Snap
  • Kind
  • Mama
  • Voeding
  • Zwanger
  • DIY
  • kerst
  • kerstdiner

Kerstvakantie!

'Elk kind zal groeien wanneer je hem of haar de juiste handvatten aanreikt!'

Kerstvakantie! Net als veel kinderen begin ik deze vakantie ziek…

Een hele drukke maar gezellige periode achter de rug. Het was allemaal even leuk en we hebben genoten, maar nu zijn we echt aan vakantie toe. De kinderen waren afgelopen vrijdag moe maar de juf ook.

Afgelopen donderdagavond hadden we het kerstdiner. Een gezellige en sfeervolle avond. Wij hadden iedere ouder uit de klas gevraagd iets te maken/kopen en mee te nemen naar het kerstdiner. Veel ouders in de kleuterklassen hadden hier moeite mee. 'Wat wil je dat ik meeneem? Ik heb dit nog nooit meegemaakt.' Met deze vragen moest ik iets vond ik. Voor de ouders op school heb ik voorbeeldlijsten gemaakt met wat ze zouden kunnen maken/meenemen. Maar ik dacht dit lijstje is ook interessant voor de mama’s die deze blog lezen. Hieronder volgt een voorbeeld lijstje van de gerechten die elk jaar weer een succes zijn:

- knakworstjes in bladerdeeg

- fruitspiesjes

- komkommer/tomaatjes

- stokbroodjes met kruidenboter

- cakejes

- gehaktballetjes

- pannenkoeken

- soesjes

- koude wraps

- poffertjes

- kippenpootjes

Ze kunnen zo gemaakt/gekocht worden maar er kan ook nog mee 'geknutseld' worden. Voorbeelden die ik vaak voorbij zie komen: kerstboom pannenkoeken, kerstboom komkommer, sterrencakejes en zo is er nog heel veel meer te verzinnen.

De kinderen hebben genoten donderdagavond, tijdens het kerstdiner. Ze hebben heerlijk gegeten en lekker gedanst en gezongen. Het is zo leuk om te zien hoe de kinderen uitkijken naar het kerstdiner. Donderdag onder schooltijd raakten ze maar niet uitgepraat over de jurk of het pak dat ze die avond aan mochten trekken. Of meiden uit de klas die het constant hadden over hoe mooi mama hun haar ging maken of dat ze zelfs een beetje make-up op kregen. Ze waren zo trots toen ze in de avond, in het donker een mooi versierde klas binnenkwamen. Ze waren stuk voor stuk prachtig. Dat zijn ze altijd al, op hun eigen manier, maar deze donderdagavond net een beetje extra!

Vrijdagochtend hoefden we nog maar een half dagje naar school. Iedereen was moe maar ondanks de vermoeidheid hadden we er toch nog een leuke ochtend van gemaakt. De kinderen mochten speelgoed van thuis mee naar school nemen. Kinderen die op andere dagen bijna niet met elkaar spelen die trokken nu naar elkaar toe omdat ze hetzelfde speelgoed leuk vonden. Een jongen kwam bij mij 'juf vanaf vandaag heb ik een nieuwe vriend!' Kanjer! Normaal speelt deze jongen vaak alleen, maar nu heeft hij alleen maar samen gespeeld met een andere jongen uit de klas omdat ze van hetzelfde speelgoed houden.

Een aantal meiden uit de klas wilde mij helpen met de klas opruimen. Alle werkjes van de muren, alle kerstversiering weer in de dozen. Het was heel veel... maar met die hulp ging het nog best snel. Toen we bij de kunstkerstboom waren ging het voor een paar kinderen niet helemaal zoals het normaal hoort. Ik kon natuurlijk alle takken los uit de boom halen. Dit hadden sommigen nog nooit gezien. Ze stonden vol bewondering te kijken. Eén meisje zei 'huh juf, dit is wel een hele bijzondere boom, kan dit met elke boom?' Waarop ik haar heel duidelijk heb verschil heb laten voelen en zien tussen een echte kerstboom en een neppe kerstboom. Toen had ze hem door. Zo vlak voor de vakantie heb ik haar nog iets heel bijzonders kunnen leren!

Lieve kinderen, in 2017 heb ik weer van jullie genoten ik ben benieuwd wat 2018 gaat brengen! Fijne vakantie allemaal!