Hypermobiliteit
Zoals ik in mijn 1ste blog aangaf is mijn jongste zoontje Hypermobiel.
Hij heeft er in mindere maten last van. Hierdoor heeft hij er weinig hinder van.
Hoe zijn we er achtergekomen zal ik als eerst even vertellen.
Zoonlief had als baby heel erge voorkeurshouding waardoor hij fysio kreeg hiervoor. Hier kwamen we erachter dat hij hypermobiel is.
Mijn zoontje heeft het voornamelijk in enkels en polsen en vingers.
Hij heeft van zijn 3 mnd tot zijn 2 jaar fysiotherapie gehad om dingen beter aan te leren. En heeft nu ivm moeite met fijnere motoriek ergotherapie om beter te leren schrijven. Hij kan het wel maar hij is te soepel in pols waardoor hij teveel druk met zijn vingers zet en zijn pols verkeerd gebruikt.
Wat is het nu eigenlijk zal je je afvragen :
Hypermobiliteit
Als u hypermobiel bent, zijn uw banden en pezen te soepel. Uw gewrichten krijgen daardoor niet genoeg steun en worden te beweeglijk.
Er zijn twee verschillende vormen van hypermobiliteit. De eerste vorm heet 'gegeneraliseerde hypermobiliteit'. Hieronder vallen de mensen die een of meer hypermobiele gewrichten hebben, maar hier geen hinder van ondervinden. Soms zijn uw spieren sneller overbelast doordat zij het gebrek aan stabiliteit in het gewricht gaan compenseren. Heeft u spier- of gewrichtsklachten door hypermobiliteit? Dan heeft u het hypermobiliteitssyndroom.
Mijn zoontje valt in de categorie weinig tot geen last. Wel is het zo dat hij wat meer moeite heeft gehad met bijv. kracht zetten bij het fietsen op een driewieler en iets later dingen deed dan mijn andere zoon. Ook met zwemles deed hij er langer over omdat hij de kracht in zijn enkels miste. Sommige hypermobiele kinderen ontwikkelen zich in motorisch opzicht net iets langzamer dan andere kinderen. Zij gaan bijvoorbeeld vaak wat later lopen.Maar deze motorische achterstand halen zij meestal vóór hun derde jaar weer in.
Het heeft ook voordelen want je bent meestal erg lenig maar dit heeft weer als nadeel dat je gevoeliger bent voor blessure.
Ik herken het beeld van mijn zoontje wel omdat ik zelf ook hypermobiliteit heb vooral in mijn rug bekken en polsen. Ik heb er wel wat last van maar ook niet in ernstige mate hopelijk blijft dat bij mijn zoontje ook zo.
Anoniem
Ik heb ook wel zelfde klachten als jij beschrijft niet altijd prettig. Gelukkig is het bij mij meestal van korte duur
Anoniem
ik ben het ook
Marieke80
Gelukkig helpt fysiotherapie heel goed bij mijn zoontje en inmiddels kan hij zijn enkels goed genoeg gebruiken om te kunnen springen. Gelukkig kunnen ze heel veel met fysiotherapie
sandra
Ik val onder het kopje: ‘gegeneraliseerde hypermobiliteit’ en mij meiden ook. Het heeft zo zijn voordelen.....ik kan namelijk altijd de rits van mijn jurk dicht krijgen en ook mijn eigen rug insmeren met zonnebrand crème ;-) Zij Megan is het heel mild en voor haar heel prettig omdat ze graag wil dansen. Wat overbelasting betreft heb ik heel makkelijk overbelastingen en ontstekingen aan mijn pezen en banden, maar gelukkig niks ernstigs Suzannah is heeft het ook maar net iets erger als ik en Megan. Haar polsen en haar enkels zijn heel flexibel en ik moet ook heel erg oppassen met aankleden. Niet dat ze van alles uit de kom krijgt maar ik kan haar heel makkelijk pijn doen en als ze in een bepaalde hoek zit kan ze geen tegen kracht meer geven wat voor haar heel onprettig is. De Fysio vond het nog niet heel erg en we moeten, als het zo blijft, met haar 4de terug naar de fysio. ze kan haar voeten ook niet goed neer zetten omdat ze hypermobile in haar bekken is. Het kan zeker nog alle kanten op maar de test waren heel duidelijk. We doen er nu niks mee omdat ze al zoveel heeft moeten doorstaan in haar korte leventje. Mijn zus daarentegen heeft hypermobile ruggenwervels en die schieten regelmatig de verkeerde kant op en dit is heel pijnlijk.
nicolenco
hoi, mijn zoontje is inmiddels bijna 7 mijn zoontje overcompenseerd ( zet gewrichten op slot idd ) ook met regelmaat maar dit heeft gelukkig tot nu toe nog niet geleid tot hypomobiliteit .