Snap
  • Kind
  • mamaplaats
  • tips
  • pedagoog
  • dagtegenpesten
  • anouklevert

Mijn zoon/dochter wordt gepest, wat moet ik doen?

Dag tegen Pesten

Het is vandaag de 'Dag tegen Pesten'. Een belangrijk onderwerp om onder jullie aandacht te brengen. In Nederland worden namelijk nog dagelijks bijna 6 op de 10 kinderen gepest. Dit zijn er 6 te veel. Wij hebben pedagoog Anouk Levert gevraagd om tips op te schrijven zodat jij je kids kan helpen, mochten ze gepest worden.

Wie ben je en wat doe je?

"Ik ben Anouk Levert, 29 jaar en woon sinds vorig jaar met mijn vriend in den Bosch en verwacht elk moment ons eerste kindje. Als pedagoog help ik graag op zo laagdrempelig mogelijke manier ouders die twijfelen of ze het wel goed doen voor hun kindje.

Ik droom namelijk van een wereld waarin alle kinderen echt gezien en gehoord worden. Ik wil dat alle kinderen het gevoel hebben dat ze er mogen zijn en als unieke persoonlijkheid iets toe te voegen hebben. Ik zou willen dat ouders om hulp durven te vragen en weten dat twijfelen mag. Zodat zij aan de bel trekken voordat twijfels een probleem worden.

Vanuit het perspectief van het kind denk ik graag mee met jou als ouder, vóórdat (opvoed)twijfels problemen hoeven te worden. Samen probeer ik in de koppies van kind(eren) te kruipen om ze nog beter te leren begrijpen.

Daarnaast kijk ik er naar uit, maar vind ik het tegelijk natuurlijk ook heel spannend, binnenkort zelf mama te worden. Ik heb mezelf hierbij voorgenomen los te laten dat het perfect moet, omdat ik weet dat dat toch niet zal gaan. Zelfs of juist niet met al die kennis die ik als pedagoog heb mogen opdoen. Er zullen hobbels zijn en ik zal twijfelen en fouten maken…

Heb jij binnen je werk (of privé) te maken gehad met kinderen die zijn gepest?

"Ja, zeker. Zowel zelf als kind, en later als pedagoog veel teruggezien bij andere kinderen. Ik denk dat we allemaal wel iemand (via via) iemand kennen die er op een of andere manier mee te maken heeft gehad. Soms kunnen we (als volwassenen) sommige situaties onbewust bagatelliseren en doen alsof er niet zoveel aan de hand is. Vaak niet verkeerd bedoeld, maar gewoon omdat we het zelf niet zo zien en ervaren. Ik denk dat het altijd heel belangrijk is om gevoelens van kinderen serieus te nemen. Ik heb zelf als kind ervaren, maar dat ook later bij veel andere kinderen gezien, hoe het is om hierin niet altijd gezien en gehoord te voelen. Hoe belangrijk het is om elk gevoel en ervaring van pesten serieus te nemen, nog los van wat we er precies mee doen. Juist omdat het zo'n grote impact kan hebben op het leven van kinderen (en ouders) en het zo fijn zou zijn als we er vaker ‘eerder bij zijn’ om erger te voorkomen."

Snap

Wat zijn jouw tips?

Soms twijfel je als ouder of je kindje wordt gepest. Hiervoor heeft Anouk ook een paar belangrijke tips op een rijtje gezet!

Het is belangrijk om al op jonge leeftijd te beginnen met het ruimte bieden voor het uiten van emoties en gevoelens en hier ook zelf het goede voorbeeld in te geven. Door dit van jongs af aan al normaal te maken, zal een kind ook op latere leeftijd het makkelijker vinden gevoelens te delen.Praat én luister zonder in te vullen of meteen al een oordeel te vormen. Kijk wat je kind te vertellen heeft. Doe dit ook in minder beladen situaties, zodat je kind zich veilig voelt bij jou. Dit maakt het makkelijker om zijn of haar gevoel met jou te delen als er echt iets speelt. Op het moment dat je het gevoel hebt dat er iets aan de hand is, is het belangrijk hier niet meteen teveel op te focussen of door middel van een vragenvuur proberen alles er in 1 keer uit te krijgen. Vaak klapt je kind dan juist dicht.

Wordt je kind gepest? Bekijk dan onderstaande tips.

Luister naar je kind. En ook hier, doe dit zonder direct alles voor het kind in te vullen. Dat is soms lastig, omdat jij er ook allerlei gevoelens en emoties bij hebt. Natuurlijk kun je die in je achterhoofd meenemen, maar vergeet niet open te staan voor het perspectief en ervaring van je kind. En neem je zoon of dochter serieus. Dan zal hij of zij ook in de toekomst meer geneigd zijn dingen met je te delen.Bied ook nu ruimte voor gevoelens, bijvoorbeeld als je kind verdriet heeft. Emoties tonen, lucht vaak op. Hierbij kun je zelf het goede voorbeeld geven. Betrek je kind bij de oplossing. Welke ideeën heeft een kind er zelf over? Maak goed duidelijk dat het niet de schuld is van het gepeste kind. Jouw zoon of dochter hoeft niet te veranderen. Samen met elkaar (school, ouders, kind) kunnen jullie dan tot de beste oplossing komen. Adviseer je kind om niet terug te pesten. Daarmee zou je suggereren dat pesten ok is. Vertel dat het pestgedrag van kinderen vaak voortkomt uit onzekerheid. Of dat ze pesten omdat ze bijvoorbeeld veel hebben meegemaakt. En dat ze hun emoties op een verkeerde manier uiten.

Op deze manier maken we het voor ouders van pesters ook makkelijker om hier hulp bij te zoeken, zonder dat ze zich continu moeten schamen of willen roepen ‘mijn kind pest niet’. Elk kind en al zijn of haar gevoelens mogen er zijn, maar niet elk gedrag is wenselijk.

Anouk: "En kijk niet alleen naar de koste termijn (een kind uit een pestsituatie halen), maar ook naar de lange termijn: hoe kunnen we dit in de toekomst voorkomen?"

Mocht je meer hulp willen kan je altijd contact opnemen met Anouk of een kijkje nemen op haar website door hier te klikken. Hopelijk kunnen we er met zijn allen voor zorgen dat er beetje bij beetje minder gepest zal worden! ❤️ 

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.