Snap
  • Kind
  • Mama
  • kind
  • sinterklaas
  • druk

Stresst jouw kleuter ook enorm voor Sinterklaas?! Hier 7 handige tips!

Sinterklaas is met zijn boot met pieten al onderweg naar Nederland. Op school zijn de kinderen bezig met het maken van sinterklaasknutsels en lees de juf sinterklaasverhalen voor. Alle ouders worden erop geattendeerd dat Sinterklaas begin december de school een bezoekje brengt. En ook thuis zijn de kinderen met Sinterklaas bezig; ze mogen een lijstje maken met het leukste speelgoed. Als ouder haal je extra schoenen van zolder, want daar gaan pepernoten en muntjes van chocolade in. En dan kijk je naar je kind: hij of zij is onrustig, wil veel rennen, slaapt ’s nachts slechter en plast soms in zijn of haar broek. Wat is er ineens met je kindje aan de hand? Hij of zij heeft heuse sinterklaasstress…. Daarom 7 tips van een kinderpsycholoog. 

1. Maak de spanning bespreekbaar. Leg uit dat veel kinderen het spannend vinden dat Sinterklaas komt. Maak duidelijk dat er niets kan gebeuren; Sinterklaas vindt uiteindelijk alle kinderen lief. Probeer dit stukje kort en klein te houden.

2. Bereid het kind voor op de hele situatie. Wat kan het kind allemaal verwachten? Neem het kind mee in schoen zetten, lijstjes maken, vieringen en de aankomst. Zorg ervoor dat later niets als een verassing terugkomt. Naast deze gesprekken is het goed om boekjes voor te lezen, sinterklaasprogramma’s of – films te kijken en liedjes te zingen. Ook lekker dansen hoort erbij.

3. Als je kind op gepaste afstand wil blijven, dan mag dat. Dwing je kind niet om dichterbij te komen of op schoot te zitten. Verder is het niet handig als je je kind dreigt met het feit dat het geen cadeautjes krijgt of mee naar Spanje moet, ook al is het goed bedoeld.

4. Geef je kind extra veel aandacht in de moielijke situaties. Een knuffel, aai, kus of een handje vast kan soms veel schelen. Als je er niet bij kunt zijn, zorg dan dat de andre volwassenen die voor jouw kind zorgt (bijvoorbeeld de pedagogisch medewerker of juf) of de hoogte is van de spanning.

5. Probeer in deze spannende situatie, het kind niet teveel te laten snoepen. Laat je kind buiten ravotten en rennen. Lekker stoom afblazen is ideaal!

6. Voor het plassen, kan je als ouder (terug)grijpen naar een beloonsysteem met stickers. Voor elke keer dat je kind op de wc plast, krijgt hij of zij een sticker.

7. Geef je kind veel complimenten! Het is knap dat hij of zij toch meedraait met het fenomeen Sinterklaas! Probeer hem of haar positief te stimuleren, maar niet te pushen. Laat alles in het tempo van je kind gaan!

6 jaar geleden

Ik denk dat het goed is, dat je vooral niet continu dingen met tegenzin gaat doen. Tenzij je kind erg graag iets wil ondernemen, dan kun je overwegen om het 1 x te overwegen. Bijvoorbeeld een intocht of iets anders. Verder kan je zoveel mogelijk aan school, vriendjes en papa over laten.

6 jaar geleden

Hoe ga je ermee om als je als ouder ook niets vind? ze zijn 2,5 en 33,5. Zelf doen wij niets, ik laat school doen wat ze doen. Ik wil best dingen knutselen voor sint maar we zijn niet bezig wat er op tv is. Intocht vind ik persoonlijk een ramp. Als kind heb ik altijd eng gevonden en stond altijd achteraan