Snap
  • Kind
  • kind
  • huishouden
  • helpen

Huishoudelijke klusjes per leeftijd

De meeste ouders zijn meer tijd kwijt aan het huishouden dan ze zouden willen. Maar wat als je het slim aanpakt en je kind(eren) op een leuke manier mee laat doen? Volgens opvoeddeskundigen kunnen kinderen vanaf 18 maanden al meehelpen. Bovendien stimuleer je hiermee de ontwikkeling, zoals het probleemoplossend vermogen en het nemen van verantwoordelijkheid. Daarnaast vinden de meeste kinderen het leuk om te voelen dat ze iets bij kunnen dragen!

Let op: ieder kind is anders en bij niemand loopt de ontwikkeling gelijk. Kijk daarom goed of de taken passend zijn bij jouw eigen kind, jij kent je kind tenslotte het beste :)

1,5 tot 3 jaar

Vanaf een jaar of 1,5 vinden de meeste kinderen het interessant om mee te helpen in het huishouden. Ze doen jou (en grotere kinderen) het liefste de hele dag na. Er zijn veel kleine taken te bedenken die jouw dreumes of peuter kan oppakken. Door je kind op deze leeftijd al mee te laten helpen, zal hij dit later meer als 'normaal' ervaren. Taken voor deze leeftijd:

Samen speelgoed opruimenSpullen op de juiste plek terugzettenTafel dekken en afruimenVieze kleding in de wasmand doenAfstoffen / schoonmaken met een nat doekjeSchone luier pakken

4 tot 5 jaar

Vanaf kleuterleeftijd zal jouw kind steeds meer zelfstandig taken uit kunnen voeren. Stimuleer dit door je kind te vragen naar je toe te komen als hij klaar is met zijn taak. Taken voor deze leeftijd:

Bed opmakenHuisdieren voerenBoterham smerenHelpen met kokenVloer vegenGewassen kleding opvouwen en in de kast leggenKamer opruimen (geef aan wat hij precies kan doen)

6 tot 8 jaar

Als kinderen iets elke dag moeten doen, zullen ze het sneller als gewoonte ervaren. Dit is de ideale leeftijd om dagelijkse taken te stimuleren. Je kunt tegengas verwachten, geef daarom keuze tussen twee klusjes. Zo geef je jouw kind het gevoel dat hij zelf invloed heeft. Taken voor deze leeftijd:

StofzuigenPlanten water gevenPost uit de brievenbus halenVaatwasser uitruimenHelpen in de tuinHuisdieren verschonenGroenten schillenSchooltas inplakkenWas ophangen

9 tot 11 jaar

Je kind heeft nu meer uitdaging nodig. Klusjes kunnen nu uit verschillende stappen bestaan. Het duurt wellicht wat langer, maar hiermee stimuleer je ze wel om te plannen en organiseren. Taken voor deze leeftijd:

Boodschappen inruimenDe hond uitlatenVuilnis buiten zettenKoken (ei / pannenkoeken bakken)Zelf lunch klaarmakenZakgeld zelf beherenLetten op kleine broertjes / zusjesEven alleen thuis zijnAuto wassen

Vanaf 12 jaar

Vanaf 12 jaar mag je best wat van je kind verwachten. Dit is een mooie voorbereiding voor wanneer ze op een gegeven moment op zichzelf gaan wonen. Taken voor deze leeftijd:

Boodschappen doenVolwaardige maaltijd koken (met hier en daar wat hulp)StrijkenRamen lappenOppassenZelfstandig huiswerk maken en plannenZelf naar bed gaanDe was doen

Tip: focus op moeite en doorzettingsvermogen

Focus niet (alleen) op het eindresultaat, het hoeft er niet altijd perfect uit te zien. Prijs je kind in plaats daarvan om de moeite en het doorzettingsvermogen. Dat houdt hem gemotiveerd. Uiteraard mag je vertellen wat hij de volgende keer anders kan doen, maar leg hier niet de nadruk op. 

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.