Snap
  • Kind

Spraak/taalachterstand... Of speelt er meer?

Wanneer is het gedrag van je kind opvallend te noemen en wanneer hoort dit bij het karakter van je kind? Onze zoektocht begint......

Wat een rijkdom; 2 zonen. En wat mooi dat ieder zijn eigen karakter heeft! De oudste (2013) is een enthousiast mannetje. Stapt op iedereen af en maakt erg graag een praatje. Is nieuwsgierig en stelt zich open op voor de buitenwereld. Een tevreden kind en kon zich al jong duidelijk uiten en heel duidelijk aangeven wat hij ergens van vindt. 

De jongste (2014) daarentegen is van baby af aan "anders" geweest. Meer op zichzelf, leek minder interesse te hebben in zijn omgeving. Maar ach, ik was vroeger ook een meisje dat zich niet bezighield met wat er om me heen gebeurde. Althans als ik de verhalen van mijn moeder mag geloven was ik zeker niet de makkelijkste.

Mijn moeder herkent dus ook veel gedragingen van mijn zoontje die ik ook liet zien. Mijn zoontje heeft een spraak/taalachterstand waarvoor hij onder behandeling staat bij een logopediste. We worden nu doorverwezen naar een audiologisch centrum waar er multidisciplinair gekeken zal worden wat hij nodig heeft. 

Er zijn al meerdere hulpverleners geweest die de vraag hebben gesteld of wij al eens aan autisme hebben gedacht. Natuurlijk passeert dit ook wel eens mijn gedachten... maar hoe verloopt dit proces? Het enige wat wij willen is ons zoontje geven wat hij nodig heeft, dat is ons uitgangspunt. Graag wil ik jullie komende tijd meenemen hoe dit proces gaat verlopen en wat hieraan vooraf ging. Want natuurlijk heeft dit wel degelijk invloed binnen ons gezin. 

Ik benieuwd wat de ervaring van anderen zijn! 

2 jaar geleden

Hallo mama, ik ervaar precies hetzelfde nu. Hoe is het bij u afgelopen?

6 jaar geleden

Dat is voor jullie ook heel moeilijk lijkt me. Onze zoon kan gelukkig wel naar de reguliere basisschool. Heb het gemeld bij de school dat hij af en toe erg druk kan zijn doordat hij zo enthousiast is. Maar ze gaven aan dat veel kinderen van deze leeftijd er last van hebben. (Gelukkig) We hebben vorig jaar aan de bel getrokken om iemand in huis te nemen om hem te observeren en ons te ondersteunen. 1 x in de 2 weken. En zij is vandaag voor het laatst geweest. De erge driftbuien zijn gelukkig voorbij. Het is nu alleen de taalachterstand en dat ie zo druk is. Maar alles komt goed! Ook bij jullie! Ook al lijkt het nu nog niet zo. Blijf je eigen gevoel moedergevoel volgen. Dat is het beste gevoel en dat zit altijd goed ♡

6 jaar geleden

Lijkt me erg lastig om voor je gevoel zoveel onzekerheid te hebben. Denk je dat hij wel op zijn plek gaat zijn op de basisschool? Hier zijn we inmiddels een paar maanden verder maar nog niet zoveel wijzer. Bij een audiologisch centrum geweest waar zijn sociale ontwikkeling op gemiddeld 1.5 jaar staat (hij is net 3). Toevallig morgen intake bij een MKD. Hij loopt gewoonweg vast in zijn ontwikkeling dus wij af en toe ook. Onze oudste zoon is juist het tegenovergestelde. Erg vrij, open, en kan zich goed uiten evenals zijn emoties verwoorden. Best knap voor een mannetje van 4.5 jaar. Dat zorgen maken herken ik. Ik vind het vervelend dat ik me geen voorstelling kan maken hoe hij zich gaat ontwikkelen. In de zin; gaat hij naar regulier onderwijs... en alles wat daarbij komt kijken. Wordt vervolgd..

6 jaar geleden

Onze zoon (in maart word hij 4) heeft ook een taalachterstand. Waardoor hij ook vaak driftbuien heeft. Aangezien hij zich niet goed kan uiten. We lopen al bijna 2 jaar ziekenhuis in en uit. Aangezien onze zoon ook nog eens erg druk is. Als ie wakker is vaak rond uur of half 7 dan is ie gelijk een stuiterbal tot aan dat ie weer naar bed gaat. Tuurlijk heeft hij ook rustige momenten.. Maar ik denk dat het wel zijn taalachterstand beïnvloed. Hij loopt ongeveer anderhalf jaar achter qua taal. En zijn begripsvermogen is ook erg laag. Maar ook dat komt denk ik door dat ie zo ontzettend druk is. Maar voor de rest een heerlijk mannetje. Maak me wel zorgen aangezien hij in maart naar de basisschool gaat. Hoe is jullie kinderen voor de rest? En zou het allemaal wel goed komen? Af en toe maak ik me toch flinke zorgen om onze zoon!