Met deze tips kan je kind veilig op social media
Alles voor een veilige online ervaring voor je kleintje!
TikTok, Instagram, Snapchat... je kind wil er maar wat graag deel van uitmaken. Als ouder begrijp je de aantrekkingskracht van sociale media op je kind heel goed, maar tegelijk ben je waarschijnlijk ook bezorgd over de mogelijke risico's. Voordat je kind zich volledig onderdompelt in de wereld van sociale media, is het verstandig om even stil te staan bij deze tips. Zo waarborg je een veilige online ervaring.
Houd jezelf up-to-date
Herinner je de tijd nog waarin je moest kiezen tussen Hyves en Facebook? Tijden zijn veranderd, en nu heb je een overvloed aan opties. Denk aan Instagram, TikTok, Snapchat, en Houseparty - om er slechts een paar te noemen. Het sociale medialandschap is uitgebreid, en het is tijd om bij te blijven! Het is belangrijk om je als ouder te verdiepen in de verschillende sociale mediaplatforms die je kind wil gebruiken: wat houdt het precies in én is dit geschikt voor mijn kind?
Veilig online met een krachtig wachtwoord
Een goed wachtwoord is als een beschermend schild tegen de mogelijke gevaren van sociale media, zoals hacken en identiteitsdiefstal. Het is een slim idee om je kleintje te assisteren bij het bedenken van een goed wachtwoord. (En laten we eerlijk zijn, het kan nooit kwaad om te weten wat het wachtwoord van je kind is...). Bij het creëren van een wachtwoord, kun je deze handige richtlijnen in gedachten houden: ga voor 7 tekens of meer; mix letters, cijfers en leestekens; wissel af tussen kleine letters en hoofdletters en vermijd het gebruik van (achter)namen.
Maak een privéaccount aan voor je kind
Op de meeste social mediaplatforms is het mogelijk om een privé-account aan te maken. Hierdoor kunnen alleen vrienden of volgers van je kind zien wat hij of zij deelt. Zo blijven de foto's en video's van je kind veilig, ver weg van nieuwsgierige vreemden met minder goede bedoelingen. Vertel je kind meteen dat het belangrijk is om nooit verzoeken van onbekenden te accepteren om vrienden te worden of te volgen. Als dit toch gebeurt, verliest een privé-account zijn waarde. Het is immers bedoeld om de online wereld van jouw kind zo veilig mogelijk te maken.
Denk goed na voordat je iets deelt op sociale media
Bij het delen op sociale media geldt: eenmaal online, altijd online. Elke foto, video of uitspraak kan direct worden gekopieerd, opgeslagen of gedeeld. Dit is een waardevolle les voordat jouw kind de boeiende wereld van sociale media betreedt. Hetzelfde geldt trouwens voor jou als ouder: denk twee keer na voordat je iets online deelt, want het staat voor altijd op het internet.
Deel geen persoonlijke informatie
Houd in de gaten dat jouw kind geen persoonlijke gegevens deelt op het wereldwijde web, zoals telefoonnummers of adressen. Als die informatie eenmaal online rondslingert, kan dit onder andere het risico op ongewenste situaties vergroten, zoals stalken. Stay safe, mama!
Blijf praten met je kind over sociale media
Het is onmogelijk om de sociale media posts van jouw kind 24/7 bij te houden. Daarom is het des te belangrijker om hier regelmatig samen over te praten. Breng bijvoorbeeld de mogelijke gevolgen van sociale media ter sprake, maar vraag ook of jouw kind je wil informeren als er vreemde berichten binnenkomen of als er online pestgedrag plaatsvindt. Het openhouden van deze communicatie helpt bij het creëren van een veilige online omgeving voor jouw kind.