Snap
  • Verlatingsangst
  • 15maanden
  • Slaapprobleem
  • Slaapregressie
  • sprongetjes

Met 15 maanden weer problemen met slapen?

Wat is er toch aan de hand?

Pfoeh, wat is dit een pittige fase. Ineens een enorme groei in zijn ontwikkeling, meng dit met een aantal snottebellen, een hoestaanval als hij in bed ligt en een dosis aan verlatingsangst en je hebt het perfecte recept voor een hele slechte nacht! Ohja, en er zal ook vast nog wel plek zijn voor het dessert; sprongetjes en slaapregressies...

Daan is nu 16 maanden en dat hij geen goede slaper is, is een understatement. Maar na een half jaar slecht slapen - dit verhaal kun je lezen in een van mijn eerdere blogs - ging het echt heel erg goed! Zelfstandig in slaap vallen, doorslapen en in de zomer kwam daar zelfs uitslapen bij kijken. Daarom stonden wij ook raar te kijken toen hij ineens, van het een op het andere moment, ging huilen bij het naar bed brengen. En niet zomaar huilen, maar echte paniek, dikke tranen en compleet overstuur. En het rare vonden wij dat dit alleen in de avond/nacht gebeurde. Van doorslapen is ineens ook geen sprake meer. Minimaal 1x per nacht word hij helemaal overstuur wakker en het enige wat helpt er naast blijven zitten. Zodra hij weet dat papa of mama er niet meer is, is het brullen geblazen.

Een vriendin van mij noemde de term 'verlatingsangst' al eens, maar ik kon dit in het begin niet helemaal plaatsen. Bij het wegbrengen naar het kinderdagverblijf is er niks aan de hand en overdag kan hij wél zelfstandig in slaap vallen en slaapt hij als een roosje. Waarschijnlijk is het kdv ook een veilige haven voor hem en overdag zijn het maar korte momenten alleen. Maar de nachten zijn natuurlijk donker, koud en alleen. Ik snap Daan wel dat hij op die momenten graag bij papa of mama is.

Ik vind het pittig, krijg meteen weer flashbacks naar ongeveer een half jaar geleden en ben zo bang dat we weer die kant op gaan. Gelukkig wisselen inmiddels de wat onrustige en slapeloze nachten zich inmiddels ook wel eens af met rustige nachten waarbij Daan wel doorslaapt. En waarom díe nachten wel en die anderen niet? Daar heb ík dan weer slapeloze nachten van en het antwoord: GEEN IDEE?!

1 jaar geleden

Jeetje wat vervelend zeg! Sterkte 💤

1 jaar geleden

Inderdaad, hoop dat het snel de goede kant op gaat!