Snap
  • Kind

Ik hoor mezelf praten en twijfel of dit juist was..

De "mama-twijfel". Had ik dit wel met dochterlief mogen delen?? Ook deze mama heeft soms haar twijfels over de opvoeding..

Vanmorgen tijdens het ontbijt kwam dochterlief met hele verhalen over school.

Ze had geen zin meer in school zei ze. Ik wilde graag weten hoe dat kwam en ben gaan vissen wat daar de reden van is.
Het kan namelijk van alles zijn. Vakantie, laatste dagen van school, afscheid van juffen, afscheid van klasgenootjes die naar groep 3 gaan, de spanning vanwege dat zij naar groep 2 gaat en zo kan ik nog wel het een en ander bedenken.
Maar dat was het allemaal niet, geen dingen die ze spannend vond om te doen.

Het hoge woord kwam eruit; Een klasgenootje vertelde dat ze niet mee mocht naar monkey-town en dit terwijl haar beste vriendinnetje wel mee mocht van dat klasgenootje. In haar beleving is dat iets groots en moois en ze voelde zich hier niet fijn bij.
Daarnaast werd er door dat zelfde klasgenootje een spelletje gedaan buiten wat dochterlief totaal niet leuk vond vertelde ze. Het spelletje noemde ze "billenkoek" en dat klasgenootje gaf iedere keer een tik tegen d'r billen. En dit spelletje dat was de reden dat dochterlief niet naar school wilde. 

Ja en dan komt mama om de hoek kijken.. Ik wilde dochterlief gerust stellen, tips en tricks geven en heb dochterlief verteld dat ik dit wel even zou melden aan de juf. Maar tijdens dat gesprek tussen mij en dochterlief kwam ook het stukje pesten naar boven. Zij vond dat niemand haar meer schattig vond, maar haar beste vriendinnetje wel. "Iedereen vind haar wel schattig, maar mij niet". verteld dochterlief. Getracht dochterlief gerust te stellen en haar andere vriendjes/vriendinnetjes benoemd. Toch kon ik haar niet geheel dat gevoel ontnemen. Hoe graag ik dat ook had willen doen... Maar ja en dan.. Ik heb verteld aan dochterlief van 5 dat mama vroeger erg gepest is. Dat mama vroeger heel hard sportte en iedere dag wel in het water lag om te trainen en dan op zondag een wedstrijd had. Maar door al dit trainen iedere dag, mama altijd heel dun was. Sterk maar dun. En dat er gezegd werd dat mama een heks was, lelijk. Kijkend naar dochterlief, haar ogen vol verbazing en vol vragen. Ze begrijpt niet goed waarom ik dan gepest ben. Nou meis, daar weet ik ook het antwoord niet op. 

En daar gaat mijn twijfel over.. Ik heb haar dus verteld over mijn ervaring, mijn verleden.. Achteraf bang dat ik haar onbewust daarmee toch iets mee geef van mijn kindertijd waarmee ik haar ongewild schade aan breng.

En ja ik weet dat kinderen onwijs veerkrachtig zijn en super veel kunnen hebben, maarrrr of ik er goed aan heb gedaan... Dat weet ik zo net nog niet..

6 jaar geleden

Handig of niet doet er nu niet zoveel meer toe. Zou wel nadenken wat je zegt als ze erop terug komt of haar zelf vragen hoe ze het vind dat je dat vertelt hebt, eventueel aangevuld met waarom je het vertelt hebt. Probeer het zelf positief te maken dat je het vertelt hebt en zorg dat het geen eigen leven gaat leiden. Kom er ook op terug over hoe het nu in de klas gaat en of er nog steeds dingen zijn waar ze tegenaan loopt.

6 jaar geleden

Ik denk dat het geen kwaad kan dat ze weet dat je vroeger gepest bent. Op deze manier kun je haar denk ik laten zien hoe jij ermee opgegaan bent en haar vertellen hoe sterk je nu bent. Misschien leert ze zich op deze manier inleven in pester en slachtoffer.

6 jaar geleden

Ik weet niet hoe je dochter is. Mijn dochter zou er steeds op terug komen, hoe was dat dan. Ook denk ik dat het jiet heel erg is dat ze het weet, want dan hoort ze ook dat het niet altijd leuk is op school en dat het dan ook niet heel erg is als zij het niet leuk vind. En misschien komt ze sneller naar je toe als het wel pesten word. Naar het spelletje billentik, dit doorgeven aan de juf. Als ze het niet leuk vind moet de juf ervoor zorgen dat het niet gebeurt. Ook zeggen dat ze dan naar de juf moet gaan. Mijn jongste heeft dit gehad in groep 1. Daar trokken ze steeds de rok omhoog. Vertelde ze na 3 maanden. Tegen de juf verteld en die hebben een algemeen kringgesprek gehad. Dit vond mijn meisje niet genoeg dus is ze met de juf en de 3 pestkoppen ( zo zie ik ze dus wel) appart gaan zitten en heeft ze gezegd dat ze dat niet leuk vind en dat ze het niet meer mogen doen. Daarna is het wel gestopt. Aan haar gevoel kun je weinig doen. Alleen zeggen dat je het begrijpt, dat het inderdaad jammer is dat ze niet meemag, maar dat kindje vast moet kiezen en niet iedereen mee kan nemen. En haar vriendinnetje vind misschien iedereen superschattig, maar zij is vast ergens anders heel erg goed in. Ik hoop dat je er iets aan hebt. Hier hebben ze nu de eerste week vakantie