Snap
  • Kind
  • ontwikkeling
  • basisschool
  • onderwijs
  • lerarentekort

Is goed onderwijs niet meer vanzelfsprekend?

'Beste ouders helaas is de juf van miepje vandaag ziek en is er geen invaller beschikbaar. Dus ik moet noodgedwongen de kinderen een dag vrij geven,

Dit is denk ik voor veel ouders heel herkenbaar geworden. Stress! Want wie gaat oppassen? Kan ik wel vrij krijgen? Is er noodopvang?

Iets waar ik mij als moeder na 2 corona jaren veel zorgen over maak. Na 2 periodes van lockdown waarin de kinderen thuisonderwijs kregen en een stuk ontwikkeling van samen op school leren misliepen.

Ik was met 3 kinderen thuis helemaal gesloopt. Ik moest zelf studeren, een baby vermaken, een kleuter opdrachten laten maken en een kind in groep 3/4 met een leerprobleem lesgeven. Het was niet te doen en met mij was dit voor bijna alle ouders zo. Maar de situatie was niet anders en ik ben blij dat dit deel hopelijk achter ons ligt.

Maar nu is er op onze school een nieuw probleem. Het lerarentekort. Iets wat in het westen van het land al veel langer speelt, maar hier op onze school in midden-  Nederland nu ook. Lesuitval, 4 daagse schoolweken, geen creatieve vakken meer, constant andere gezichten voor de klas. Het gebeurt steeds vaker en ik vind hier wat van. Horen onze kinderen niet de  hoogste prioriteit van de overheid te zijn?

Zij zijn onze toekomst en komen straks voor veel uitdagingen te staan. De huizenmarkt, de zorg en vele andere sectoren die net zo een tekort hebben als het onderwijs, het klimaatprobleen en ga zo maar door. Je wilt ze dan toch de beste basis geven die je ze kan geven? En daar is het basisonderwijs zo een belangrijk deel van!

Aan de leraren zelf ligt het niet. Zij staan er nog! En onder een enorme werkdruk. Het zijn hardwerkende mensen die hun hart en ziel leggen in het helpen ontwikkelen van onze kinderen. Die voor veel te volle klassen voor veel te weinig salaris moeten staan. 

Mijn dochters krijgen vanaf deze week nog maar 4 dagen les voor onbepaalde tijd. Geen creatieve vakken zodat alle lestof in 4 dagen kan worden gepropt en op de vrije vrijdag is er geen instructie. Ik maak mij daar zorgen over en met mij veel ouders. Want wat nou als mijn dochter die extra ondersteuning nodig heeft door de corona en het lerarentekort niet het maximale uit zichzelf kan halen? Moeten alle kinderen niet dezelfde kansen krijgen? Is goed kwalitatief onderwijs niet gewoon een recht? Of is het allemaal niet meer zo vanzelfsprekend?