Snap
  • Kind
  • gastouder
  • Gevoelens
  • negativiteit

Niet blij met onze gastouder..

Wij hebben ervoor gekozen om Fleur naar een gastouder te brengen vanaf dat ze 4 maanden was. Het klonk zo lekker huiselijk en we wilden graag dat ze met andere kindjes kon leren omgaan en spelen, aangezien ze het eerste kindje van onze beide families en vrienden is. Toen Fleur eenmaal geboren was had ik dus kennismakingsgesprekken met gastouders en het derde gesprek was met een dame van 26 jaar. Ik had gelijk wel een klik met haar, omdat ze ook nog zo jong was denk ik. Ze begon net als gastouder, maar had al 5 jaar ervaring in de kinderopvang. Ik had er vertrouwen in en koos ervoor om Fleur naar haar toe te brengen.

Elke keer ging het best wel moeizaam met Fleur gaf ze aan en ze klonk altijd best wel negatief over Fleur. Er heeft iemand van het gastouderbureau een ochtend meegekeken, maar toen ging alles blijkbaar goed en de moeder van de gastouder heeft zelf ook een paar ochtenden geholpen, waar Fleur ook gewoon lekker aan het spelen was en er niks aan de hand was.

De gastouder deed soms uitspraken, waar wij echt niet wisten wat we ermee aan moesten. We hadden dan een boekje waar ze elke week nog wat in schreef, maar daar stond ook alleen maar woorden in als "mopperen" , "huilerig", "niet te troosten", "wilde niet eten", "wilde niet drinken" en blablabla.

Op een gegeven moment was het gewoon niet meer zo leuk om aan te horen. Je wilt zo graag positief blijven en je hoopt dat het steeds beter gaat worden, maar als je Fleur dan weer ophaalt aan het einde van de dag en ze zegt: "nou, het laatste uur alleen maar gejankt". Dan wordt je niet echt blij kan ik je vertellen.. Vooral ook als je je eigen kindje daar helemaal niet in herkent. Tuurlijk heeft ze van die momenten, maar we kennen haar vooral als een vrolijk meisje.

Uiteindelijk mocht Fleur door corona een tijdje niet naar de gastouder. 9 weken lang had ze de kindjes en de gastouder niet gezien, wat moet dat weer wennen zijn voor zo'n kleintje om dan weer te gaan. Ik bracht Fleur weg en ze ging gelijk spelen met de andere kindjes. Ik zei nog 5 keer dat ik ging, maar ze gaf me geen aandacht en ging ik dus maar gewoon weg en ook nog met een goed gevoel!

Helaas stuurde ze al een paar keer appjes dat Fleur 20 min leuk had gespeeld, maar daarna was ze alleen maar aan het mopperen. Rond 12:40 uur had ze mij al 2 keer gebeld, maar ik zat in een werkmeeting en kon niet opnemen. Ik stuurde mijn man Roy snel via whatsapp dat hij de gastouder moest bellen en ik kreeg toen alleen maar terug: Ik heb gebeld en ik haal haar nu daar op. Dat was duidelijk!

Roy kwam daar aan, toen zei de gastouder nog letterlijk: "Uit ellende heb ik Fleur maar 2 uur in bed gelegd". Wat een uitspraak... Fleur zwaaide in ieder geval gelijk naar de gastouder toen ze Roy daar zag. Zo van: doeeeeeiiii!! Eenmaal thuis was ze harstikke zoet en was er bij ons niks aan de hand. We keken in het boekje waar de gastouder in had geschreven en ik zal letterlijk citeren:

"De eerste 20 minuten heeft Fleur leuk gespeeld. Daarna continu mopperen en zodra ik uit zicht ben /verder dan 3 stappen verwijderd ben weer huilen. 10:30-12:30 uur in bed, eerste uur afwisselend stil/mopperen. Daarna uurtje geslapen. Huilen zodra ik haar uit bed haalde. Schone broek gehad en broodje gegeten. Daarna weer brullen, niet te troosten".

Je snapt wat ik als moeder toen heb gedaan. Per direct het gastouderbureau gebeld dat ik een nieuwe gastouder wil en dat ze daar nooit meer komt en daarna even een potje gejankt, gewoon omdat ik het zo sneu vond voor Fleur.

Nu ben ik zo blij dat ik deze keuze heb gemaakt en dat we dezelfde week nog een nieuwe gastouder hebben gevonden die zo intens lief is voor Fleur. Ze heeft nu 2 wenochtendjes gehad en ik krijg zulke lieve positieve verhaaltjes terug, dat ik helemaal gelukkig ben. Dit had ik veel eerder moeten doen! Aanstaande vrijdag gaat ze voor het eerst de hele dag en dat vind ik nog wel een beetje spannend, maar nu ga ik wel met een gerust hart een dagje werken.

Dus voor alle mama's : Volg je gevoel en je hart, ook al wil je het graag nog aankijken uit fatsoen of respect, luister echt naar jezelf en maak die keuze!

Snap
2 jaar geleden

Als ik het zo lees... dan heeft de gastouder wel gecommuniceerd dat Fleur het dus niet naar haar zin had. Het is niet leuk om over je kindje te lezen dat ze huilerig is of niet te troosten is. Als je je kind daarin niet herkent, waarom laat je haar dan zo lang daar naartoe gaan...? Als zelfs iemand van het gastouderbureau mee heeft gekeken dan lijkt me duidelijk dat er tussen Fleur en de gastouder geen klik is! Dan kun je wel wijzen naar de gastouder maar ik denk dat je als ouders zelf toch altijd het beste wilt voor je kind. Als er geen match is, dan zou ik zeggen: bedankt, we gaan ondertussen op zoek naar het beste voor Fleur.

3 jaar geleden

Ik vind dit een hele rare gastouder. Los van het feit dat jij je kind er niet in herkent, huilen jonge kinderen nauw eenmaal vaak. Dan kan je niet zeggen wat een chagrijnig kind die was alleen maar aan het janken. En ook heel raar dat ze je baby een uur in bed laat huilen, natuurlijk moeten veel kindjes hun draai vinden en sommige huilen even in bed, maar je kan een kindje toch niet een uur laten liggen huilen. Heb je al overwogen om een klacht bij de inspectie in te dienen?

3 jaar geleden

Ik zou het niet kunnen om mijn kindje naar een gastoudergezin te brengen. Ik zou dat heel erg vinden. Bij wie wil je kindje het liefs zijn zolang het klein is? Heb ook niet gewerkt toen ze klein waren. Later wel , halve dagen toen ze naar de Lagere school gingen. Maar dan was ik weer thuis, als ze tussen de middag thuis kwamen. Misschien was ik wel een ouderwetse moeder, maar ik dacht dat dat het beste voor mijn kindje was. Ik vind het woord Gastouder ook raar klinken. Alsof je niet zelf voor je kindje kunt zorgen en je werk voor gaat. Sorry moeders die het wel zo doen, maar ik denk daar nou eenmaal zo over.

3 jaar geleden

Oh wat vreselijk! Hier is het kdv ook geen succes, niet in de zelfde woorden wat er over mijn zoontje word gezegd maar zo word het wel bedoeld. Al gebeld naar een ander en hoop maandag een mail terug te hebben 🤞 heel goed dat je haar hebt weg gehaald