
Je kind een klas over laten slaan... Doen of niet?
Mijn oudste dochtertje Amber is in april 4 geworden en gaat nu dus naar school. Afgelopen donderdag hadden wij een eerste gesprekje met de juf en waar ik al bang voor was gebeurde: ze begon over een versneld traject...
Amber is cognitief altijd al heel snel geweest. Haar eerste woordje zei ze met zeven maanden en tegen de tijd dat ze anderhalf was, kende ze alle kleuren (dus ook kleuren als roze, grijs en bruin). Ik werkte toen nog als logopedist, dus dat heeft natuurlijk meegeholpen in haar taalontwikkeling, maar het meeste zat gewoon al in haar.
Nu is ze dus net 4 jaar en gaat ze naar school. Ze leest al, schrijft korte woordjes en kan optellen. Dit maakt mij in de eerste plaats super trots! Maar meteen daarna komen de zorgen...hoe moet dat nou op school? Sociaal-emotioneel is Amber namelijk nog lang niet zo ver... vriendjes maken gaat heel goed, maar ze is in haar gedrag gewoon echt nog 4 jaar. Daarnaast is het ook nog eens een heel gevoelig meisje.
Dus, wij zaten daar bij de juf die haar lijstje erbij pakte en ons liet zien dat Amber op alle cognitieve punten op groep 3 niveau scoort. Dan schrik je wel even (nadat je eerst uit elkaar spat van trots! ). Ze zou dus nu in principe al mee kunnen draaien in groep 3, maar ze moet eerst heel groep 1 en 2 doorlopen....hoe dan?
Zodra de juf begon over het overslaan van een klas zeiden mijn man en ik meteen: 'liever niet!' De juf sloot zich daar gelukkig bij aan, zij is er ook geen voorstander van. We hebben dit voor nu even voor ons uitgeschoven en de focus gaat liggen op de sociaal-emotionele ontwikkeling.
Maar thuis ging ik toch weer denken...dan leert ze dus 2 jaar lang eigenlijk heel weinig op cognitief gebied. Dat kan ook niet goed zijn! Dus mijn vraag aan jullie: Hebben jullie hier ervaring mee? Of een advies? Ik hoor het graag!

Van Well
Hoi Barbara, ik zou je aanraden wetenschappelijke artikelen hierover te lezen. Dat hebben wij destijds ook gedaan voor een zo objectief mogelijk beeld. Grofweg blijkt daaruit: 1 klas overslaan kan vaak wel (mits het kind er op SE vlak ook aan toe is), maar 2 klassen overslaan wordt afgeraden. Je zou dus kunnen overwegen om je kind naar groep 2 te laten overgaan. Dan slaat ze maar 1 leerjaar over en heeft ze genoeg kleutertijd om ook op SE vlak te ontwikkelen. EQ is minstens zo belangrijk als IQ bij versnelling. Veel wijsheid toegewenst.
Anoniem
Iedereen super bedankt voor alle reacties. Hier kan ik echt wat mee. Voor nu gaan we het even lekker afwachten en haar rustig op sociaal vlak laten wennen en ontwikkelen en dan zien we later wel weer verder!
Tesssssy
Ik zou het nooit doen! In mijn ogen zou een goede school dit ook niet aanbieden, zeker niet zo jong. Ze zouden namelijk heel erg op maat moeten kunnen werken en ook de sociaal emotionele ontwikkeling kunnen monitoren. (School is meer dan alleen didactische ontwikkeling). Kleuters kunnen namelijk ook 'ineens' een jaar stil staan op didactische ontwikkeling. Ik zou er persoonlijk zelf zelfs voor kiezen als een kind echt hoogbegaafd is hiervoor naar een specialistische basisschool te gaan voor hoogbegaafde (vaak alleen te vinden in grote steden) daar komen ze verder mee in het leven.
SuusK
Dit is zowat een op een mijn eigen verhaal. Ik ben in groep 1 met kerst naar groep 2 gegaan en na die zomer naar groep 3 doorgestroomd. Qua leren had ik meer uitdaging, dus dat was een pré. Maar, ik zou het zelf nooit adviseren. Ik heb altijd op moeten boxen (meestal figuurlijk maar helaas soms ook letterlijk) tegen kinderen in mijn klas, wat mij heel onzeker maakte en veel onrust gaf. Daarnaast mocht ik heel veel dingen niet omdat ik nog niet oud genoeg was, terwijl iedereen in de klas dat allang mocht. Met sommige kindjes scheelde ik ruim 1,5 jaar in leeftijd en dan is het verschil echt héél groot. Op mijn 11e startte ik op het VWO. Dat ging goed tot 4 VWO, maar daar bleken mijn hersens nog niet voldoende gerijpt voor de technische vakken. Iets waar ik 3 jaar daarna op het HBO een fluitje van een cent vond. Als je besluit het niet te doen, gaat school zoeken naar hoe ze het kind dan toch uit kunnen dagen. Ook dat valt onder passend onderwijs. Laat je daar eens goed over informeren. Succes met je keuze!