Snap
  • Kind

Je kind is bang voor onweer - Hoe ga je ermee om?

Vooral in zijn eigen bedje kan een kind heel bang zijn voor onweer. Hoe ga je daar eigenlijk goed mee om?

Gelukkig is het niet iedere nacht zo, maar vannacht hadden we een behoorlijk pittige nacht. Er was in onze woonplaats echt sprake van noodweer. Regen, hagel, storm en onweer; het hele pakket was in de donkere nacht luid en duidelijk te horen. Met als resultaat dat ons kleutermeisje ruim anderhalf uur heeft gehuild van angst. Ons kind is bang voor onweer. Wat we ook zeiden of deden, niets leek te helpen. Op een gegeven moment weet je het zelf ook niet meer. Je bent doodmoe en wilt slapen, wat nu? Gelukkig is ons meisje uiteindelijk wel gaan slapen, maar zo`n nacht breekt toch behoorlijk op. Overigens is zij zeker geen uitzondering in haar angst, want heel veel peuters en kleuters blijken bang te zijn voor noodweer. Hieronder daarom dan ook een aantal tips.

Angst voor onweer - waarom eigenlijk?

Eigenlijk is het helemaal niet zo raar dat veel jonge kinderen angst voor onweer hebben. Hagel kan keihard tegen de ramen tikken en onweer kan gigantisch knallen. Dit zijn geluiden die kinderen niet dagelijks gewend zijn. Bovendien zien kleuters al echt gevaren en kunnen zij daar over gaan liggen piekeren. Bijvoorbeeld: 'Kan de regen ook naar binnen komen?'

Wat doe je als je kind s' nachts bang is voor onweer?

Is je kind erg angstig voor onweer? Probeer zelf dan vooral rustig te blijven. Wanneer jij bijvoorbeeld bang bent voor onweer, voelt jouw kind dit haarfijn aan, waardoor ook bij hem angst kan ontstaan.

Neem je kind serieus in zijn angsten. Door te zeggen dat iets er niet is, terwijl dat wel zo is, kan je kind je gaan wantrouwen, waardoor de angst alleen maar erger wordt.

Knuffel je kind maar extra. Van knuffelen wordt bijna ieder kind rustiger.

Is je kind erg overstuur? Haal hem dan even uit zijn bedje en troost hem bij jou op schoot.

Wordt jouw kind rustig van muziek? Zing dan zachtjes een slaapliedje. Je klinkt misschien niet meteen als Julie Andrews in 'the Sound of Music' tijdens de beroemde 'onweerscene', maar dat maakt voor jouw kindje heus niet uit.

Vergeet ook praktische dingen niet. Sluit bij noodweer alle deuren en ramen. Heb je rolluiken? Doe deze dan ook meteen naar beneden.

Kom er de volgende dag nog even op terug en bespreek de angst met je kind.

Wat als je kind tijdens noodweer echt niet kan slapen?

Misschien ben jij er normaal gesproken wel fel op tegen, maar in sommige gevallen is het gewoon de beste oplossing, namelijk: leg je kind bij jullie in bed. Van de aanwezigheid en de geur van zijn ouders wordt een kind altijd rustig. Leg in dat geval wel duidelijk uit dat hij morgen weer gewoon in zijn eigen bedje moet gaan slapen

Wie weet is dit uiteindelijk ook voor mij wel de beste oplossing voor als er weer onweer uitbreekt......

Is jouw kind ook zo bang voor onweer en hoe ga je met deze angst om? Reageer hier!

1 jaar geleden

Zielig

9 jaar geleden

Ons meisje is inderdaad ook niet meer bang voor onweer als ze bij ons in bed ligt. Waarschijnlijk gaat het er meer om dat ze bang zijn omdat ze alleen in hun bedje liggen tijdens die knallen etc.

9 jaar geleden

Onze 3 kinderen( nu allemaal boven de 30 ) mochten als ze s nacht s wakker werden bij ons in bed, reuze gezellig, noit bang geweest.

9 jaar geleden

Dat is stiekem ook best knus, he!