Snap
  • Kind
  • huishouden
  • meehelpen
  • klusjes
  • Verantwoordelijkheid

Kinderarbeid. Waarom het goed voor ze is.

Grapje natuurlijk, die titel. Deze blog gaat over klusjes in het huishouden. Op welke leeftijd kan je kind helpen met klusjes doen in huis? Een vraag die – als het goed is- veel ouders zich op enig moment stellen, want een beetje arbeid is goed voor het zelfvertrouwen en het verantwoordelijkheidsgevoel van je kleine spruit.

Er zijn genoeg ouders die het onzin vinden dat hun kinderen helpen, “want ze zijn kinderen en die moeten spelen”. Helemaal mee eens, ze moeten spelen, maar een kind kan prima zijn eigen bord mee nemen naar de keuken of zijn eigen speelgoed opruimen als je het mij vraagt.

Snap

Al sinds Elijah mij begrijpt laat ik hem helpen met het huishouden. En dat is natuurlijk heel klein begonnen met boekjes terug in de kast zetten en hem een doekje geven wanneer hij heeft gemorst. Ik vraag niet van hem dat hij het perfect doet, want dat kan je niet altijd van hem verwachten.

Wél verwacht ik van hem dat hij leert dat niets vanzelf komt. Door hem mee te laten helpen komt die les gelukkig vanzelf. Hij krijgt mee dat er consequenties zijn wanneer hij eten op de grond gooit en dat er geen kaboutertjes zijn die ’s avonds al zijn speelgoed in de kast terug zetten.

De belangrijkste les is dat we een team zijn als gezin. Waar we samen leven, zijn we ook samen verantwoordelijk om het netjes te houden. Bijkomend voordeel van deze filosofie is natuurlijk dat ik zelf geen zin heb om altijd alles achter iedereens bil aan op te ruimen, en ik daar ook totaal de behoefte niet toe voel. Jong geleerd, oud gedaan zeg maar.

Waarom zo’n uitgesproken mening, Claudia?

Mijn duidelijke mening over dit onderwerp komt van twee kanten: Ik ben zelf zo opgevoed en had mede hier door al snel door dat dingen niet vanzelf komen. Bovenal groeit het verantwoordelijkheidsgevoel van je kind er door én breng je ze vast wat essentiële life-skills mee voor wanneer ze uit huis gaan.

Snap

De tweede kant komt van Nigel, Elijah’s vader. Toen we het een keer over dit onderwerp hadden vertelde hij dat hij, toen hij zes was, ‘chef vloerkleed’ was thuis op Jamaica. Dat hield in dat hij er voor moest zorgen dat het vloerkleed in de woonamer met een mattenklopper werd uitgeklopt. Dus zie het even voor je: Een jongetje van zes, gevalletje gespierde spijker, sleept in z’n eentje een vloerkleed naar buiten, trekt het op een of andere manier over een hek en klopt het uit en legt het terug. Was het niet goed? Dan mocht hij het nog een keer doen. Zo’n taak lijkt me voor de opvoeding die wij aan Elijah geven wat overdreven, maar even om aan te geven dat de ‘klusjes’ die Elijah doet nog reuze mee vallen.

Maar wanneer begin je dan met wat?

6 jaar – Vloerkleed uitkloppen dus. Geintje.

Er zijn online allerlei schemaatjes voor te vinden. Ik plaats hier een stukje uit een artikel van Ouders van nu. Voor het hele artikel klik je hier. Overigens vind ik plinten afstoffen echt hilarisch. Ik doe dat nooit! Alleen met de stofzuiger. Jij wel? Ik ben heel benieuwd of ik de enige ben.)

Snap

18 maanden tot 3 jaar

- speelgoed in een doos doen- boeken in de kast zetten

- vieze kleding in de wasmand doen- prullenbak legen

- tafel dekken- handdoeken vouwen- luiers pakken- plinten afstoffen

4 tot 5 jaar

- tafel of vloer schoonvegen- bed opmaken

- slaapkamer op­ruimen

- simpele snack maken- keukentafel op­ruimen- borden afdrogen- borden opruimen- deurknoppen schoonmaken

En wat als je kind geen klusjes wil doen?

Dan kun je het misschien op een andere manier aanpakken of motiveren. Als Elijah heel erg moe is hoeft hij heus niet nog het hele huishouden te gaan doen voordat hij naar bed gaat, maar gaan we van tafel en loopt hij toch richting de keuken? Dan neemt hij in ieder geval iets mee. Tegenwooridg hoef ik het hem niet meer te vragen en doet hij het meestal uit zichzelf. Opvoeding geslaagd lijkt me.

Lekker je eigen speelgoed dragen. Wordt je sterk van.

Het gaat er wat mij betreft niet om dat hij altijd alles doet wat ik vraag, maar dat hij in ieder geval het principe leert. Dus wanneer we boodschappen doen en ik de auto uitlaad geef ik Elijah een brood of een zak appels om mee naar binnen te nemen. En wanneer hij niet wil, gewoon om het niet willen, maak ik er een spelletje van of een wedstrijdje. Dan weet hij vaak niet hoe snel hij mee moet doen.

Hoe helpen jouw kinderen mee in het huishouden? Laat het me weten in een comment of via DM op Instagram @oke_mama! 

Oke_mama's avatar
4 jaar geleden

Wat goed dat ze zo lekker mee helpt, en vooral ook van jou dat je iets wat je zelf niet hebt geleerd thuis weet om te draaien voor je dochter 😊

little.miss.chloerose's avatar

Chloë helpt graag mee. Ze vond het al vrij snel interessant om met een doekje de tafel af te stoffen op haar manier 😂 inmiddels als ze op dr glijbaantje afloopt en hij nat of vies is holt ze naar binnen om een “doedoe” te pakken. Vegen is ook n enorm leuke bezigheid en dingen weggooien ook. Laatst verraste zij mij op een strandje. Ik zei oh dat doen we in de kar dat moeten we straks weggooien. Ze staat abrupt op en loopt weg. Ik erachteraan hollen 🤣 rent ze op een prullenbak af. Vroeg geleerd is oud gedaan denk ik maar. Ik laat haar ook “helpen” met dingen op de tafel zetten voor de lunch bijvoorbeeld. Ze zet ook vaak zelf haar lege beker in de keuken. Ik vind er niets mis mee dat kinderen helpen en zo ook leren om later hun zelfredzaamheid te vergroten. Zelf hoefde ik niks en deed ook niks thuis. Dat heeft me echt niet geholpen toen ik het huis uit ging.

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Oke_mama?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.