Snap
  • Kind
  • vakantie
  • uitjes
  • meivakantie

Hoe beleef of overleef ik de vakantie?

Vakantie, gillend gek tot rust komen!

Hoera, vakantie!

Dat er een vakantie aankwam wist ik, maar dat het twee weken was wist ik niet. Even slikken! Waar de ene ouder het fantastisch vind om twee weken lang alle kinderen thuis te hebben en geen schoolstress (lees: in de ochtend haasten om iedereen op tijd fris en fruitig op school af te leveren) te hebben zijn er ook ouders die het best een dingetje vinden om 24/7 met alle kinderen thuis te zijn. Ik val er eigenlijk een beetje tussenin, maar als ik moet kiezen behoor ik toch wel tot de laatste categorie. Misschien komt het ook omdat ik geen baan buiten de deur heb, maar vanuit huis werk. Ik ben dus altijd al thuis en dat heeft zo zijn voor- en nadelen. Ik zal de redenen waarom ik het lastig vind even een op een rijtje zetten.

Mijn kinderen slapen niet uit, om 06.30 staan ze aan en dan heb ik geluk. Hoe bedoel je vakantie!Ik ben iemand die het al lastig vind om enigszins structuur aan te brengen thuis en in de vakantie is deze helemaal moeilijk te vinden en te behouden. (lees: chaos)Ik krijg soms het gevoel dat ik van alles moet ondernemen met mijn kinderen, onzin natuurlijk maar het gevoel is er soms wel.De meiden kunnen niet met en niet zonder elkaar. In de vakantie is het vaak vooral niet met elkaar, dus veel geruzie onderling en heb ik het gevoel vooral politieagente te zijn.

Georganiseerde chaos.

Neem bovenstaande alsjeblieft met een korreltje zout, want zo lijkt het natuurlijk of ik een ontzettend zwaar leven heb en dat is absoluut niet waar. Ik heb voor mezelf wel een 'plan' gemaakt zodat ik met een lekker gevoel deze vakantie inga. Ik ga ondanks mijn go-with-the-flow mentaliteit toch momenten kiezen waarop ik het huishouden doe om te voorkomen dat ik 's avonds laat nog wasjes sta weg te werken of het huis te boenen. We gaan samen kijken welke activiteiten er gedaan kunnen worden, zowel samen en buiten de deur als zelf thuis. Het laatste vooral om ze een 'zetje' te geven om zichzelf te vermaken en/of samen kunnen spelen. Quality time creëren voor de kinderen door ze individueel eens bij opa en oma te laten spelen/logeren. Vinden zij geweldig en heel eerlijk, ik ook! Ook komen er ook deze vakantie waarschijnlijk weer nichtjes logeren, want dat is echt feest! Aan logeerpartijen heb ik zelf hele goede en fijne herinneringen, ik vind het een eer dat zelfs grote tiener nichtjes nog steeds graag bij ons komen logeren. Het voelt absoluut niet als extra belasting, maar enorme gezelligheid. Vrienden van ons staan een weekje op een camping dus het plan om daar een dagje naar toe te gaan is er ook, terwijl vaders en moeders even bij kunnen kletsen en een borrel kunnen drinken vermaken de kids zich ongetwijfeld op de camping. Win-win!

Laat ik vooropstellen dat ik het niet nodig vind om elke vakantie ècht weg te gaan of dure uitstapjes te maken. Ik heb nog even een aantal low budget activiteiten op een rijtje gezet:

de bosspeeltuin, een speeltuin in een natuurlijke omgeving waar de kinderen zich uren kunnen vermaken met een aantal speeltoestellen, waterpomp, kabelbaan en hutten bouwen. Er zijn picknicktafels aanwezig dus we kunnen onze eigen broodjes en drinken meenemen. Kijk of er in jouw buurt ook eentje zit.Hans en Grietje, is een pannenkoekenrestaurant met een fantastische buiten-speel-ruimte. Zit bij ons om de hoek dus we zijn er zo. Je betaald geen entree, wel is consumptie verplicht maar dat hoeft geen hele maaltijd te zijn. Een taartje (voor mij) en een kan limonade volstaat prima.de bibliotheek, samen boekjes lezen en natuurlijk uitkiezen om mee te nemen naar huis.het Kabouterbos, een speciale route die je loopt en de mooiste schatten uit het bos verzamelt. Eindigen met een lekker ijsje, wat wil een kind nog meer?wandelen/fietsen op de hei, wij wonen op de Veluwe dus binnen no time zitten wij in het bos of op de hei. Picknickkleed ik de fietstas en gaan!knutselen, random tekenen, kleuren, verven is altijd prima maar soms ook leuk om echt iets samen te maken. Een insectenhotel staat hier nog op de wishlist van de kleuter (niet op die van mij!) maar van een goedkoop houten bakje kan je ook een heel mooi sieradenkistje knutselen.waterpret, met water spelen is altijd een succes. Een grote teil buiten met water, speelgoed en waterpistolen en ze zij gegarandeerd een tijdje zoet.samen bakken/koken, zei de moeder die dat zelf nooit doet. Mijn man daarentegen wel en ze vinden het fantastisch om te helpen. Laat ze zelf een maaltijd bedenken en helpen de boodschappen te doen en te maken. Samen ijsjes maken van water/fruit/yoghurt is ook leuk!Sprookjeswonderland in Enkhuizen en Dinoland Zwolle zijn leuke betaalde uitstapjes die niet de wereld kosten. Dus wil je ècht een dagje uit, neem dan eens een kijkje op hun site.

Let it goooo...

Het klinkt zo lekker, maar makkelijker gezegd dan gedaan. Voor mij tenminste. Toch is dit één van de mooie lessen die ik mag leren. Laat het maar los, geniet van de tijd en momenten die je hebt met je kinderen en maak mooie herinneringen. Ik probeer mezelf de vraag te stellen. Hoe kijken mijn kinderen later terug op deze vakanties? Dat hun moeder altijd druk bezig was met huishouden of werk? Of een moeder die soms de boel de boel kon laten en met ze aan tafel kon knutselen of met moeite in de tipi tent kroop om samen te picknicken. Ik hoop het laatste!

Snap
Snap
5 jaar geleden

Zeker bij de langere vakanties maak ik een planning. Er zijn opa's en oma's die dochterlief graag te logeren willen hebben, dus dat staat twee keer op de planning. Één keer bij mijn schoonouders en één keer bij mijn ouders op de camping samen met een nichtje. Verder gaat ze met een vriendinnetje op de Vrijmarkt staan, is er een judoclinic van een Topjodoka (als lid van de judobond echt betaalbaar) en zijn er twee logeerpartijtjes bij ons thuis gepland. Vandaag een uitstapje naar een museum gemaakt. Met museumjaarkaart en een tas met broodjes is het goed te doen. De Museumjaarkaart is garantie voor een leuk dagje uit. Veel musea bieden extra kinderactiviteiten aan in eem vakantie.. het is wel even een aanschaf, maar daarna kunnen wij gaan en staan waar we willen (zeker met vrij vervoer in de trein). Een dagje Efteling is ook duur. Voor hetzelfde geld zitten wij zo'n acht keer per jaar in een museum.