Snap
  • Kind
  • Voeding

Lastige eter? Maak je geen zorgen!

Onze kleine man werd van een gulzige alleseter een kind dat alleen at als het maar pasta was.

Natuurlijk proberen we hem alles te laten eten en te laten proeven, maar omkoping en dwang werkt niet. Zo geeft de recent afgestuurde onderzoeker aan de Erasmus universiteit, Sebastian Cardona Cano aan dat dit juist averechts werkt. . Het onderzoek wijst aan dat dit kieskeurige eetgedrag hoort bij de normale ontwikkeling van de peuter, halleluja. Sommige ouders gaan hiervoor naar de dokter en krijgt daar geen duidelijke antwoorden of hulp. Maar een beetje geduld is blijkbaar het enige medicijn tegen de kieskeurige peuters. 

Omkoping werkt maar twee of drie keer, een kind dat eindeloos aan tafel moet blijven zitten krijgt een hekel aan eten. Het dwingen tot eten zorgt voor een slechte sfeer aan de tafel. Met als enige resultaat dat de lastige peuter nog lastiger wordt. Maar krijgt mijn peuter nog wel voldoende voedingstoffen binnen? Ja, een tijdje slecht eten betekend niet dat het een gebrek heeft aan de bouwstoffen en vitamines die het nodig heeft. 

Voor het onderzoek zijn 4018 kinderen gevolgd en gevraagd naar het eetgedrag toen het 18 maanden was, 3 en 6 jaar. De lastige eters werden vergeleken met een controlegroep met makkelijke eters. Op 1,5-jarige leeftijd werd 26,5% bestempeld als kieskeurige eter, op 3-jarige leeftijd gold dit nog steeds voor 27,6% en op 6-jarige leeftijd was dit nog maar 13,2%. Er zijn 4 patronen vastgesteld in de ontwikkeling van het eetgedrag.
- Meer dan de helft was nooit kieskeurig,
- Een derde was op een bepaald meetmoment niet kieskeurig en op een ander meetmoment wel,
- Bij 4% waren de kinderen op alle drie de momenten kieskeurig, 
- En 4% werd pas rond het 6e levensjaar kieskeurig. 

Kinderen vinden groente het minst lekker, gevolgd door volkoren brood en vlees. Vooral eerstgeborenen zijn lastige eters, het oudere broertje/zusje lekker zien eten werkt stimulerend. Vanuit evolutionair oogpunt heeft het moeilijke eten een handige functie. Zodra kinderen mobieler worden, verkennen ze de wereld en stoppen niet meer alles in de mond, ze worden kieskeuriger, zo voorkom je vergiftiging. 

Dus voor alle ouders met moeilijke eters er is nog hoop. Gelukkig laten we onze kleine man maar gewoon een beetje aan tafel zitten en geven hem pasta, risotto en af en toe pizza, sushi en Surinaams. Dus we blijven volhouden, nog maar een paar jaar geduld...

6 jaar geleden

Dat is inderdaad een hele vervelende situatie. Heel veel sterkte.

6 jaar geleden

Pff, ik neem aan dat je wel anders praat als je kind jaren lang sonde voeding krijgt door chronische eetproblematiek.

6 jaar geleden

Ik at tot mijn 16e erg slecht, overdag 1 boterham en Savonds alleen een stukje vlees. Ik had gewoon niet meer trek dan dat en zat daarvan ook vol, mijn ouders hebben het gelaten voor wat het was. Toen ik wat ouder werd ging ik wel alles eten, ik eet nog niet veel maar lust wel heel veel!