Snap
  • Kind
  • #geluk
  • #gelukkig
  • gelukkigkind
  • #ongelukkig
  • #jezelfzijn

Je eigen kind gelukkig zien is het mooiste wat een ouder zich kan wensen

Gelukkig jezelf zijn kun je leren

Geluk is voor een deel genetisch bepaald en voor een deel door je omgeving waar je in opgroeit.

Ieder kind gun je geluk, maar het is niet voor iedereen even makkelijk. Ik besef me dat het bij mijn voorouders niet in de genen en hun omgeving zat. En dan is het hard werken om een geluksgevoel te ervaren. Zij zijn heel streng opgevoed met weinig liefde. Een aantal heeft een kind verloren, een aantal zelfmoord gepleegd en depressie zit ook in de familie. Dat maakt dat je harder wordt en je gevoel afsluit om het aan te kunnen wat je meemaakt.

Dus ook het geluksgevoel of liefde voel je dan minder. Je groeit op met angst voor verlies of voor ziekte. Dat nemen je eigen ouders ook mee in het familiesysteem en geven ze onbewust door. Ik groeide ook op met angst voor verlies en ziektes. Dus het geluksgevoel heb ik niet van nature.

Als puber en jong volwassene voelde ik mij veel vrijer en blijer. Ik zette mij enorm af en ging mijn eigen weg. Dat vond ik spannend en uitdagend. Ik kreeg het gevoel: Ik leef en zocht mijn grenzen op, op zoek naar geluk. Regelmatig heb ik de bodem van de put gevoeld, ben ik heel ongelukkig geweest en heb ik veel hulp gezocht om gelukkig te worden. Eerst in zelfhulpboeken, daarna bij coaches en trainingen. Ik heb zoveel geleerd. Zonder ongeluk weet je ook niet wat geluk is. En dat ongeluk heb ik in iedere fase van mijn leven meegemaakt. Een lieve trainer zei ooit: Als je een zware jeugd hebt gehad, heb je ook geleerd hoe het niet moet, wat jij niet wilt en daardoor weet je nu wat je wel wilt. Ik leerde veel positiever te denken en te letten op wat wel goed gaat.

Nu ben ik zo dankbaar voor alle lessen en dat ik heb ervaren wat het verschil is. Ik ben dankbaar voor mijn familie, die nu zoveel liefde geeft en positiever is geworden. Ik kan nu zeggen dat ik echt blij ben met mezelf en regelmatig geluk voel, in mezelf en in mijn omgeving. Ik weet waar ik blij van word en accepteer ook dat ik verdrietig mag zijn. Dat maakt mij compleet, zonder donker geen licht. Geluk is als een vlinder of een zeepbel die even bij je is. Dat voel je niet de hele dag door. Maar ik weet wel hoe ik het kan oproepen en verspreiden.

Dit wil ik heel graag aan kinderen leren. Ik leer het al aan mijn eigen kind, want zij heeft het ook vaak moeilijk gehad.  Geluk kun je vermenigvuldigen door het te delen. Ik gun ieder kind geluk. Kinderen zijn onze toekomst! Wil je dat jouw kind gelukkig is? Kijk dan voor de superleuke gelukslessen op www.dolfijnjezelfzijn.nl