Snap
  • Kind
  • grootgezin
  • 4kinderen
  • argumenten

Is 4 echt een groot gezin?

Waarom het wél kan

Wat is eigenlijk een groot gezin? Als ik aan een groot gezin denk, denk ik aan 5 kinderen of meer. Toch vinden velen dat ik ook een groot gezin heb. Voor mij voelt 4 kinderen als een gewoon gezin, maar velen vinden het te veel. Krijg dus ook vaak opmerkingen erover. Ze vragen of we voor een voetbalploeg gaan, of doorgaan tot we een meisje hebben. Of zeggen gewoon rechtuit dat 4 kinderen teveel zijn, zeker voor deze tijd. 

ZE ZIJN DUUR

1 argument is: ze zijn duur. Naar mijn mening maak je een kind zo duur als je zelf wilt. In ons geval zijn de kleren, speelgoed en spullen gewoon overgegaan op nr 4. Vooral omdat ze allemaal hetzelfde geslacht hebben, is dat wel makkelijk. Ook is er veel 2de hands te vinden. Bij nr 1 en de twins kocht ik veel nieuw. Maar nu koop ik vooral ook veel 2de hands. Goed voor het milieu en de portemonnee. Toch moet ik ook toegeven dat het op sommige punten toch wel duur is (school, schoenen, sport, eten, reizen). Toch wil ik dat elk kind alle kansen heeft ongeacht dat ze van een groot gezin komen. 

GEEN KAMERS GENOEG

Ook kwa ruimte zeggen velen dat ze geen plaats meer hebben voor nog een kind. Elk kind moet zijn eigen kamer hebben. Maar moet dat ook echt? Samen slapen met je broers of zussen is toch gezellig? Of toch tot een zekere leeftijd. Maar tegen dat het zover is, ben je vele jaren verder. Mijn kids liggen samen op een kamer, en dat vinden ze erg leuk. Ik vind dat het de band tussen de jongens versterkt, dus ik ben er voorstander van. Tegen dat de kids een eigen plek en privicy willen, zoeken we wel naar een oplossing. 

OPVANG

Opvang is wel een dingetje... 4 kids ergens brengen is geen makkie. Dus bij een ziekenhuisopname of als ik met 1 kind ergens moet zijn, is dat wel wat gepuzzel. Tijd voor mezelf of met de partner alleen, dat zal voor later zijn. Dat krijg ik niet geregeld nu. Ik geniet nu vooral van de kleine dingen. Een warme koffie, wat netflixen of bijpraten met een vriendin. 

UITSTAPJES

Uitstapjes zijn ook wel erg duur. Een dagje pretpark en dergelijke doen we minder dan vroeger. Wel hebben we geïnvesteerd in de tuin en doen we vaak uitstapjes dat minder kost of gratis is. Denk aan het bos, de speeltuin, een dagje bokrijk, het sportbosje, enz... Kinderen vinden dat ook erg leuk. 

GEEN AANDACHT KUNNEN GEVEN

Een ander argument is dat je niet genoeg tijd in elk kind kunt steken kwa aandacht. Naar mijn mening klopt dit wel een beetje, maar niet helemaal. Geef vaak aandacht aan de kids tegelijk, maar probeer ze ook apart aandacht te geven. De baby krijgt de volle aandacht als de andere op school zijn. De oudste krijgt alle aandacht na 19u00 (dan slapen de 3 kleinste). Enkel bij de tweeling is moeilijk. Zij hebben elkaar en zitten in hun 2ling bubbel. Toch probeer ik ook hun aandacht te geven door iets met hun te doen. Ook laat ik soms 1 van de twins + de oudste eens bij de grootouders slapen. Dan krijgt het ene kind de volle aandacht van de grootouders, en de andere van mij. Daar genieten ze ook van.

Toch ben ik erg blij met mijn 4 kinderen, wat anderen ook zeggen. Ik hou van ze alle 4, en ze zijn mijn alles. Zou ze niet meer kunnen missen. Als we 1 kind minder hadden was ons gezin gewoon niet compleet. Ze horen er allemaal bij. Een groter gezin hebben is ook erg gezellig. Er is altijd wel iemand met wie ze kunnen spelen. Ze hebben afwisseling. 

Ik vind zolang iemand zijn kinderen goed verzorgd, ze zelf mogen kiezen hoeveel kinderen ze willen. Of dat er 1 is of 10 maakt ieder gezin voor zichzelf uit. Ik kan alleen maar bewondering hebben voor de gezinnen met veel kinderen, zeker in deze tijd. Het is extra hard werken, maar ze krijgen ook extra veel liefde. 

Hoeveel kinderen hebben jullie? Vanaf hoeveel kinderen praten je over een groot gezin? En hoe denk jij over grotere gezinnen? 

 

3 maanden geleden

Leuk! Ik heb ook vier jongens, geweldig! ♡♡♡♡