Snap
  • Kind
  • plezier
  • Liefdevol
  • Grenzen
  • Bewustwording
  • spelendleren

Kietelen niet zo onschuldig als het lijkt.

Over hoe kietelen wel leuk blijft.

Kietelen met toestemming. Bij ons thuis kietelen we met toestemming van de ander. Kietelen lijkt zo onschuldig en leuk en kinderen schaterlachen tot in den einde. Echter las ik een hele tijd terug iets heel interessants over kietelen.

Martel en strafmethode. “Hoewel we kietelen als iets heel onschuldigs zien, was het vroeger een Chinese martelmethode en gebruikten Nazi’s en de Romeinen het ook om iemand te straffen of te martelen.” @JMouders

Pijn... “Kietelen kan een intense ervaring zijn. Uit onderzoek blijkt dat kietelen een pijnsignaal in de hersenen kan opwekken. Dit pijnsignaal kan ervoor zorgen dat het lachen plotseling overgaat in huilen. Waarschijnlijk werkt het lachen hierbij als een beschermingsmechanisme. Door te lachen, geeft je kind als het ware aan dat hij zich overgeeft.” @24baby

Grenzen overschrijden. Je kind schatert van het lachen, echter zegt het steeds ‘stop’ ‘niet doen’. Vaak gaan we dan door, want ze lachen zo leuk en we houden ervan als onze kinderen ‘plezier’ hebben. Maar ergens gaan we dus wel over hun grens heen en leer je ze onbewust dat als je ‘nee’ zegt er toch doorgegaan mag worden. 

Mag kietelen dan ook al niet meer? Natuurlijk wel, wij genieten van onze kietelmonster op de trampoline! Mama of papa in het midden, rondjes rennen en dan vangen om vervolgens te kietelen. Een spel bedacht samen met de kinderen, met duidelijke afspraken waarbij we de ander gelijkwaardig behandelen.

Met plezier en respectvol  kietelen doe je zo: 

➡️ Gebruik een codewoord. STOP is bij ons dan ook echt stop.

➡️ Proberen ze weg te komen, stoppen dan ook.

➡️ Neem pauzes tussendoor, chillmomentje noemen wij ze. Even op adem komen om vervolgens door te gaan omdat zij, en wij, het willen.

➡️ Houdt rekening met de leeftijd van je kind. Kinderen vanaf een jaar of 2  kunnen zich al wel goed verwoorden en dat is belangrijk om te gebruiken als tool. Baby’s kunnen bijvoorbeeld nog geen ‘stop’ zeggen. 

Hopelijk heb ik je wat bewuster gemaakt over kietelen, kietel met plezier en luister en kijk naar wat je kind aangeeft. 

👀Volg je mij al op instagram voor meer bewust ouderschap, verhaaltjes, quotes en over mijn transformatie en zoektocht in het ouderschap. Zie ik je daar? Leuk! 

Spelende wijs leren je kind zijn grenzen aan te geven, zo kun je kietelen met een levensles en het plezier beleven.