Snap
  • Kind

Nog even een school kiezen

Nog een paar maanden te gaan en dan is het zover. Quin mag naar de grote school. De basisschool. Je zou zeggen dat we die al lang gekozen hebben. Maar dat hebben we dus nog niet.

Nog een paar maanden te gaan en dan is het zover. Quin mag naar de grote school. De basisschool. Je zou zeggen dat we die al lang gekozen hebben. Maar dat hebben we dus nog niet.

Op de peuterspeelzaal krijg ik vaak de vraag naar welke basisschool Quin straks gaat. Hier op het dorp hebben we namelijk twee basisscholen. Een christelijke Dalton en een openbare basisschool. De keuze is dan snel gemaakt zou je zeggen. Wanneer ik de vraag beantwoordt met dat ik het nog niet weet wordt ik raar aangekeken en krijg ik al snel de vraag hoe oud Quin dan eigenlijk is. Als ik ze dan vertel dat hij nu 3,5 is dan rollen ze nog net niet met hun ogen. Ook de gemeente blijft brieven sturen over het aanmelden voor een basisschool. Deze brieven belanden vaak gelijk in de kast of zelfs bij het oud papier.

Ja misschien zijn we laat met het aanmelden van een basisschool maar we hebben hier zo onze reden voor. In mijn blog over gesloopt, verhuizen of blijven heb je kunnen lezen dat we moeten verhuizen. Waar we heen gaan weten we nu zo ongeveer maar wanneer en welke plek precies, dat is nog de vraag. Dit heeft nog even tijd nodig en wordt waarschijnlijk werkelijkheid in de zomervakantie. Maar hier blijven? Dat doen we zeker niet. Toch is er een kans dat Quin toch eerst hier nog even naar school toe moet gaan na de zomervakantie. Hij wordt namelijk 4 in de zomervakantie. Maar als we dat kunnen uitstellen dan laten we hem het liefst straks gelijk kennis maken op zijn nieuwe echte basisschool dan dat we hem er straks weer vanaf moeten halen.

Ik weet dat kinderen minder moeite hebben met verandering dan ons. Althans dat zeggen de specialisten meestal. Maar toch voelt dat niet goed voor ons. Laat hem maar gewoon lekker gelijk wennen op zijn nieuwe basisschool. Dan begint hij maar ietsje later toch? Of zouden ze daar echt moeilijk over gaan doen.

Dan komt natuurlijk nog de vraag, naar wat voor een basisschool zou je je kind dan toe willen doen. Wordt het een openbare of toch een christelijke. En wordt het een Dalton, Montessori of een gewone school. Er zijn tegenwoordig zoveel keuzes. Zelf ben ik naar de school gegaan waar mijn moeder ook altijd op heeft gezeten. Dat was bijna als vanzelf sprekend. Maar naar welke school Quin gaat? Dat moeten we nog even gaan uitzoeken. Eerst maar is kijken waar we echt gaan wonen.

 

11 jaar geleden

Beste Annick Ik reageer omdat wij in een soort gelijke situatie zitten. Ons huis staat te koop als het verkocht is gaan wij niet in de buurt verhuizen vanwege werk van mijn man. Mijn dochtertje wordt eind van het jaar 3 dus wij hebben nog even maar zit nu ook met een peuterspeel zaal en scholen want er zijn wachtlijsten enz. En zoveel keus. Ik zou in jou situatie ook pas op de nieuwe school laten beginnen. Anders is hij net gewend en moet die weer weg. S6 met verhuizen.

11 jaar geleden

Hallo Annick, Een kind is vanaf 5 jaar leerplichtig. En het is erg lastig om een goede school uit te kiezen voor je kind. Mijn zoontje wordt in september 4 jaar. En ik was al vanaf zijn 2de jaar bezig met het zoeken van een school. Dit omdat sommige scholen wachtlijsten hebben. Dus daar moet je ook rekening mee houden. Ik ben bij diverse scholen geweest. Ik was erg kieskeurig en moeilijk. Waarschijnlijk omdat ik te hoge eisen stelde. Maar wat verwacht je, ik sta namelijk zelf ook voor de klas. Maar goed. Veel succes en plezier met het zoeken naar de perfecte school! Stel gewoon een lijstje samen met wat je verwacht van een school en hou het bij de hand. En maak uiteindelijk een keus.

11 jaar geleden

Hoi Annick, je zoon is inderdaad pas bij 5 leerplichtig. Wanneer je er voor kiest je zoon pas met 5 naar school te laten gaan moet je wel rekening mee houden met het feit dat peuterspeelzaal en creche stoppen bij 4, dat betekent dat er dus geen opvang / omgang et andere kindjes is in schoolse vorm. Daarnaast is het basisonderwijs wel ingericht op een instroomleeftijd van 4 jaar. Dat kan betekenen dat er bij latere instroom een achtertand is t.o.v. leeftijdsgenootjes. Maar uiteraard is het aan jullie als ouders. Succes met je keuze voor een school en wanneer.

11 jaar geleden

Dat Wüst ik helemaal nog niet, dat ze met 5 jaar pas echt moeten. Dat is weer een zorg minder. Maar het is zeker niet zo dat we Quin een half jaar willen laten wachten. Dat zal ik zelf ook niet willen. Waarschijnlijk wordt het 2 maanden. Dus is te over zien.