Snap
  • Kind
  • Voeding

Koken/bakken voor kind met een voedselallergie...

Mijn dochter M heeft een voedselallergie, dat betekende anders gaan koken... Minder kant en klaar/pakjes en meer zelf bedenken.

Vanaf dat M ongeveer 3-4 maanden oud was had ik het idee dat ze reageerde op voeding. Weigerde flessen, met hysterische huilbuien soms na 1 slokje. 

Ze kreeg gekolfde melk, dus iedere keer andere samenstelling. Ze groeide niet goed volgens de kinderarts, haar tweelingbroertje T wel. Het kon dus niet aan mijn voeding liggen. Gedragsprobleem volgens de kinderarts. Ik was het daar niet mee eens. 

Na maanden gedoe uiteindelijk gelijk gekregen. 

M reageerde op koemelk, rundvlees, gist, gistextract en ananas. Dat wordt dus aanpassen. Ze eet geen brood en kan weinig kant en klare voeding eten. Ook pakjes voor sausjes en van die makkelijke maaltijdpakketten gaat niet... Oké en nu? 

Gelukkig had ik een basis kookboek en ben ik recepten gaan aanpassen. Met succes! Eerst kookte ik apart voor M, maar nu mag ik de bekende oranje pakjes (of andere) niet meer gebruiken voor de rest van het gezin. Mama het is veel lekkerder zonder pakje!

Inmiddels pas ik ook taartrecepten aan. Zodat M ook leuke taarten heeft met haar verjaardag. En eigenlijk is het niet moeilijk, wel iets meer werk. Maar ik heb ook veel eer van mijn werk! 

's avatar
9 jaar geleden

Big help, big help. And sueprlative news of course.

's avatar
9 jaar geleden

@annemiek2: kamutmeel is ook een aanrader om brood mee te bakken.

's avatar
9 jaar geleden

Hier hetzelfde. Geen koemelk, tarwe, wortel, appel, peer, kers, kippenei, banaan. Verder nog allergisch voor latex en sommige wasmiddelen. Bak ook alles zelf. Heb ook zo'n soort taart gemaakt zonder gluten en koemelk. Best een uitdaging en wat proefbeslagen maar erg geslaagd. Verder maak ik ook alles vers. Geen pakjes e.d. en val zelf ook nog af.

Annemiek2's avatar
9 jaar geleden

Je maakt me nieuwschierig, zeker met zo'n mooie taart. Het brood voor onze zoon ben ik zelf gaan bakken omdat hij niet zo lekker reageert op tarwe maar spelt lijkt hij beter te verdragen. Ik maak dus ook af en toe wat lekkers klaar voor hem van spelt. Je wilt je kind immers ook wel eens wat lekkers geven. Het is altijd wel weer een uitdaging als we ergens op bezoek gaan. Dan vinden mensen het zielig dat hij niet zomaar iets uit de kast mag. Laatst vroeg een buurvrouw na een keer of wat nee sorry van" Mag hij dan wel kaas???" Dat mag natuurlijk wel en vindt hij lekker. Jij zult ook wel de ingrediëntenlijst uitpluizen van bijvoorbeeld boulionblokjes, bakboter en drinken e.d. Soms sta ik verstelt van wat allemaal waar in zit. Wel gek dat een tweeëige tweeling volgens de aretsen hetzelfde zou reageren op voeding. Gedrags problemen onder de 6 maand lijkt mijns inziens stug, (waarom laat haar broertje dat dan niet zien) Goed dat je je gevoel hebt gevolgd.

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mama van 5 (+*)?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.