Snap
  • ziekenhuis
  • ziek
  • Baby
  • rotavirus
  • rotavirusinfectie

Spugen, diarree en koorts; wat is er toch?

Dit had voorkomen kunnen worden met het  rotavirusvaccin

Het rotavirus. Ik had er werkelijk nog nooit van gehoord. Wel van noro, RS.. maar rota? Nee, dit kende ik niet. Het begon allemaal toen Yara 7 weken oud was. In de 2 weken voor kerst voelde ze zich al niet zo lekker. Ze was erg neusverkouden en kreeg diarree, alleen geen koorts. Van de huisarts moesten we gewoon even afwachten, het zou vanzelf weer over gaan…

Na een week had Yara nog steeds diarree en begon ze er ook bij te spugen. Geen mondjes, maar echt spugen. Ik kon haar ieder uur omkleden en wassen en droeg haar hele dagen in de draagzak. Het gehuil werd met de dag erger en langduriger. Ons vermoeden was een koemelkallergie, maar dit was lastig te bewijzen met de verkoudheid erbij.

Doorverwijzing naar de kinderarts

Na een 2e ritje huisarts werd ons nogmaals verteld dat het heerst en we het even moesten afwachten. Ruim 2 weken later, op 20 december 2023, kreeg Yara ook nog eens koorts. Ze dronk nauwelijks meer. Koorts van koemelkallergie? Dat leek mij sterk. Omdat het al na 17:00 uur was belde ik met de huisartsenpost en die wilde Yara, aangezien ze nog maar 7 weken oud was, toch wel graag zien. Eenmaal daar zag de dienstdoende huisarts direct dat het niet zo lekker ging en verwees ons door naar de kinderarts. 

Die liet haar direct opnemen. Dat was echt even schrikken. Ik vond het zo ontzettend zielig. Het spugen en de diarree bleven, ieder half uur. Ze was enorm suf en kon alleen maar slapen. Omdat er enkel waterdunne ontlasting in haar luier kwam, konden we ook niet zien of ze nog wel kon plassen. Eenmaal in de kamer kwam Yara aan de monitor te liggen, kreeg ze een katheter en werd er bloed afgenomen. Ze had ook pieken in haar hartslag. Gek genoeg was haar urine schoon en waren de bloeduitslagen normaal. Wat zou er dan toch zijn?

Snap

Eindelijk duidelijkheid

Die nacht kregen wij niet veel duidelijkheid. In de ochtend vertelde de kinderarts dat ze niet meer specifiek op 1 enkel virus testen, omdat dit geen meerwaarde zou hebben voor de behandeling. Maar gezien de hardnekkige diarree, het spugen en de koorts vermoedde zij het rotavirus. Zo snel als ik Google Scholar kon openen, zocht ik er alles over op: een mega besmettelijk en hardnekkig virus. En dat bleek. Zeker bij zo’n klein hummeltje van 7 weken oud. 

Na 2 dagen werd er besloten een sonde te plaatsen. Alle voeding kwam er namelijk van onder en boven net zo hard weer uit. Via de sonde kreeg Yara ORS toegediend om niet uit te drogen. Gelukkig knapte ze hier steeds meer van op. Per toeval vertelde een van de verpleegkundigen mij over de rotavirusvaccinatie. Dat ik zo’n pech had dat Yara nog in 2023 geboren was en niet in 2024. Voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2024 is de rotavirusvaccinatie namelijk opgenomen in het landelijke vaccinatieprogramma. 

Snap

Rotavirusvaccinatie

Als Yara geboren was in 2024, had ik haar zeker willen laten vaccineren tegen het rotavirus. Het kan je zoveel narigheid besparen. Voor ons als volwassenen is het vooral even flink aan de diarree, maar voor zo’n klein baby’tje is het écht heel zwaar en heftig. Ik heb Yara echt ontzettend futloos gezien in die week. Het rotavirus kostte haar zoveel energie. Je kleintje zo zien stribbelen en vechten tegen het drinken, het spugen en de diarree is zo ontzettend zielig.

Weet je wat ik zo fijn vind aan dit vaccin? Dat het in druppelvorm gegeven wordt, dus geen vervelende extra prikjes voor onze baby’s. Het 1e druppelvaccin krijgen baby’s bij 6-9 weken, het vervolg hiervan met 3 maanden. Gelukkig is onze Yara er na 5 dagen ziekenhuis weer helemaal bovenop gekomen. Maar voorkomen is altijd beter dan genezen!

De vaccinatie tegen het rotavirus is voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2024. Is je kindje eerder geboren, dan kun je de vaccinatie op eigen kosten bij de huisarts en sommige GGD'en halen.

Klik hier voor meer informatie over de rotavirusvaccinatie.

Deze blog is geschreven in samenwerking met RIVM. 

's avatar
7 maanden geleden

Ik wil de wereld snel vertellen dat er een echte helper is die krachtig en oprecht is. Hij heeft mij onlangs geholpen om mijn relatie met mijn man te herenigen, ook al had hij al om een scheiding gevraagd. Ik zag verschillende getuigenissen van DR Ilekhojie op Facebook en Instagram. Ik aarzelde om contact op te nemen omdat ik de hoop had verloren, maar iets van binnen bleef me ertoe aanzetten het te proberen. Ik nam contact met hem op via Whatsapp en legde alles uit wat er in mijn huwelijk is gebeurd. Hij vertelde me eenvoudig dat mijn man onder slechte invloed staat en dat hij wordt gemanipuleerd, waardoor onze verbinding is verbroken en hem is gevraagd te vertrekken. Hij verzekerde mij dat hij een verzoeningsritueel gaat uitvoeren om de reeds verloren verbinding tussen ons te herstellen. Ik voorzag in alles wat hij wilde en zorgde ervoor dat alles wat nodig was beschikbaar was, omdat mijn man de enige man is die ik mijn hele leven heb gekend en ik hem niet bij mij en onze kinderen weg wilde hebben. Precies drie dagen later belde mijn man met een vreemd nummer en vroeg of hij met tranen naar huis mocht terugkeren. Ik dacht dat het een grap was totdat ik hem onze ranch zag binnenrijden. Het is nu 3 maanden geleden en we waren als middelbare scholieren, hij is nu terug met zoveel liefde en zorg. Ik dacht om zijn gegevens hier achter te laten voor het geval iemand om zijn hulp moet vragen. U kunt contact met hem opnemen via zijn e-mail (gethelp05@gmail.com of bel/Whatsapp +2348147400259

's avatar
7 maanden geleden

Heel vervelend dat jullie dit overkomen is, maar om zo stellig te zeggen dat het voorkomen had kunnen worden door een vaccin vind ik wel een heftige uitspraak. Vaccins zijn niet zaligmakend en brengen ook risico's met zich mee.Uit eigen ervaring kan ik zeggen: had ik maar niet het vaccin gegeven..

's avatar
7 maanden geleden

Wat erg dat dit een reclamebericht is van het RIVM.

's avatar
7 maanden geleden

Ja, echt he. Ligt er erg dik op.

Palm1234's avatar
7 maanden geleden

Ik vind dat het rivm ook wel eens een vaccin mag maken voor volwassenen tegen het rotavirus, noro enz. Ellendige buikgriep ook. Van mij mag dat vaccin er snel komen, liever gister dan vandaag

's avatar
7 maanden geleden

Wat erg dat jullie pas vanaf 2024 het vaccin krijgen tegen rota. Hier dochter van 2021 die het al standaard gekregen heeft. Gelukkig is jullie schatje terug helemaal er bovenop gekomen !! Altijd op je gevoel vertrouwen , gelukkig snapte de arts van wacht wel dat dit dringend was. Ik wens jullie een gezond 2024 toe , liefs !!

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.