Snap
  • Kind
  • Puberen
  • puberteit
  • #CITO
  • #groep8
  • #citotoetsen

Op weg naar je eindcito

Daar ga je dan...

Daar ga je dan...

Op weg naar je eindcito.

DE toets waar je de afgelopen jaren voor bent "getraind", de toets die al die jaren boven je hoofd heeft gehangen als het zwaard van Damocles.

Een toets om te kijken wat je hebt geleerd, hoe je leert en om het VO een bevestiging te geven van jouw kunnen.

Al weken maak jij je stiekem druk of deze toets wel goed gaat; of de school die je heeft aangenomen niet zal terugkrabbelen wanneer je deze toets niet goed zou maken; jouw stress hierin geven mij echt de kriebels.

WANT deze toets betekent helemaal niets. Zij zegt niets over jouw kunnen, ja of je een cito toets kan maken hahaha. Maar ik bedoel, het is en blijft een momentopname en zo wil ik ook zo graag dat jij 'm ziet; gewoon als een momentopname. We kennen jouw waarde; echt!

Hoor je wat ik zeg? Het is maar een toets - niets-meer-niets-minder, want lieve Ayunah, met deze toets kan er niets veranderen voor jouw vervolgopleiding op de Theater VWO; je kan namelijk niet zakken in niveau en stijgen kan ook niet met dit advies....

Maar de spanning die de klas draagt, draag jij met je mee.... Laat het los meisje; geniet van je laatste weken op de basisschool. Straks is dit allemaal "vroeger"....

En ouders, laten we alsjeblieft onze kinderen constant vertellen wat ze waard zijn. Zodat wanneer die eindcito komt, ze hier niet hoeven te bewijzen wat hun waarde is; maar is het enkel een momentopname waar we het gesprek over kunnen voeren of dit inderdaad op waarde goed inschat is.

Laten we die citotoets van z'n voetstuk halen en terugbrengen naar gewoon 1 van de vele meetinstrumenten die we inzetten om te kijken hoe onze kinderen zich ontwikkelen.

Voor alle kinderen die nu beginnen aan hun eindtoetsen en dus ook aan ayunah;

Succes, zorg dat je lief voor jezelf bent. Lukt een vraag niet, sla 'm over en ga verder naar een volgende.

Zijn andere kinderen sneller klaar dan jij; ontspan, je hebt de tijd; gebruik die gewoon!

Ben je als eerste klaar en maakt het je onzeker dat de rest nog bezig is. Ontspan en laat los.

Laat je niet gek maken door deze toets; we weten al lang wat je waard bent ; meer dan al die toetsen bij elkaar ooit zouden kunnen registreren of meten.