel voor elkaar krijgt door mee te gaan in het magisch denken. Leroy heeft de kinderen dan ook geleerd dat er rode en groene soldaatjes zijn. De rode soldaatjes maken je ziek en de groene soldaatjes zorgen dat je snel weer beter wordt. De groene soldaatjes hebben alleen soms hulp nodig. Dus als een van onze (gezinshuis) kinderen een wondje heeft, ontsmetten we die wond met Hansaplast kids wondspray. De wondspray is kindvriendelijk, omdat het een pijnvrije en effectieve manier is om de wond te reinigen van vuil en bacteriën. Het prikt niet en dat vinden wij wel heel belangrijk, want de kinderen hebben er niets aan als ze angst krijgen voor pijn tijdens het behandelen van een wond. Vroeg of laat zullen ze toch te maken krijgen met mensen in witte jassen en dan willen we graag voorkomen dat ze liggen te spartelen in een stoel of al dagen met buikpijn rondlopen voor de tandarts. We kunnen ze beter nu gelijk aanleren hoe je op een goede manier omgaat met een wond(je).

Als ik de wond eenmaal gereinigd heb met de wondspray (groene soldaatjes in kindertaal) en de wond blijft bloeden dan mogen ze zelf een Hansaplast sensitive kids pleister met dierenmotief uitzoeken. Deze pleisters zijn kindvriendelijk en zien eruit als een sticker. Op een of andere manier helpt een ‘sticker’ pleister al snel bij het vergeten van de wond en kunnen ze daarna weer lekker door met spelen. Een kind is nu eenmaal heel bewegelijk en met de Hansaplast pleisters weet ik zeker dat ze 99% van de bacteriën blokkeren (voor 99% beschermd zijn tegen bacteriën).

Wij gebruiken al jaren de sensitive pleisters van Hansaplast. Naast het feit dat het de wond beschermd tegen vuil en bacteriën blijven deze pleisters gewoon het beste zitten én zijn de sensitive pleisters extra huidvriendelijk – ook belangrijk! De pleisters bestaan uit dicht geweven materiaal, zodat de wond goed kan ademen, ze hebben een sterke kleefkracht en een fijne bijkomstigheid in dit gekke Corona tijdperk is, dat ze waterafstotend zijn en nog steeds goed blijven zitten na 20 keer hun handen gewassen te hebben. Er is namelijk niets vervelender dan dat een kind tijdens het spelen alleen maar gefocust is of die pleister wel of niet blijft zitten. Een kind moet gewoon zo snel mogelijk weer lekker verder kunnen met spelen en daarom ligt onze medicijnkast ermee vol, want zoals ik al zei; een dag niet gevallen is een dag niet geleefd.  

Hansaplast pleisters blokkeren 99% van bacteriën*

* Hansaplast pleisters beschermen tegen vuil en bacteriën

Voor het slapen gaan trekken we de pleister er vaak weer rustig af en gebruiken we Hansaplast wondhelende zalf voor de laatste stap in de verzorging. Leroy heeft deze tube omgetoverd tot ‘wonderolie’. De wonderolie heeft inmiddels zo’n magische werking dat ze bij ieder willekeurig schrammetje of snee naar binnen rennen, schreeuwen om wonderolie en net zo hard weer naar buiten rennen zonder enige kik gegeven te hebben. Het gaat hun allang niet meer om het wondje, maar dat ze zo zo snel mogelijk goed geholpen zijn en weer verder kunnen.

Het fijne aan de wonderolie (Hansaplast wondhelende zalf) is dat de wond ook nog eens tot 2x sneller geneest in vergelijking met een onbehandelde wond. Dus zo gek is het niet dat we de tube wonderolie genoemd hebben. Daarbij houden wij het korstje graag zacht, zodat het niet de hele tijd openscheurt en weer pijn doet. Vaak zitten sneetjes of schrammetjes op vervelende plekken. Dus hebben ze er veel baat bij dat we regelmatig zalf op hun wond smeren. Daarnaast is de zalf is zeer huidvriendelijk, want de zachte formule is dermatologisch getest en geschikt voor baby's, kinderen en de gevoelige huid. De zalf is vrij van kleur- geur en dierlijke stoffen. Dat is de wondspray overigens ook. De Panthenol bevattende formule werkt als een beschermende barrière om het vochtgehalte van de huid te behouden en creëert een ideale omgeving voor het huidherstel. De zalf kan worden gecombineerd met standaard pleisters van Hansaplast, zoals Classic, Elastic, Sensitive, Universal of kinderpleisters.

Wij willen ze zo goed mogelijk beschermen tegen bacteriën en vuil, zodat ze ze zo snel mogelijk weer lekker verder kunnen spelen.

Snap

Zelf vind ik het altijd fijn om meer kennis te hebben over de producten die ik gebruik voor mijn kinderen. Dus voor de nieuwsgierige lezer. De wondhelende zalf van Hansaplast kan zowel op oppervlakkige open wonden als op de beschadigde huid gesmeerd worden. De zalf vormt een ademende laag welke de wond tegen externe invloeden beschermt en het uitdrogen van de wond voorkomt. Het is klinisch bewezen dat dit voor en snellere wondgenezing zorgt en het risico op littekenvorming vermindert. Vooral in het gezicht is dat erg fijn.

  

Wij zijn al jaren fan van de kindvriendelijke producten van Hansaplast, omdat het doet wat het beloofd.

Snap
's avatar
3 jaar geleden

Goed om te weten!

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij yara.en.mama?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.