Snap
  • Kind
  • puber
  • Momlife
  • pearleopticiensnl
  • mamaplaatscollab
  • computerglazen

Mijn puber is altijd online!

-In samenwerking met Pearle Opticiens-

Weet je nog vroeger, dat je moeder riep: “Niet zo dicht bij die TV, dat is slecht voor je ogen!”? En nu zitten wij met zijn allen, inclusief de kinderen, met onze neus zowat ín de telefoon. Even een filmpje kijken, een spelletje doen, wat opzoeken... Joh, zonder mijn telefoon had mijn werk er echt heel anders uitgezien. Ik werk namelijk voornamelijk met social media. Dat betekent continue mijn smartphone in de buurt.

Dit is natuurlijk niet zo’n probleem als je weet wanneer het tijd is om hem weer weg te leggen en je ogen af en toe een beetje rust geeft. Die balans kan ik redelijk vinden. Maar bijvoorbeeld bij pubers is dat inschatten lastig, heb ik gemerkt. Ze moeten eigenlijk altijd wel “aan” staan. Het huiswerk, hun social life, filmpjes en muziek; het staat allemaal op die telefoon. En wat dacht je van Tik Tok?! Er worden denk ik wel 100 dansjes op een dag geoefend. Zelfs als ze dan buiten afspreken worden er aan de lopende band Tik Toks en snaps gemaakt, of moeten ze live zijn zodat de rest van hun vrienden er ook bij kan zijn!

Regelmatig merk ik dan ook bij mijn puber en haar vriendinnen dat ze last hebben van hoofdpijn. Ook dragen steeds meer pubers tegenwoordig een bril met speciale ‘blauw licht filter glazen’. Daar had ik eerst nog nooit van gehoord. Het zijn glazen waarmee je rustiger kijkt en waardoor je niet met je ogen knijpt. Waardoor je minder last hebt van vermoeide ogen achter je laptop, telefoon of het digiboard op school. Dus voor bijna elke (jong)volwassene relevant. 

Maar hoe om te gaan het het altijd aanstaan van de puber? De flitsen, lampjes, kleuren kunnen echt vervelend worden… Natuurlijk kun je de telefoon afpakken, en screentijd instellen. Maar dat blijkt hier makkelijker gezegd dan gedaan. Ik heb gewoon niet altijd zin in de eeuwige telefoon discussie.

Wat hier wel werkt is haar eropuit sturen: bijvoorbeeld met zusje en de hond even wandelen. Ze moet dan op die twee letten, en kan dus niet op haar telefoon kijken.

Natuurlijk ben ik alert, en als de schermtijd echt uit de hand loopt pak ik de telefoon of laptop wel even af. Dan gaat ze bijvoorbeeld sporten of lezen.

Ik ben benieuwd: Is jouw puber ook niet van zijn of haar telefoon los te krijgen? En heeft hij/zij er klachten van?

4 jaar geleden

Ze kijken er heel vaak op, niet alleen voor leuke dingen, maar ook huiswerk enzo

4 jaar geleden

Ik heb het de afgelopen maanden in de gaten te houden en probeer het echt te beperken. Vind het wel lastig omdat het voor de blog wel weer belangrijk is om je zichtbaarheid te vergroten🤗

4 jaar geleden

Oh ja het is echt een valkuil van deze tijd hè.. 🙈 ik vind wel dat ik teveel op mijn telefoon zit ja. Probeer het wel bewust te doseren. Bij de kinderen hetzelfde verhaal.

4 jaar geleden

Isaya mag twee keer per week een uurtje Netflix kijken en Alela kijkt nog niks. Op de vrije school hebben ze geen digiborden en tv enzo- gewoon ouderwetse schoolborden en een meester of juf die vertelt hoe de vork in de steel zit 😉