Kleuters en de Cito...
'Elk kind zal groeien wanneer je hem of haar de juiste handvatten aanreikt!'
Januari, de eerste maand van het nieuwe jaar. Maar er hangt nog een andere naam aan de maand januari. Januari betekent voor veel scholen de toets periode, de Cito toetsen komen er weer aan. Ook in veel kleuterklassen worden de Cito toetsen afgenomen. Hierover zijn veel discussies op het moment gaande. Er zijn voor- en tegenstanders, beiden met eigen standpunten. Sommige scholen doen wel aan Cito toetsen in kleuterklassen en sommigen niet. Op mijn scholen doen we de Cito toetsen alleen in groep 2, groep 1 doet bij mij nog geen Cito toetsen.
Maar wat houdt de Cito-toets eigenlijk in vragen veel ouders zich ook af. Eigenlijk is de Cito niet meer dan een observatie instrument. Een andere naam voor de Cito is een LVS-toets, dit staat voor Leerling Volg Systeem. Deze naam zegt al genoeg. Het is een toets om de leerlingen mee te volgen, de leervorderingen van een kind vast te leggen. In de praktijk wordt er (helaas) meer druk gelegd op de Cito.
Op Mamaplaats vroeg ik wat jullie graag van mij als kleuterjuf zouden willen weten. Manon987 vroeg mij of de kinderen thuis voorbereid moeten worden op de Cito toetsen.
Ik zelf zeg op het oefenen voor de Cito thuis: ‘nee, niet doen’. Mijn keuze voor mijn antwoord zal ik toelichten. Wanneer je met je kind Cito gaat oefenen dan beïnvloed je eigenlijk de scores van het kind op de daadwerkelijke Cito-toets. Dit heeft voor niemand zin, niemand heeft er iets aan als er een score uitkomt die niet overeenkomt met waar het kind op dat moment echt in zijn/haar ontwikkeling zit.
Wel kan het voor de kinderen fijn zijn om alvast te weten op wat voor manier Cito vragen gaat stellen op de toets (in het werkboekje, noem het vooral geen toets). De vraagstelling van de Cito wordt vaak in de klassen geoefend. Dus ook hierover zou ik zeggen dat dit niet thuis gedaan hoeft worden.
Ik zelf als kleuterjuf vind het fijn om na de Cito de resultaten te analyseren en de kinderen te bieden waar zij nog moeite mee hebben (gebleken uit de Cito). Voor mij geldt het echt als een Leerling Volg Systeem. Ik breng de Cito naar de kinderen ook nooit als toets. In mijn combinatiegroep 1/2 gaan op de dagen dat wij Cito doen de groep 1 kinderen uit de klas, met een onderwijsassistente in de speelzaal of buitenspelen. Groep 2 mag dan allemaal apart aan een eigen tafeltje, met een eigen Cito-boekje en met een eigen potlood gaan zitten. Dan gaan we verschillende spelletjes doen. De kinderen zelf vinden het prachtig! Hun eigen tafeltje en boekje, ‘net groep 3!’.
Je kunt van alles zeggen over de Cito of hier ideeën over hebben. Dat mag! Wat ik al zei ik gebruik ze in groep 2 wel, maar als Leerling Volg Systeem. Of ze op scholen wel of niet gebruikt worden, alle juffen en meesters zullen het met mij eens zijn: het belangrijkste blijft altijd dat de kinderen lekker in hun vel zitten en met plezier naar school gaan. Het leren gaat dan vaak vanzelf (met of zonder Cito-toets).
Leonie85
Goede manier zo inderdaad. Bij 'onze' school worden de toetsen ook spelenderwijs afgenomen. Mijn dochter zit nu in groep 3, weet dus niet hoe het nu gaat. Maar bij de kleuters heeft zij totaal niet doorgehad dat er toetsen afgenomen werden. De juf vertelde ons ook dat het voor de kleuters gewoon werkjes zijn waar ze even apart voor gaan zitten zoals ze dat ook voor andere werkjes doen. Totaal geen druk, en ook over de resultaten wordt niet met de kinderen gesproken. De beste manier om dit te doen vind ik!
mama1988+1
ik weet niet wanneer dit is inggegaan, ik weet van mijn basisschooltijd dat we elk half jaar een test hadden voor woordenschat (volgens mij), rekenen en ruimtelijk inzicht (volgens mij). Eerlijk gezegd vond ik het als kind leuk maar er werd toendertijd geen nadruk gelegd. Alleenin het laatste jaar, werder verteld dat de uitkomst werd gebruikt voor middelbare school (2000.2001)
Pippie
? precies dat is een veel beter systeem. Lijkt me veel beter ook voor de kinderen.
Peuterjuf Bianca | MPexpert
Hoi ik ben peuterjuf en wij testen niet via CITO maar hebben een KVS kind volg systeem. De school die aan onze voorschool verbonden is neemt ook geen cito's af bij de kleuters meer hebben een LVS leerling volg systeem. Net als wat jij zegt ze scoren als peuter en kleuter een A maar vallen toch naar beneden in groep 3. Ook in de overige klassen ben ik van mening dat de nadruk niet moet liggen op toetsen maar op volgen van de leerlijn.