Snap
  • Kind
  • Voeding

Slapen en voeding....

Slapen hebben we allemaal nodig, jong en oud. Maar hoe kan voeding daaraan bijdragen?

Tryptofaan –> Serotonine –> Melatonine

Er is veel te vinden over slapen, maar over voeding die specifiek bijdraagt aan een gezonde slaap minder.

De stof die verantwoordelijk is voor het slapen is melatonine. Melatonine wordt bij iedereen natuurlijk aangemaakt, meestal als het donker wordt. Je kunt de aanmaak van deze stof stimuleren door rekening te houden met wat je eet. Voorbeelden van fruit met natuurlijke melatonine zijn kersen, druiven, ananas, bananen en sinaasappels. Groente tomaten, mais en gember. Ook walnoten, amandelen, zonnebloempitjes bevatten melatonine.

Tryptofaan is een stof die helpt bij het in gang zetten van de slaapproductie. Het zorgt namelijk voor de aanmaak van serotonine, wat weer nodig is om melatonine aan te maken. Tryptofaan zit in zuivelproducten zoals melk en yoghurt, in bananen, tonijn, dadels, sojabonen, amandelen, pinda’s, granen, en kip.

Serotonine is een hormoon dat zorgt voor de aanmaak van melatonine. De aanmaak van serotonine wordt weer bevorderd door koolhydraten. Deze zitten in volkorenproducten als brood, pasta, rijst en in aardappelen. Koolhydraten zijn eigenlijk (trage) suikers, die (mits je ze met een gezonde dosis inneemt) de insulineafgifte bevordert en daarmee de opname van tryptofaan en het omzetten naar serotonine. 

Ook omega’s kunnen helpen om serotonine om te zetten naar melatonine. Ze zitten in vette vis, oliën, noten, zaden en bepaalde vruchten zoals avocado en banaan. Tot slot werkt vitamine C kalmerend voor ons zenuwstelsel. Die zitten vooral in sinaasappels, kiwi’s, aardbeien en broccoli.

Kortom, een gevarieerde maaltijd met bovenstaande voedingsmiddelen dragen bij aan een gezonde slaap. Het is wel van belang dat er ongeveer 2,5 tot 3 uur tussen de avondmaaltijd en het slapen gaan zit.

Menu tips van harte welkom!

Welterusten!

8 jaar geleden

Put Bob Barr back in, I say. Or, I'll send Price over there, and Barr can take my ditctisr. Need some mutations in the political gene pool now and then, keep it stirred up.