Snap
  • Kind

Superkind of toch normaal?

We krijgen van steed meer mensen te horen dat onze dochter supersnel met alles is. Maar is dat ook echt zo? Hebben we een "superkind "?

Onze dochter is vorige maand drie geworden.van steeds meer mensen krijgen we te horen dat onze schat een superkiind is. Volgens anderen is ze snel met alles.Iets wat wij mee vinden vallen. Enkele voorbeelden: Vorig jaar augustus zijn we begonnen met zindelijkheidstraining. In 4 weken tijd plaste onze dochter overdag 5 keer in haar broek. 's Nachts was ze direct zindelijk. Tussendoor wakker maken lukte niet, we hebben het meerdere keren geprobeerd maar ze werd niet wakker en als we haar naar het toilet brachten werd ze overstuur. We lieten haar daarom maar slapen. Ze heeft nog wel een luier omgehad 's nachts maar die waren dus droog. Volgens anderen was het raar dat ze 's nachts direct droog was, maar het was echt zo.

Verder kan onze dochter zich prima een uur alleen vermaken. Boekjes kijken, met de blokken of pop spelen ze mag het graag doen. En ook buitenspelen is een grote hobby van haar. Alleen of met de buurtkids dat maakt haar weinig uit. En ze kan het uren volhouden. Volgens anderen is dit apart, dat ze zich zelf zo lang vermaakt..?

Douchen doet ze graag zelf. We helpen alleen een beetje met de haren uitspoelen maar voor de rest spettert ze lekker zelf. Zijn we daar te vroeg mee? Met kleren uitzoeken en aantrekken hetzelfde. Ze wil alles zelf doen en het lukt haar ook. Wel hebben we ingesteld dat ze mag kiezen uit twee zetjes kleren, anders duurt het uitzoeken veel te lang, haha.

Toiletbezoek doet ze ook vaak alleen. Ik vraag haar regelmatig of ze moet plassen maar ze zegt steeds van niet. Een enkele keer moet ik mee. Maar vaak gaat ze zelf naar boven om wat speelgoed te pakken en hoor ik vervolgens de wc doorgetrokken worden.

Fietsen op haar fiets met zijwieltjes kon ze binnen enkele minuten. We moesten haar even helpen om erop te klimmen maar vervolgens racete ze door de tuin. En nog geen maand later fietste ze al naast me mee naar het winkelcentrum.

Soms denk ik wel eens dat anderen jaloers zijn omdat ons kind dingen snel oppikt. Maar is dat ook zo of hebben wij een kind wat snel is?

9 jaar geleden

Klinkt voor mij niet als vlot, in tegenstelling tot een paar andere reacties die ik hier lees. Krijg het idee dat je kind zich gewoon normaal ontwikkeld. Fietsen met zijwieltjes op 2 1/2 jarige leeftijd, is niet bijzonder. Zonder zij wieltjes is dat bijvoorbeeld wel. Vergeet niet dat ouders (ik heb mij daar vast ook wel schuldig aan gemaakt), hun eigen kinderen de hemel in prijzen en geen er een soms wat onrealistische kijk op na houden.

9 jaar geleden

Hier een zelfde verhaal. Mijn zoontje is nu 3. Liep met 10 mnd. Vanaf 20 mnd poepzindelijk en 25 mnd dag en nacht zindelijk. Fietsen met zijwieltjes ook meteen. Kan zijn naam al een tijdje schrijven. Lezen van zijn naam met 31 mnd. Liedjes na 1x luisteren mee zingen. En ga zo maar door. Krijg ook vaak reacties om me heen...."ik vergelijk niet met jou die van jou doet toch alles veel te snel" .... Ik denk dan maar ach jaloers en geniet met volle teugen van mijn zoon. En ben supertrots op hem!

9 jaar geleden

Heel herkenbaar dit. Mijn zoon inmiddels 3,5 fietst al sinds hij 2,5 is op een fiets met zijwielen en ook al voor z'n 3de mee op de weg. (Wel kleine stukjes op niet drukke wegen) Hij was met 22 maanden overdag zinnelijk en met 27 maanden dag en nacht zinnelijk. Hij schrijft z'n eigen naam al en kan ongeveer 10 woorden lezen door middel van woordherkenning. Hij begint zelfs al te rekenen 5-3=2 en 4+2=6. Hij speelt ook al alleen buiten er rijdt of loopt dan rondjes door de straat/poort en blijft netjes op de stoep. Mijn kind speelt gelukkig ook heel veel en heeft ook veel fantasie als hij met z'n Lego of playmobil speelt. Zolang hij dat ook blijft doen is er verder niets aan de hand zeggen ze en mogen we hem gewoon blijven stimuleren als hij erom vraagt

9 jaar geleden

Vind het niet uitzonderlijk snel allemaal. Onze dochter was bijzonder lui. Op haar eerste verjaardag kon ze nog steeds niet kruipen. Erger nog er zat totaal geen beweging in. Met heel veel moeite kon ze zelf van lig naar zit. Kreeg veel te horen dat er vast iets niet goed was.. Daar in tegen had ze al wel een woordenschat van ruim 50 woorden! Nu is ze 17 maanden. Loopt als een kieviet. Klimt er vrolijk op los! Klets ons echt de oren van ons hoofd. Niks niet onduidelijk. Kleine zinnen die voor andere ook verstaanbaar zijn. Mijn mening,, kinderen ontwikkelen zich allemaal op hun eigen tempo!