Snap
  • Kind

Ik voel me machteloos: mijn kind heeft overgewicht

​Mijn oudste dochter Olivia is 11 jaar en is zo'n 13 kilo te zwaar. Ze is 1,60 lang en weegt 61 kilo. Ik weet echt niet wat ik moet doen.

Toen Olivia geboren werd, was ze al erg flink. Ik ging er van uit dat dit door het babyvet kwam. Bij haar geboorte woog ze bijna 9 pond, terwijl d'r zusjes Rosa en Britt rond de 7 pond waren. Ze heeft dus altijd wel boven de groeicurve gezeten, maar het wordt er ook niet minder op..

Ik weet gewoon echt niet hoe ik dit moet aanpakken. Toen Olivia 9 jaar was zijn we langs een diëtiste geweest. We kregen een aangepast eetschema en wat tips. Bijvoorbeeld; 1x per dag een pakje wicky en voor de rest alleen maar water. Ik kreeg allemaal tips voor het koken waardoor het eten gezonder werd voorbereid, ook al heeft Olivia nooit absurd ongezond gegeten. Het is niet zo dat ze stiekem aan het snoepen gaat, of voor de TV ploft met een zak snoep. Ze eet met bijvoorbeeld het avond eten gewoon extra porties, omdat ze letterlijk alles lekker vind. 

Helaas werkte het plan van de diëtiste niet goed, in ieder geval niet als dat we gehoopt hadden. Ze moet gaan bewegen, maar ze is echt geen buitenmens. Aangezien ze al voller is dan de andere kids, rent ze veel minder hard. Zo is het dus meerdere malen voorgekomen dat niemand Olivia in hun team wilde tijdens een potje voetbal, waardoor ze niet mee mocht spelen. Dat kwetste haar zo erg, dat ze niet eens meer naar het voetbalveldje durft te gaan..

Shoppen is ook een drama. In de zomer is het gewoon bijna niet te doen om haar buikje te verdoezelen en ze wordt er super onzeker van. Ze geeft het altijd een kans, maar komt ontzettend teleurgesteld het kleedkamer hokje uitlopen. Ze schaamt zich zo erg dat ze niet eens wilt gaan zwemmen.. Ik neem haar dan ook vaak mee naar een privé plekje waar eigenlijk alleen oudere komen, maar op deze manier mist ze ook alle interactie met andere kids. 

Ik voel me machteloos. Het kwetst mij ook ontzettend erg dat ze door andere kids buitengesloten wordt en zelfs dikzak genoemd wordt. Ik schiet al snel in de verdediging wanneer iemand begint over haar gewicht. "Bemoei je toch met je eigen kinderen mens", is het enige wat er dan door me heen gaat. Ik kan Olivia niet pushen om te gaan sporten. Ze is pas 11 jaar en nog volledig in de groei. Ik ga haar niet op 11-jarige leeftijd al aan de shakes zetten. Wat ik wel moet doen, geen idee.. 

Iedereen wilt zijn kind toch gelukkig zien? Ik zie aan Olivia dat ze niet lekker in haar vel zit en dat doet pijn.
Wordt vervolgd.

7 jaar geleden

Voor een volwassene is dit idd een goed BMI, voor n kind niet..

7 jaar geleden

Je zegt ze eet "gewoon" extra porties omdat ze alles lekker vind. Laat haar dat dan niet doen? Dat scheelt al. En sporten kan ook door samen te gaan wandelen en fietsen en hoeft niet door haar naar een voetbalveldje te laten gaan ofzo. Ik wou dat er bij mij vroeger meer op gelet is door mn ouders dan had ik misschien niet op mijn 23e een gastric bypass gehad.

7 jaar geleden

Allereerst wil ik zeggen dat ik het sneu vind voor je dochter dat ze buitengesloten wordt. Al eens aan rots en water training gedacht? Bij ons in de stad kun je zelfs privé les krijgen, dan ga je buiten trainen met de coach. Ook hebben we hier FITKIDS dit is voor kinderen die, om welke reden dan ook, moeite hebben met bewegen. Hier zitten ook kinderen bij met overgewicht. FITKIDS wordt aangeboden door de kinderfysio in samenwerking met de sportschool. Misschien is zoiets leuk voor je dochter? Als laatste een berichtje aan je dochter: Je bent een leuke meid, wees trots op jezelf!! X

7 jaar geleden

Mijn zoon is net zo lang en zwaar als jou dochter en moet zeggen dat dit absoluut niet te dik is Ze zijn misschien wat steviger en ook mijn zoon heeft er ook altijd last van bij het zwembad Wij hebben nu verschillende sporten geprobeerd met hem en hebben nu eindelijk een sport gevonden die echt bij hem past en ook goed is voor zijn zelfvertrouwen is want bij deze sport ( hij speelt rugby ) is het juist een pluspunt als je wat steviger bent We merken wel dat als hij een paar weken niet sport hij sneller groeit dus nu gaan we als hij even geen trainingen heeft samen skeeleren of zwemmen of lekker naar het bos /strand maar ook mee met zijn kleine zusje naar ballorig dan zijn ze onbewust toch erg actief Hij drinkt veel water omdat hij dat gewoon lekker vind en ook van de fruit schaal kan hij niet afblijven Ik weet ook dat meisjes anders zijn dan jongens maar misschien heb je hier iets aan