Is een woordenboek al leuk voor kleine kinderen?
Oordeel zelf!
Als logopedist leerde ik tijdens mijn opleiding dat een goede woordenschat cruciaal is voor de taalontwikkeling. Op een gegeven moment verdubbelt de woordenschat zich gemakkelijk van 500-1000-10.000 nieuwe woorden per jaar. Een rijke taalomgeving is dan wel gewenst voor een snelle groei van woorden. Jij als ouder kan hier een grote rol in betekenen. Natuurlijk verloopt een deel van de ontwikkeling (meestal) vanzelf. Kinderen imiteren, doen na, horen woordjes en zeggen ze even later zelf. Sommige kinderen hebben wat meer ondersteuning nodig dan de ander.Wil je de woordenschat op een relatief gemakkelijke manier vergroten? Ga dan lezen met je kind. Veel voorlezen zorgt er onder andere voor dat kinderen goede zinnen horen. Ze leren lidwoorden, tussen/ voorvoegsels, verschillende bijvoeglijk naamwoorden, persoonlijk voornaamwoorden en ga zo maar door. In de meeste kinderboeken zit veel herhaling, waardoor nieuwe woordjes makkelijker blijven beklijven. Veel voorlezen zorgt er ook voor dat het zelf leren lezen gemakkelijker zal gaan. Houd je kind niet van lezen? Probeer het dan interactief te maken. Iets naspelen, plaatjes matchen met echt materiaal of kies een boekje met geluidjes of opdrachten. Hieronder schrijf ik wat tips over voorlezen. - Geef je kind voldoende tijd om naar de plaatjes te kijken en zelf te ontdekken. Gebruik mimiek en lichaamstaal en natuurlijke gebaren om de personen, dieren en gebeurtenissen uit het boek meer beleving mee te geven en duidelijker te maken.
- Lichaamstaal, uitgesproken mimiek en gebaren passen bij de taalontwikkeling van het jonge kind. Ze vinden het vaak prachtig om te zien en na te doen.
Wacht af en toe bewust om te kijken wat je kind uit zichzelf doet of vertelt. Hier kan je dan positief op ingaan en informatie toevoegen.
- Wijs de plaatjes aan terwijl je vertelt. Kinderen vinden het vaak ook leuk om terug te bladeren; ze willen kijken hoe het ook weer was. Herhaling is ook erg belangrijk bij leren. Kinderen zoeken dit van nature op. Stel tussendoor vragen die uitnodigend zijn voor je kind. Als je kind nog geen antwoord geeft, kan je de vraag zelf beantwoorden.Wist je dat je best al vroeg kan starten met woordenboeken? Zo heeft “Van Dale” hele leuke eerste woordenboeken met plaatjes. En ook @vtech heeft nu een interactief woordenboek op alfabet vol spelletjes! Ze hoeven nog niet op de basisschool te zitten. Als je kind van boekjes houdt, waarom niet?