Snap
  • Kind
  • opvoeding
  • kinderopvang
  • kinderdagverblijf
  • gastouder

Kinderdagverblijf of gastouder

Wat kies jij?

Een dilemma waar menig ouders vast veel gesprekken of discussies over voert.

Ga je voor een kleinschalige opvang met één gastouder, of kies je voor een grootschalige opvang met meerdere leidsters, zelfs meerdere groepen kindjes maar wel met de zekerheid dat er altijd opvang is.

Wij hebben ervaring met beide en het leek me leuk om dit met jullie te delen.

Gastouder

Onze voorkeur ging in het beginsel sterk uit naar een gastouder. En zo geschiedde, Lauren ging vanaf de leeftijd van 3 maand naar een gastouder bij ons in het dorp. Een huiselijke sfeer, een allerliefste gastouder die het beste voor had met Lauren, om de hoek, semi- flexibele opvang, enkel betalen voor de uren die je afneemt en zo kan ik nog wel even door gaan met de voordelen. Kortom, wij waren hartstikke tevreden over deze opvang. Lauren had het er naar haar zin, we hadden goed contact met de gastouder en eigenlijk hadden we niets te klagen. En toch… ergens spookte bij ons in het achterhoofd een gedachte rond… die van de kinderopvang op de boerderij.

Overstappen naar kinderdagverblijf

Wij hadden ons er al eerder in verdiept maar op dat moment kozen wij toch voor de gastouder. Tot dat ik in verwachting was van Philou en het de vraag was of er nog een baby bij kon bij onze toenmalige gastouder. Nu weet ik dat ze Lauren alles behalve kwijt wilde, dus dat ze hemel en aarde bewoog en anders wel bergen zou verzetten om het rond te krijgen. Maar toch, wat nou als de gastouder op vakantie was, of ziek werd… voor één kindje konden we indien nodig één van de ouders nog wel lief aan kijken (al werken die ook allemaal), maar voor twee kindjes vonden we dat toch al wat bezwaarlijker worden. Nu hadden wij op dat moment beide een drukke, verantwoordelijke baan,…. En vonden het risico toch te groot worden. Kortom we zochten simpelweg meer zekerheid.

’t Koetje

Na veel wikken en wegen, want de keuze om met de gastoude te stoppen maakte wij niet na er één nachtje over te slapen, hebben we besloten om vanaf het moment dat Philou naar de opvang ging, ze beiden over te zetten naar het kinderdagverblijf. Maar dan niet zomaar een kinderdagverblijf. Nee, een agrarisch kinderdagverblijf. Kinderopvang op de boerderij, ’t Koetje ook wel genoemd. En wat zijn wij blij met deze keuze (nogmaals, niets ten nadele van de gastouder die wij hadden, geen naar woord over haar anders krijg je met mij aan de stok!). Maar wat hebben de meiden het hier naar de zin en wat vinden wij het mooi dat ze dit tot hun 4e mee krijgen. Geiten, koeien, kippen, konijnen, paarden, poezen, een hond, werken in de moestuin, peren en appels rapen, boer Wim op de tractor, vegen in de stal, modderdagen, buiten spelen, buiten slapen. Weer of geen weer, de kindjes spelen heerlijk buiten. Bij regen en kou in een overall en met regenlaarzen, in de zomer in een romper op blote voeten onder de sproeier door.

’t Koetje garderobe (you’ll need it!)

Er is alleen één klein nadeeltje aan deze vorm van opvang, ze (lees: Lauren) komt ALTIJD vies thuis. Van top tot teen helemaal vies. Maar ik weet ook, hoe viezer ze is, hoe lekkerder ze vaak gespeeld heeft. Ik heb er ondertussen serieus een aparte garderobe voor aangeschaft. Zo heeft ze een “Koetje” tussenjas, winterjas, broeken, truien, schoenen, sjaal, muts, zelfs een aparte stapel rompers! Allemaal kleding waar we geen waarde aan hechten als het kapot gaat of vies blijft. Zo kan zij lekker haar gang gaan en doet het mij ‘geen pijn’ al ze weer eens helemaal onder de modder, aardbeienvlekken of wat dan ook zit.

En het allerbelangrijkste natuurlijk, beide meiden hebben het hier super goed naar hun zin. Nog nooit een traantje gelaten wij het wegbrengen en ze hebben het altijd leuk. En daar gaat het om!

Kinderdagverblijf of gastouder, waarvoor kies jij?

Wat voor soort kinderopvang nemen jullie af? En met welke beweegredenen heb je daar voor gekozen? Of kies je bewust voor thuis blijven? Een keuze waar ik immens veel respect voor heb, ik doe het je dus echt niet na!

Let me know door een reactie achter te laten!

4 jaar geleden

Daarom zijn wij juist zo blij met het kdv op de boerderij. Weer of geen weer, altijd buiten. Bij de dieren, vies worden, thema tafels, spelen. Terwijl ik bij de gastouder juist meer het idee had dat het 'de dag doorkomen' was. Zit denk ik ook erg veel verschil in kdv's/gastouders!

4 jaar geleden

Wij zijn van kdv júist overgestapt naar gastouder. Ik neem de dagen dat ik geen oppas heb omdat zij niet kan of ziek is en er ook nog eens geen vervangend adresje is (meestal valt er wel wat te regelen) voor lief en zie het als een bonus dagje met de kids. Ik vind de kdv om meerdere redenen niet passend bij mijn kids,maar belangrijkste is, dat ze veel meer doen en leren bij de gastouder. Ze gaan nu lekker naar buiten en ondernemen echt leuke leerzame dingen. Bij de kdv is het vooral een hele meute kids van 0 tm 4 in het gareel houden. Oudste had ook nooit wat zinnigs te vertellen over het kdv, terwijl ze nu echt met de wildste verhalen thuiskomt. Dat het minder praktisch voor mij is, neem ik dus echt voor lief.

4 jaar geleden

Onze dochter heeft alttijd op een kdv gezeten. We waren er tevreden over: ritme, structuur, activiteiten : Onze dochter vond het prima.Na het kdv volgde de BSO. Daar heeft ze van haar 4e tot haar 9e gezeten. Ze vond het niet leuk op de BSO. Vooral de drukte met wel 20 rondrennende kinderen na een lange schooldag deed haar geen goed. Onze buurvrouw is gastouder en daar gaat ze nu al bijna anderhalf jaar met veel plezier een middag in de week heen. Zelfs als ze even niet hoeft, omdat bijvoorbeeld papa vrij is, dan schuift ze daar toch even binnen. Deze gastouder kent haar al vanaf baby af aan als buurmeisje en voelt onze tienjarige gevoelige dochter feilloos aan en speelt daar goed op in. Onze dochter vindt de kleintjes bij de gastouder erg leuk en is erg zorgzaam. Ook maakt ze huiswerk bij de gastouder en speelt met de kinderen van de gastouder die ze ook kent als buurkinderen. Achteraf gezien had ik haar als baby liever ook bij een gastouder gehad. De kleinschaligheid spreekt me aan. Het enige nadeel die ik wel zie bij gastouders, is dat er niet zoals op een kdv meerdere 'ogen' zijn. Mocht er iets niet goed gaan bij een gastouder, dan zijn er geen collega's om dit te signaleren(dat was ook een belangrijk argument om in het begin niet voor een gastouder te kiezen) Wij hebben het geluk dat we de gastouder ook privé kennen..

4 jaar geleden

Toen mijn kinderen baby’s waren hadden we een gastouder aan huis (nanny). Als ze nog sliepen ‘smorgens als i’m weg moest of hangerig waren geen gedoe met jas aan en de koude auto in ? Ze was aangesloten bij een opvangorganisatie, dus bij ziekte en vakantie was er altijd een KDV of gastouder achter de hand. Toen de oudste 2 was ging ze 1 ochtend naar een peutergroep van het KDV. Daar was ze eenmalig geweest in de vakantie en ze vond het erg leuk! Toen ze groter werd ging ze 2 ochtenden. En toen ze ruim 3 was en de jongste 2 kreeg de gastouder een andere baan en gingen de kinderen verder bij het inmiddels O zo vertrouwde KDV. Best of both worlds. Ik zou het op opnieuw zo gedaan hebben!