Snap
  • Kind
  • consultatiebureau
  • downsyndroom
  • inclusie
  • homiewithanextrachromie

LAAG NIVEAU

De negatieve ervaringen bij een consultatiebureau

We moesten naar het consultatiebureau zodra Zayn 2 jaar zou zijn geworden. Iets wat niet zo bijzonder is natuurlijk, maar in ons geval wel. We moesten een ontwikkelingstest laten doen en zijn gewicht en lengte laten opmeten. Het begon al dat de verpleegkundige daar aan Zayn vroeg of hij een torentje wilde bouwen met blokjes. Ik zei tegen haar dat hij dat echt nog niet kon. “Oh”?! zei ze. Daarna pakte ze een pop en vroeg aan Zayn of hij de neus van de pop even wilde aanwijzen, waarop ik haar weer moest vertellen dat hij dat echt nog niet begreep. “Hij heeft een niveau tussen de 10 en 13 maanden mevrouw” zei ik. Dit zijn dan echt van die voorbeelden die ik gewoonweg niet wil begrijpen. Lees jezelf eerst eens even in wat voor kindje er komt. Nu sta ik wel sterk in mijn schoenen maar dit had ze ook niet de eerste maanden van Zayn moeten doen, dan was ik er echt helemaal kapot van geweest. Evenals dat zijn gewicht, lengte en omtrek van zijn hoofdje ook ver beneden de standaard lag,  “dat zal wel door zijn Down komen” zei ze. Niks tegen deze verpleegkundige maar we zijn er echt nog niet met onze #inclusie. Probeer dat soort dingen even aan te passen in de regel. Als je ziet dat een kindje een achterstand heeft vraag dan aan de ouders wat het kind allemaal wel kan, dat is al een heel ander begin.

Ik had hier ook een post over gedeeld op Instagram en ik hoorde veel moeders die erover ‘klaagde’ dat ze het niet fijn vonden daar en dat is gewoonweg jammer. Bij zo een instelling zou je je gehoord moeten voelen en evt moeten kunnen aankloppen als je tegen bepaalde dingen aanloopt.

De eerste 2 jaar liep ik trouwens niet zo tegen deze dingen aan bij Kind & Gezin en iedereen is er heel aardig, maar ik denk dat de fout in de protocollen zit die ze moeten volgen. Ik denk dat ze die eens zouden moeten herzien en een andere vorm van aanpak zouden moeten hanteren bij kinderen die net even iets anders zijn. Inclusie is natuurlijk iets om de kinderen die anders zijn op te nemen in de samenleving, maar ik ben wel van mening dat je daarvoor het een en ander moet aanpassen op die regel. 

Ik ga deze blog ook versturen naar kind & Gezin en ik hoop dat ze er iets mee willen gaan doen. Wie weet zou ik in de toekomst zelfs voorlichtingen kunnen gaan geven bij zulke instellingen over hoe ze om moeten gaan met ouders van kinderen met een beperking . Ook kinderen die net even buiten de lijntjes kleuren met gewicht of lengte. Dit zijn er zoveel. Vraag aan de ouders of het kind gewoon goed en gezond eet. Dit kan gewoon het kindje zijn/haar bouw zijn. Ik zou ze willen leren een uitzondering op de regel toe te laten passen in de toekomst in een dergelijke situatie. 

Heb jij wel eens een vervelende situatie meegemaakt bij een consultatiebureau? 

Volg ons en de ontwikkeling van Zayn op Instagram @down.withzayn

Foto @jolientensenfotografie 

2 jaar geleden

Soms kan t ook anders. We komen alleen voor de prikjes. Niet op. Mijn verzoek maar ze hebben m'n zoontje met een aangeboren hartafwijking helemaal losgelaten. Hij doet wat hij doet wanneer hij kan. En ze vinden t op het cb allemaal prima

2 jaar geleden

Mooi wat je schrijft, over de vraag: wat kan een kind wel?! Zo belangrijk! En mooi dat je het ook gaat delen met het CB. Ik herken het deels. Wij hebben in principe een heel fijn CB, maar ik ben een keer op een controle geweest, waarbij continu over het gewicht van m’n zoon werd ‘geklaagd’. Voor zijn leeftijd is hij namelijk ‘te zwaar’. Dat hij ook ‘te’ lang is, nemen ze voor lief. Maar continu de vragen: wat eet hij, krijgt hij veel sap, krijgt hij veel snoep? Kijk naar mijn kind: er zit geen gram vet op. Ja wellicht is hij zwaarder dan gemiddeld, maar hij is ook langer. Bij z’n geboorte was hij al zwaarder een langer dan gemiddeld.