Snap
  • Kind
  • Autisme
  • #moederleven
  • moedervanvijf
  • bonusvaderenzoon
  • stuctuur

leven met een autist

volg mij ook op instagram onder de naam moeder.van.vijf

Soms zijn er dagen die best wel pittig zijn en dat ik al uitgeput ben voor die begonnen is. Maar hun kunnen er ook niks aan doen het is nu eenmaal zo. 

Vanmorgen was weer een duidelijk teken dat Michel autisme heeft. Normaal staat hij vrolijk op en is hij redelijk ontspannen, maar vanmorgen was weer anders. Na weken van thuis onderwijs via de laptop naar weer naar school moeten en allemaal nieuwe (voor hem onduidelijke) regels. Hij was er wel aan toe maar hierin zie je dat hij behoefte heeft aan duidelijkheid regels en niet af te wijken ervan. Maar ik weet dat dit vaak maar tijdelijk is en dit weer overwaait. De eerste dag op het VO was net zo. 

Maar Michel is niet de enigste sinds anderhalf jaar weten we dat mijn vriend ook autisme heeft en dan de ergste vorm. Hoe kan je na 40 jaar daar pas achter komen. Nou omdat wij door 1 van de moeilijkste periodes van onze relatie gingen toen. Het was bijna niet te doen om met hem te leven en om te gaan. Alles moest gaan zoals hij het in zijn hoofd heeft. controle zelfs als hij niet in de buurt was. De hele dag ging soms mijn telefoon. Als er een afspraak aankomt moet ik die 10x van de voren aangeven. Het beïnvloeden ons hele gezinsleven. Ik zag trekken van Michel en daarom drong ik aan om het te onderzoeken. Hij scoorde 133 op 136. De vraag ook hoe kan je er na 40 jaar pas achterkomen? Nou ergens is hij ook wel heel amicaal en sociaal. Kan goed met mensen om gaan. Maar heeft in de loop der jaren ook vrienden afgestoten. Hij doet liever alles op zijn eigen houtje en kom niet aan zijn wereldje dan kan hij wel heel erg van slag zijn. Dit zijn soms best moeilijke momenten. 

Maar het is niet alleen maar kommer en kwel met hun twee hoor. Ik kan er soms ook van genieten dat zij dingen op een bepaalde manier moeten doen. Het is ook een stukje rust in het gezin dat alles altijd volgens structuur gaat. Al lijkt dat niet altijd zo maar in de loop der jaren ben ik er wel mee om kunnen gaan. Die twee begrijpen elkaar ook beter dan wie dan ook in dit gezin. 

De momenten dat voor mijn vriend moeilijk is is nu dat de oudste twee de pubertijd in gaan en toch iets opstandiger zijn dan normaal en nu ook tegengas geven als hun iets niet zint. Dat is natuurlijk anders dan een peuterpuber die proberen wel wat maar die ken je als ze tegen gas geven corrigeren nog. 

Het voordeel is ook dat je gewoon weet wat je aan ze hebt. ze zeggen gewoon recht voor zijn raap wat ze vinden. Kan soms even hard op je dak vallen. vaak denken ze daarna pas na en komen ze toch wel na mij toe of de persoon met dat het niet zo bedoeld is. 

1 ding is zeker je dag loopt altijd hetzelfde maar toch ook weer niet want ondanks hun structuur en behoefte erna beland je soms toch in situaties die je liever ontloopt omdat ze soms te snel reageren omdat niet gaat zoals hun het in hun hoofd hebben. 

en 1 ding is ook zeker ik hou van hun en hun speciale eigenschap...