Snap
  • Kind

Regulier vs Speciaal

Het syndroom van Down en de wet op passend onderwijs. Is inclusief onderwijs droom of werkelijkheid?

Ook voor ons kwam er dat moment..naar welke school gaat hij?

Lastig. Want "hij" heeft Down. In eerste instantie hadden wij bedacht dat het gewoon regulier onderwijs zou worden. Want we hebben per slot van rekening de wet op passend onderwijs. Toch? Niet dus. Want zeker in een dorp wordt er bij het woordje Down gezucht. Down staat gelijk aan lastig. Moeilijk. Ondertussen kreeg ik ook visioenen van ons mannetje in een klas van 30 kindjes. Die hem op alle fronten voorbij renden. En niet alleen letterlijk. 

En dus gingen we ook maar eens op speciaal onderwijs kijken. Wat een warm bad was dat! Voor het eerst keken ze naar wat hij allemaal al wel kan, in plaats van naar wat hij niet kan. Voor het eerst voelde het alsof hij echt welkom was, echt welkom! En dus hebben we alles in werking gezet. Na de zomervakantie gaat hij starten. Hij is dan bijna 5. Ons kleine mannetje, op school! Ik vraag me af voor wie het spannender is. Ik denk voor mama ;)

7 jaar geleden

spannend zeg! maar o zo fijn dat jullie een plekje hebben gevonden dat goed voelt!

7 jaar geleden

Ik denk zeker dat er in het speciaal onderwijs meer mogelijkheden zijn. Het kan voor veel ouders best een moeilijke keuze zijn. Sommige ouders willen hun kind helemaal niet naar het speciaal onderwijs hebben, maar toen ik er een rondleiding kreeg en zag hoeveel expertise er is, vond ik het bijna jammer dat mijn kind het daarvoor veel te goed doet op school. Ik heb zelf kinderen met down begeleid op een jenaplanschool. Het kan voor sommige kinderen best, maar de vraag is waar het kind gelukkiger wordt. Het meisje ging uiteindelijk naar het speciaal onderwijs, de jongen heeft de basisschool af gemaakt op zijn eigen niveau. Maar hoe fijn is het om altijd een uitzondering te zijn? Om altijd op een ander niveau te werken dan de rest? Ik vind het moeilijk te beoordelen, maar vond wel dat hij veel kon, aan de andere kant werd er thuis ook hard aan getrokken. Ik proef in elk geval duidelijk dat jullie hebben gekozen met je hart. En ik ben heel benieuwd hoe hij het gaat vinden op de grote school. :) Ik kan me voorstellen dat het voor jou heel spannend is en ik denk dat dat voor de meeste mama's geldt.