Snap
  • Kind

Hoe leg je je kind verdriet/verlies uit?

Elk kind krijgt er mee te maken, verlies, verdriet, boosheid. Maar hoe leg jij je kind uit als je iemand verlies of als er iets is gebeurd?

Dit titel zegt het al. Hoe leg je je kindje verlies of verdriet uit? Het blijft iets lastigs vind ik en heb dus ook nog niet helemaal uitgevonden hoe ik het wil doen. Vanaf 2 jaar gaan die kleintjes veel begrijpen, ook wat blij en verdriet is. Wanneer je als ouders om wat voor reden erg emotioneel bent of juist heel erg down, krijgt je kind hier ongetwijfeld iets van mee. Ik vind het belangrijk om hierover te praten en het niet te verzwijgen. Maar als ze nog zo jong zijn 2-5 jaar, hoe leg je het dan goed uit? 

9 jaar geleden

Het is lastig om zoiets uit te leggen aan kleine kinderen, maar als ze telkens naar de persoon vragen die je verloren bent, moet je wat zeggen en ontkom je er niet aan. Wij hebben het ook wel eens meegemaakt en gezegd dat oma naar de sterren is gegaan. Elke keer als mijn dochter een ster ziet zegt ze: daar is oma, en dan zwaait ze even. Ze is nu 3,5 jaar en ik weet heel goed dat ze weet dat oma er niet meer is. Maar wanneer je 'overleden' zegt, wordt het weer een lastig verhaal en klinkt het zo zwaar voor een kind. Oma is nu bij de sterretjes en als je net zo oud als oma wordt ga je daar ook heen. Heel veel sterkte!