Snap
  • Kind
  • peuter
  • middagslaapje
  • Slaapregressie
  • peuterbedtijd
  • peuterslaaptips

Onze peuter naar bed brengen zonder drama

Al sinds mei (het is nu augustus), wil onze peuter van 2 niet meer "normaal" naar bed. Waar hij bijna 2 jaar lang een voorbeeldig kind was dat doorsliep, direct ging slapen als hij in bed lag en gewoon een engeltje was met naar bed gaan sloeg opeens helemaal om. 

Waar het precies aan lag? We hadden geen idee, hij was pas van zijn speen af, de 2-jaar slaapregressie, de langere lichte avonden, de overgang van dicht ledikant naar open ledikant, de overgang naar kussen en dekbed ipv slaapzak? We hadden geen idee en gaven het de tijd. Het zal wel weer gewoon een fase zijn. Het lastige was alleen dat ik zwanger was en gewoon ‘s avonds weinig energie had om iedere dag die strijd aan te gaan. We hebben werkelijk alles geprobeerd. Bij hem blijven, in ons bed, langer en duidelijker bedritueel, vermoeider maken voor bedtijd, om de zoveel minuten (en dit steeds langer maken) bij hem kijken, 30min voor slapen geen schermtijd meer. Niks leek te helpen. Al dacht ik heel kort dat we een manier gevonden hadden maar dit was maar 3-4 dagen.

Hij sliep ‘s middags overigens prima

Hij sliep ‘s middags overigens prima, dus veel dingen waren uit te sluiten. In de middag viel hij binnen enkele minuten in slaap en we maakten hem na een uurtje slapen wakker. Als hij langer sliep was het namelijk nog meer drama in de avond. En met drama in de avond bedoel ik dat we rustig 2/3 uur soms zelfs wel 4 uur bezig waren om hem in slaap te krijgen. De slaap regressie rond 2 jaar duurt volgens onze vriend Google 4-6 weken. Die waren we inmiddels al voorbij. ‘S middags had hij zijn slaapje echt nodig want hij viel gewoon om van vermoeidheid rond 12/13 uur. Want is dan wel de oplossing?

De oplossing is uiteindelijk heel simpel. Je die hebben we voor onze situatie gevonden. Skip dat verdomde middagslaapje! Hoe hard hij hem eigenlijk ook nodig lijkt te hebben (en ik ook in het laatste trimester van mijn zwangerschap), dit was voor ons de oplossing. Er is even een moment tussen 13:00 en 15:00 die we moeten overbruggen met rustige activiteiten, maar als we door dat moment heen zijn gaat het eigenlijk prima. We eten wat eerder en Thijmen gaat eerder naar bed, ergens tussen 18:00 en 19:00 (normaal 19:00-19:30). Hij krijgt een lekkere fles melk om tot rust te komen (deze bouwen we later nog wel eens af) en valt na zijn fles direct in slaap zonder drama, dus zoals hij voor al dit eigenlijk altijd al deed. En ik ga gewoon iets eerder naar bed (wat nu dus eindelijk weer kan), zodat ik ook voldoende rust krijg.

lifeby.steph's avatar
3 jaar geleden

Oeiii dat is ook niet heel fijn 😯

Mrs Smith's avatar
3 jaar geleden

Pfff… hier precies zo, alleen ben ik niet zwanger maar 3 maanden geleden bevallen. Voor de bevalling was het al zo… alleen veranderd onze lieve peuter in een satanskind als hij zijn middagdutje skipt 😱

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij lifeby.steph?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.