Snap
  • Kind
  • #tweeling
  • TES
  • tweelingescalatiesyndroom
  • peutersenkleuters

Tweeling escalatie symdroom

Ja dit bestaat echt... Heb het zelf ervaren.. meermaals per dag...

Het tweeling escalatie syndroom ofwel TES, bestaat echt. Ik heb het zelf gemerkt bij mijn tweeling. Het gebeurd wanneer het ene kind een driftbui krijgt, waardoor de andere ook begint, maar nog heviger, waardoor de eerste nog heviger reageerd. Het gevolg zijn 2 gillende boze kleuters. Meerlingen voelen en versterken elkaars gedrag. Veel meer dan bij andere broers en zussen. Ze zijn constant samen (bij ons toch) van sinds ze in de buik waren. Ik merk dat hun band onderling veel hechter is dan bij onze andere kinderen. 

TES gebeurd ook bij kleine zaken zoals bv bij het kleuren. De ene kleurt wild op een blad, waarbij de andere lacht en nog harder op de kleurtjes duwt en ermee begint te slaan. De andere lacht ook en begint ermee te gooien of op de muur te kleuren. Dit is maar 1 voorbeeld, maar zo situaties heb je regelmatig op een dag. Je kan je wel voorstellen wat een chaos dat thuis soms is, als we van de ene TES situatie in de andere gaan. Knetter word ik er soms van.

Zelfs op school merken ze dit op. Ze vinden het moeilijk om ermee om te gaan. De ene is rustig en luistert vrij goed, terwijl de andere erg wild is en zich niks aantrekt van regels. We hebben ze exspress gescheiden in de klas omdat ze elkaar teveel versterken, maar tijdens de speeltijd zien ze elkaar nog. En wat gebeurd er dan? Juist... De wildere steukt de rustige op, en na de speeltijd blijft dit gedrag nog steeds aanwezig bij de rustigere twin. De school weet zich soms geen raad ermee. 

Het is dan ook niet makkelijk om daar gepast op te reageren. Ik verlies zelf ook regelmatig mijn geduld, want het vergt enorm veel van je om ermee om te gaan. Het beste is om de kinderen te scheiden, zodat ze elkaars gedrag niet meer kunnen versterken. Zo ver mogelijk uit elkaar zetten en de twin die als eerste boos was als eerste te troosten. Daarna idem bij twin 2. En er nadien over praten. 

Volgens Google duurt TES ongeveer van 2-4 jaar. Nog even volhouden hier dus... We zijn er bijna 🥳. Tot die tijd blijven we nog in en uit ademen en tot 10 tellen. Merken jullie zelf ook TES op bij jullie twins? En hoe ervaar jij dat?