Snap
  • Kind
  • meisjes
  • blog
  • liefde
  • #vaderschap
  • willemmeester

Spelen, ruzie en oplossingen

Samen tot een oplossing komen.

Steeds vaker botsingen op het speelkleed. De oudste (3) speelt met haar Duplo, blokken, en knikkerbaan en de jongste (1) walst er goed bedoeld doorheen. 

Ze bouwt de mooiste kunstwerken. Ik kijk graag naar dit prachtige proces. Soms, wanneer ik in gedachten afdwaal, leef ik in een natuurdocumentaire. In mijn hoofd voorzie ik de beelden die zich voor mij afspelen van commentaar.

Haar zusje R. loopt er bij als een schilderspalet. Ze smeert zichzelf deze dagen onder de pindakaas, jam, bieten, wortelen, spinazie en ketchup. Zij heeft heel goed in de gaten dat ze een levend kunstwerk is en er is weinig nodig van buitenaf. Ze staat in haar kracht en heeft enorm veel liefde voor zichzelf. Als het aan mij ligt houden we dat zo. 

Al weken probeer ik wanneer de botsingen plaatsvinden ze te stoppen. Bij de meiden is de frustratie dan al te hoog, wat zich uit in gillen, slaan en huilen. Vervolgens verhef ik mijn stem en doe ik er nog een schepje bovenop. 

Aargh, nog meer geluid. Hoe nu verder? Stoppen met spelen? 

Bij mijn ouders thuis hoor ik mijn moeder (superjuf) iets afspreken met S. 

'Wanneer je iets bouwt dat je graag heel houdt, dan bouw je hoog, zodat R. er niet bij kan.'

De volgende morgen bouwen wij hier op voort. S. kiest voor Duplo en gaat naar haar kamer. Haar hele lijf glundert van trots. Tussen het spelen door komt ze naar beneden, voor limonade. We praten over kattenbrokken. Zij is van mening dat ze heel vies zijn. Ik vraag haar hoe ze dat weet. 

'Heb je ze wel eens geproefd?'

'Nee R. vindt ze vies.'

Op dat moment spuugt R. kattenbrokken op de grond. We lachen en ruimen het samen op.

De gevolgen van de nieuwe afspraak zijn fantastisch. Al weken geen botsingen op het speelkleed. Die vinden nu op andere plekken plaats. En een trotse S., met steeds meer waardering voor haar slaapkamer, wat tevens het naar bed brengen ook weer ten goede komt.

Keer op keer leer ik van mijn meiden. Het leven is een kunstwerk en wij hebben zelf de penselen in onze handen. Zo is iedere dag weer een kans om nieuwe kunstwerken te creëren.

Voor meer van dit soort stukjes: 

https://www.willemmeester.nl/