Snap
  • Kind
  • tos
  • moederleven
  • Trotsemoeder
  • levenmetTOS
  • elkkindheeftzijntalenten

Leven met TOS

Hoe ziet het leven eruit van iemand met TOS (taal ontwikkeling stoornis)

Wij zijn een groot druk gezin van 7 personen... al onze kinderen hebben zo hun eigen talenten en die stimuleren wij. Van jongs af aan lezen we boekjes en praten we met ze en stimuleren wij onze kinderen om te praten en mee te kunnen draaien in de maatschappij. 

Bijna 4 jaar geleden sprak onze middelste zoon nog amper een woord, en omdat 1 van de oudste twee naar logopedie ging had zij ook even gekeken hoe zijn spraak was. Dus was ver onder zijn leeftijd. Maar ons had nooit echt belemmert want wij konden ook heel goed non-verbaal met elkaar communiceren. 1 blik is genoeg. Maar toch zat het ons dwars wij wisten dat hij alles wist alleen zei hij het nooit en als je een directe opdracht gaf klapte hij dicht. 

Vorig jaar rond de herfst zijn wij op aanraden van school en de logopediste begonnen met een spraak onderzoek bij kentalis.. daar kwamen we achter dat ten eerste 1 oor niet goed reageerde op de gehoortest, maar ook dat hij een flinke taal ontwikkeling stoornis heeft oftewel afgekort TOS. 

Hij heeft hiervan nooit problemen ondervonden en zit ondanks zijn grote taal barrière op een reguliere school want hij is te slim en sociaal voor speciaal onderwijs. Alleen nu begint besef wel steeds meer te komen dat hij een "handicap" heeft. Een tijd terug werd hij hard met de realtiteit geconfronteerd dat niet iedereen hem verstaat en snapt. Juf was er niet en mama al helemaal niet,  wat voelde ik mij schuldig. Zijn jongste broertje en zusje beginnen nu ook steeds beter en meer te praten en die verdienen ook een compliment als zij iets heel goede uitspreken. 

Toch zie ik hem dan dichtklappen zich terug trekken en wilt hij het liefst zich van alles afsluiten. Net waren we even samen bezig met cupcakes bakken en vroeg hij; mama waarom kan ik niet goed praten? Mijn hart brak en kon wel huilen maar moest mij groot houden voor hem. Ik heb hem gewezen op hoe goed hij gegroeid is en wat zijn speciale talenten zijn. Hij bloeide meteen weer op.... Maar wat ben ik trots op hem en al mijn andere 4 kinderen...

Willen jullie meer volgen over mijn gezin volg ons dan op moeder.van.vijf

<iframe frameBorder="0" src="https://www.mamaplaats.nl/iframe/badge.html?u_id=170007&b=large" style="width: 193px; height: 193px;"></iframe>