Snap
  • Kind
  • Gezond

Mama, mama, ik kan niet staan! #7

In mijn blog vertel ik over onze oudste dochter die van de ene op de andere dag ziek werd en we hadden geen idee wat er aan de hand was.

Als we aan de tafel zitten begint hij te vertellen. Hij is er vrij zeker van dat het inderdaad reuma is. Onze dochter krijgt de diagnose JIA. Dat staat voor Juveniele Idiopatische Artritis, zo vertelt hij verder. Vertaalt betekent het gewrichtsontstekingen  (artritis) op jonge leeftijd (juveniel) zonder oorzaak (idiopatisch). Hij voelde  op dat moment 5 gewrichten die ontstoken waren. Haar nek, een duim, elleboog en beide enkels. 

Na ons gesprek haalt hij er een andere arts bij die haar ook onderzoekt. Ze zijn het met elkaar eens. We zijn daarmee vooral opgelucht dat we eindelijk een diagnose hebben! En reuma was in ieder geval niet iets waar ze dood aan kon gaan! Iets waar we toch wel bang voor waren dat zou kunnen gebeuren na al die ernstige opties die voorbij waren gekomen. De arts kijkt ons aan en vraagt of we niet gschrokken zijn. Ik leg uit dat we vooral opgelucht zijn. Na nog een heleboel uitleg van zijn kant bleek dan dat ze dus JIA heeft, ook wel "jeugdreuma" genoemd. Dat houd in dat haar imuunsysteem niet goed werkt en ook goede cellen aanvalt waardoor er ontstekingen komen die er niet horen. 

Langzaam dringt tot ons door waarom het lopen niet of nauwelijks lukte. En dat de houding die ze moest aannemen bij de ruggenprik voor haar eigenlijk niet te doen was. Wat een pijn moet ze gehad hebben...

Ook is daarmee verklaart waarom ze tijdens de eerste ziekenhuisopname opknapte. Naast dat ze antibiotica kreeg voor de infectie kreeg ze ook een pijnstiller met onstekingsremmende werking. Die heeft een positieve invloed gehad op haar welzijn en gewrichten. Hij vertelt ons ook dat reuma soms kan opkomen als gevolg van een virus. Dit zou een verklaring kunnen zijn. 

Na ons gesprek zijn er nog een paar dingen die we moeten doen. Eerst naar de gipskamer voor een halskraag. Een soort stevige band om de nek die haar hoofd kan ondersteunen. Deze mag ze optioneel dragen dus alleen als ze het prettig vind. Ik vond het er in ieder geval erg heftig uitzien die dag. 

Daarna bloed prikken....Helaas was het weer drama. Ze moest heel hard huilen. Gelukkig liet ze het wel gebeuren..

Daarna hebben we een broodje gegeten in het restaurant. Na het broodje moesten we rontgenfoto's laten maken. Mijn man is met haar mee naar binnen gegaan. Het duurde behoorlijk lang en ik kon vanaf de gang horen dat ze het niet leuk vond. hij  vertelde mij daarna dat ze wel 20 foto's hebben gemaakt en dat ze de ontstoken gewrichten in allerlei kanten moest buigen wat gewoon pijn deed. Gelukkig was het daarna klaar en konden we naar huis! Het enige wat we nog moeten doen is medicatie op halen bij de apotheek. Ze kan weer beginnen met de pijnstillers die ze ook in het ziekenhuis kreeg. 

We hadden nu een diagnose maar in de tijd daarna zouden we er pas echt achter komen wat het inhoud en ze krijgt er een paar weken later nog een diagnose bij wat soms voorkomt bij kinderen met jeugdreuma...



mamavaneenmeisje's avatar
7 jaar geleden

wat een heftige tijd moet dat zijn geweest. Wat fijn dat je nu duidelijkheid hebt!

Tambola's avatar
7 jaar geleden

Lieve reacties allemaal! Ook die op de vorige blogs. Het is een heftige tijd geweest en het doet me goed om het nog eens op te schrijven. Wel wil ik er graag aan toevoegen dat het al heel wat jaren geleden is. Ze is nu bijna 13. Ten tijde van mijn blogs is het 2006. Mijn blog stopt hier nog niet en ik zal zeker in volgende delen vertellen hoe het verder verlopen is. Ik kan al wel zeggen dat het op dit moment goed met haar gaat :-).

's avatar
7 jaar geleden

Ik vind het heel naar om te lezen allemaal. Dit gun je niemand. Natuurlijk zijn jullie dolblij dat jullie dochter bij jullie mag blijven, maar ze heeft heel veel pijn. Ik kan me niet voorstellen hoe het voor jullie moet zijn. Ik word al naar van de gedachte dat 1 van mijn kinderen zoiets krijgt. Ik hoop ontzettend dat het de goede kant met jullie op mag gaan en jullie dochter veelal pijnvrij mag opgroeien. Heel veel sterkte en een dikke knuffel voor jullie dochter.

Loes van der Leer's avatar
7 jaar geleden

Oh mopje, mopje toch. Ik vind het behoorlijk heftig :(. Maar je hebt wel gelijk om een beetje opgelucht te zijn. Je mag je kleine in ieder geval gewoon bij je houden. Alleen heel rot voor haar dat het zo'n pijn doet. Kan de zwelling in haar enkels verholpen worden? Of trek het op begeven moment weg? Kan ze uiteindelijk wel weer gaan (leren) lopen? Ik hoop dat haar medicatie goed werkt en dat er niet zo veel bijwerkingen zijn voor haar! Dikke knuf!

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Tambola?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.