'Vies haar,minder luizen' en meer feiten en fabels
Het is vandaag landelijke Luizendag!
Luizen zijn gelukkig niet gevaarlijk. Toch is het wel erg vervelend om te ontdekken dat die kleine kriebelbeestjes zich in het haar van je kleintjehebben genesteld. Er bestaan nogal spookverhalen over luizen en waarom je kind ze krijgt. Wat is waar en wat niet? We zetten alle feiten en fabels over luizen op een rij!
Heb je ook weleens gehoord dat luizenshampoo een wondermiddel is? Of klopt het echt dat als je je haar minder vaak wast, je automatisch gespaard blijft van die vervelende beestjes? En laten we het hebben over het wassen van beddengoed, jassen en knuffels – is dat de sleutel tot een luisvrij bestaan? Alle antwoorden vind je hier, want laten we eerlijk zijn, luizen zijn geen pretje en als moeder wil je natuurlijk weten wat nu écht werkt.
Fabel: luizenshampoo, de 'wonderoplossing'
Oh nee, er zijn hoofdluizen gespot in de klas. Tijd om meteen naar de luizenshampoo te grijpen, toch? Nou, dat blijkt dus een fabel! Er is simpelweg niet genoeg bewijs dat deze shampoo echt effectief is. En luizen kunnen er resistent tegen worden, dus de volgende keer heeft het waarschijnlijk geen zin meer. Als je toch een lotion of een natuurlijk middel wilt proberen, zul je alsnog twee weken lang dagelijks moeten kammen.
Feit: kammen is de échte oplossing
Daarentegen heeft kammen met een luizenkam wél zin. Twee weken lang elke dag het haar van je kind kammen met zo'n speciale luizenkam heeft effect. Op de website van het RIVM staat het zwart op wit: als je gedurende twee weken dagelijks kamt, verwijder je alle hoofdluizen nog voordat ze nieuwe eitjes kunnen leggen. Dus laat die luizenshampoo links liggen en pak die kam, het is dé echte oplossing!
Fabel: Nat kammen is de beste aanpak
Er wordt vaak gezegd dat nat kammen het meest effectief is. Fout! Of je nu nat of droog kamt, maakt eigenlijk niet uit. Het belangrijkste is dat je elk stukje haar goed meeneemt. Wel is het zo dat nat haar, behandeld met een beetje crèmespoeling, makkelijker doorkambaar is.
Fabel: Alles moet gewassen worden
Er wordt beweerd dat je al het beddengoed, knuffels en jassen moet wassen. Misverstand! Dit was vroeger een methode om luizen te bestrijden. Tegenwoordig weten we echter dat luizen zich voeden met mensenbloed en op een hoofdkussen niet lang kunnen overleven.
Fabel: Luizen kunnen springen
Er wordt gezegd dat hoofdluizen kunnen springen. Niet waar! Luizen bewegen zich voort door van het ene hoofd naar het andere te lopen. Dit verklaart waarom kinderen er vaak mee te maken krijgen, omdat ze vaak dicht bij elkaar spelen, waardoor luizen gemakkelijk van het ene naar het andere kapsel kunnen gaan.
Fabel: Luizen kunnen verdrinken
Fabel! Dat kleine luisje klampt zich stevig vast aan een haar wanneer je kleintje het water induikt. En na het zwemavontuur komen ze vrolijk en wel mee naar huis. Helaas!
Feit: Luizen geven de voorkeur aan langer haar
Luizen voelen zich meer thuis in langer haar. Hoewel ze ook kort haar niet schuwen, klampen ze zich gemakkelijker vast aan die weelderige lokken. Tip: maak een knottenkapsel wanneer er luizenalarm op school is. Zo blijven die beestjes hopelijk op afstand.
Fabel: Luizen hebben een voorkeur voor schoon haar
Luizen zijn geen haarstylisten. Ze houden niet van schoon haar; ze zijn gewoon dol op mensenbloed. Dus, ongeacht hoe fris en schoon het haar van je kleintje is, luizen laten zich niet afschrikken.
Fabel: Huisdieren kunnen luizen hebben
Luizen gaan niet van mens naar dier en vice versa. Onze harige vriendjes krijgen vlooien (die kunnen springen), en mensen krijgen luizen (die zijn gek op ons bloed). Dus, knuffel gerust verder met de viervoeter; luizen maken daar geen probleem van.