Open ended play
Open ended play of zoals ze in het Nederlands zeggen: "open einde spel". Dit is spel/speelgoed waarbij geen einde is. Je kan er eindeloos mee spelen en je fantasie gebruiken. Ik ben er gek op en Thijmen ook. Hij kan zich er uren mee vermaken.
Één van mijn favoriete webshops op dit gebied is Reiger en de Raaf (www.reigerenderaaf.nl). Dit is een fantastische webshop met een groot en breed aanbod in open einde speelgoed. Ze waren zelfs de eerste duurzame webshop op dit gebied, en vinden het naast hun aanbod, ook belangrijk om hun klanten te informeren over open einde speelgoed, toy rotation en invitation to play. Ik zou zeker even een kijkje nemen op hun website voor items of informatie. Ik ga nu met jullie onze ervaring met en ideeën over open ended play delen.
De eerste keer dat ik de term "open ended play" voorbij zag komen was ik direct getriggerd. Ik ben een groot voorstander van mijn kinderen de wereld laten ontdekken op hun eigen manier. Niet alles voorkauwen, ze alles verbieden en vertellem hoe ze iets moeten doen. Ik laat ze graag zelf ontdekken, en probeer dit op een veilige manier te doen. Ik geef ze graag voorwerpen (of laat ze dit zelf pakken) waar een ander denkt wat moet je daar mee? Thijmen trekt regelmatig de bakjesla open en gaat er vandoor met de potjes, deksel, flesjes of wat dan ook, en verzint hier volledig zijn eigen spel mee. Veel ouders zouden zeggen: "nee, niet in mijn la, blijf daar eens vanaf". Maar ik vind het juist heerlijk om te zien hoe hij hier volledig in opgaat en z’n eigen spel verzint.
Voor de ouders die nu denken, nee mijn kind komt niet in mijn kastjes, of graag een opgeruimd bakjesla wil hebben (geen idee of dat bestaat, want mij lukt het zelfs niet zonder kinderen) is de webshop van Reiger en de Raaf de ultieme oplossing. Die bieden namelijk speelgoed aan die hier voor is gemaakt. Speelgoed die geen einde hebben. Voorbeelden van speelgoed met einde zijn puzzels, als het laatste stukje gelegd is ben je klaar, of een bordspel, als je een winnaar hebt is het spel over. Speelgoed zonder einde is heel breed en simpel. Blokken, zand, stapelaars, (houten)dieren etc. Je kan ook al deze spullen combineren om een mooi spel te maken.
Één van de dingen die Reiger en de Raaf aanbied is de bak die je hierboven ziet. Dit is de houten speelbal van Grapat, deze kan je ook eindeloos gebruiken voor heel veel verschillende dingen. Hier is hij op het moment gevuld met kinetisch zand, houten schepjes en mandala’s van grapat (alles is verkrijgbaar op hun webshop). Maar je kan de bak ook vullen met rijst, (split)erwten, rauwe bonen etc. Paar auto’s er bij, of poppetjes, bakjes om te vullen en leeg te gooien etc. Geef het vervolgens aan je kind en hij zal samen met z’n fantasie precies weten wat hij er mee moet doen. Mocht je kind dit toch lastig vinden, kan je altijd even samen spelen om je kind vervolgens los te laten en alleen verder te laten spelen.
Ik vind het ook altijd leuk om een setting te maken met open ended speelgoed. De wegen van way to play, een wobbel, houten dieren van holztiger, mandala’s van grapat, blokjes van wooden story en je hebt al een hele leuke setting waar je kind(eren) eindeloos mee kunnen spelen. Ze gooien iets om en bouwen het op eigen manier weer op, hier succes gegarandeerd.
Open ended play is dus mega breed. Je kan je als ouder er in mengen door iets leuks neer te zetten als bijvoorbeeld de kids slapen of op school zitten en als ze terugkomen willen ze hier gegarandeerd mee spelen. Je kan ook je kinderen zelf wat materialen geven waar ze hun fantasie bij gebruiken en zelf in spel komen, maar sommige kinderen vinden dit lastiger. Sowieso is het de moeite waard om op de website van Reiger en de Raaf te kijken, voor ideeën en materialen. Ook delen ze op hun instagram vaak tips hoe je iets kan gebruiken of andere ideeën. Alle items die ik in deze blog heb genoemd zijn ook verkrijgbaar op hun website.
Kende jij open ended play al? Pas je dit al toe? Of kende je het nog helemaal niet en ben je van plan om je er in te verdiepen en dit te gaan toepassen bij je kinderen? Laat het me weten, ik ben erg benieuwd! Dat kan hieronder of via mijn Instagram @lifeby.steph