Snap
  • Kind

Potjestraining eerste stappen

Nu onze jongen bijna 2 jaar oud wordt, is het tijd om te beginnen met zindelijkheidstraining. Dat gaat dus met kleine stapjes.

Na het lezen van de blog van een mama die haar kindje van 9 maanden al zindelijk wilde maken dacht ik eerst, wat een stom idee. Maar naarmate ik er meer over nadacht vond ik het best logisch. Toen ik vroeger op de crèche zat, zetten ze elk kind vanaf één jaar gewoon op de pot. Tegenwoordig wachten ouders er ook steeds langer mee. Onze zoon was toen nog geen jaar, maar ik besloot me er wel in te verdiepen. Ik kocht het boekje van Debby Mendelsohn "Zindelijk maken is kinderspel". Het boek "Diaper Free Baby" vond ik maar een hoop gezwam en vooral ervaringen van moeders. Het boek van Debby was echter wel interessant, duidelijk, kort, logisch en vol goede handvatten om je kind zindelijk te maken. Het voorwerk werd gedaan, het potje werd gekocht en toiletbrilverkleiners. De kleine vond het potje wel interessant, zo raakte hij gewend aan dat rare ding in de woonkamer. Maar met de billen bloot op het potje wilde hij nog niet. We hebben het ook niet echt vol gehouden. We gingen verhuizen en stress vergroot de kans op extra "ongelukjes". 

Verhuist en wel, onze kleine man geeft steeds vaker aan als hij gepoept heeft, misschien toch tijd om te beginnen? Na een paar druppels plassen op de grote toilet na zijn we niet verder gegaan. Ook omdat ik een hele boze dreumes had in de ochtend net na het wakker worden op de toilet. We willen geen negatieve ervaringen geven aan het plassen op de pot/toilet. Maar nu wordt het wel echt tijd om de potjestraining weer op te pakken. Dus sinds een paar dagen zet ik hem in de ochtend direct op de pot. Natuurlijk dat koude geval op de billen is niet fijn. In het boek van Debby werd aangegeven dat je het kind prettig moest laten voelen op de pot, verhaaltje voorlezen, rozijntjes eten uit een doosje of "in mama's tas rommelen". 

Nu wist ik wel iets veel beters, ik zet YouTube aan op mijn telefoon en hij geeft geen kik meer en zit voornamelijk te staren naar de filmpjes. Misschien niet ideaal, maar hij probeert niet van het potje af te gaan en huilt ook niet. Aangezien ik pas een weer bezig ben vind ik het al fijn dat hij rustig op het potje zit, maar plassen, nee dat doet hij nog niet op het potje. Ik heb het vermoeden dat hij echt "wacht" om te plassen als zijn luier weer aan is.

Alle tips zijn natuurlijk welkom, maar het begin is er en nu gaan we doorzetten.