Mentaliseren
Net zo belangrijk als liefde!
In ons dagelijks leven zijn we continue bezig met ons eigen gedrag en dat van anderen te verklaren door na te gaan wat wij zelf en anderen denken, voelen, bedoelen en willen. Dit fenomeen wordt mentaliseren genoemd: een unieke gave wat alleen mensen kunnen doen. Alle mensen kunnen mentaliseren, alleen de een is er effectiever in dan de ander. Waar de een veel stelliger denkt dat die persoon in de bus die lacht toch echt om jou lacht, is de ander veel meer in staat om alternatieve redenen te bedenken waarom de persoon in de bus lacht. Dit laatste is een stuk effectiever, omdat we nooit zeker weten wat in het hoofd van de ander omgaat. Door effectief te mentaliseren kunnen we goed relativeren, stress reguleren en ook op een sociale manier met elkaar omgaan.
Mentaliseren is een van de belangrijkste ingrediënten tot een veilige hechting. Vaak wordt gedacht dat alleen sensitief op een kind reageren belangrijk is, dus met liefde. Maar de manier waarop je je kind inschat is net zo belangrijk!
Een mentaliserende ouder ziet bijvoorbeeld aan welk speeltje de baby de voorkeur geeft, of ziet wanneer de baby overprikkelt raakt van kiekeboe, of wanneer de baby nieuwsgierig is naar een hond die langsloopt. Een ouder die moeite heeft met mentaliseren, kan moeilijker de signalen van een baby lezen. De ouder is geneigd om eigen emoties of voorkeuren op een baby te projecteren. Hierdoor is er weinig oog voor wat de baby wil en nodig heeft. Iedere ouder schat dit wel eens verkeerd in, maar als dit te vaak voorkomt kan het de ontwikkeling en hechting van een baby negatief beïnvloeden.
Was jij al bekend met mentaliseren? Hoe gaat jou het af?
Voor meer psychologische wijze mama tips volg @WijzerMama op instagram!