Snap
  • Kind
  • #veiliggevoel
  • #veiligheid
  • samenwerking

Hoe begeleid je kinderen op een luchtkussen?

Betrokken zijn

Als moeder vind ik het enorm fijn en belangrijk om betrokken te zijn bij de kinderen. De eerste vier jaar van hun leven ben je als moeder en/of vader de wereld voor je kindje. Je bent er op vele momenten in hun leven. Zodra ze naar de basisschool gaan wordt dat wereldje wat groter. Ze gaan steeds meer hun eigen gang. Ze beleven steeds meer zonder hun ouders. Ze hebben ons als ouders steeds iets minder nodig. Je gaat van het verzorgen van je kindje naar het begeleiden met je handen op je rug. Je geeft ze daarmee het vertrouwen dat ze naast hun vertrouwde gezin nog een hele andere wereld kunnen ontdekken. Dat is voor ons als ouder toch af en toe een beetje slikken.

Bij de oudervereniging

Om toch betrokken te blijven bij de kinderen op school, en om op af en toe mee te kunnen kijken, ben ik bij de oudervereniging van hun basisschool gegaan. Het voelt fijn om leuke activiteiten voor ze te kunnen regelen met de andere ouders van de oudervereniging. De kinderen vinden het ook erg leuk om mij op zo’n dag te zien. Even een knuffel tussendoor of ze mogen mij helpen met spullen klaarzetten. Er is altijd wel iets waarmee ze mij kunnen helpen of ik hun. Dat vinden ze net zo fijn als ik. Zolang ze dat ook blijven vinden blijf ik dat lekker doen.

Snap

Een leuke dag bezorgen

Het afgelopen jaar hebben we veel evenementen moeten laten gaan of was het vanwege alle maatregelen een aangepast programma. Dat was best wel jammer voor ze. Dit soort dagen zoals carnaval, schoolreisje of kamp zijn toch momenten waar ze enorm naar uit kijken. Om toch het jaar leuk af te sluiten hadden we schoolreisje naar ons dorp gehaald i.p.v. dat we er naartoe gingen. Om ze toch een leuke dag te verzorgen. Wat vonden ze dat een feest!

Luchtkussens

Het allerleukste van de dag waren toch wel alle luchtkussens. Zoiets blijft leuk voor zowel de jongere als oudere kinderen. Al die blije hoofden en het gelach. Heerlijk om naar te kijken! Naast dat ze zoveel plezier hadden is het ook nog eens goed voor hun motorische ontwikkeling en sociale vaardigheden. Sommige kleuters vonden het nog een beetje spannend tussen de drukke kinderen, maar al snel durfden ze hun grenzen te verleggen en hadden uiteindelijk toch plezier. Een luchtkussen is dus niet alleen leuk, maar ook hartstikke goed voor hun ontwikkeling.

Snap

Luchtkussens kunnen gevaarlijk zijn

Naast dat het allemaal leuk en goed voor een kind is om op een luchtkussen te spelen, is het ook belangrijk om goede afspraken en regels te maken. De school heeft bijna 300 kinderen. Die kan je niet tegelijk op een luchtkussen laten. Dat zou onverantwoordelijk en gevaarlijk zijn. Om het zo veilig mogelijk te houden, hadden we duidelijke regels gemaakt. Want wist je dat jaarlijks gemiddeld 2.200 kinderen de spoedeisende hulp bezoeken na een ongeval op een luchtkussen? In de helft van de gevallen was er zelfs sprake van ernstig letsel, zoals ernstige botbreuken, verzwikkingen of hersenletsel. Het ging hierbij vooral om kinderen in de leeftijd van 5 t/m 14 jaar.

Duidelijke regels via VeiligheidNL

Om het zo veilig mogelijk te houden, hadden we duidelijke regels gemaakt. Met hulp van VeiligheidNL hebben we deze regels opgesteld:

De bekendste regel: Schoenen uit!Per klas hadden we groepjes gemaakt. Zodat leeftijdsgenoten bij elkaar op het luchtkussen konden. Zo voorkom je dat grote en kleine kinderen tegelijk gaan.We hadden dan ook een maximaal aantal kinderen.Elk moment stond er iemand bij om toezicht te houden. We hadden van tevoren een tijdschema gemaakt om zo goed alle kinderen te kunnen afwisselen.Gebeurde er iets wat niet mocht zoals wild spelen dan kreeg je 1 waarschuwing. Na de 2e waarschuwing moest je er van af.Voor de rest begeleid je gewoon met je handen op je rug.

Voor meer duidelijke regels kun je hier kijken. Daar staat alles precies beschreven.

Snap

Het verliep voorspoedig door de regels

Door deze regels verliep het allemaal voorspoedig. Je had er af en toe alleen een kind tussen zitten die het te leuk vond en graag wilde blijven springen. Maar als de juf wat strenger vroeg of ze wilde komen, dan kwam het kind er toch (wat geïrriteerd) van af. Dat was voor mij juist het teken dat deze dag was geslaagd, haha!

Een bloedneus en dikke lip

Zelf heb ik een keer als kind een voet in mijn gezicht gehad van een ander kind omdat hij een soort karate schop in de lucht deed tijdens het springen. Dat zorgde voor een enorme bloedneus. Ik weet het nog zo goed, omdat ik als kind weinig een bloedneus heb gehad en daardoor flink was geschrokken. Dit ongeval gebeurde toen ik bij mijn neefje aan het logeren was. Met een gehavende neus en dikke lip ging ik na het logeerpartijtje weer naar huis. Door dit ongeval ben ik nu als moeder erg oplettend geworden als het om luchtkussens gaat. Je hebt een verantwoording als je zo’n evenement regelt voor alle kinderen. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Maar als je ongelukken kunt voorkomen door duidelijke regels te maken, scheelt dat weer een bloedneus en dikke lip van een kind.

Hun wereld is mijn wereld

Tijdens het avondeten vertelden mijn kinderen dat ze hebben genoten van deze dag. Ook voelde ze  zich speciaal omdat we in de ochtend eerder aanwezig waren dan de rest en we daardoor samen nog even konden springen. Precies om dit soort dingen ben ik bij de oudervereniging gegaan. Om betrokken te zijn bij mijn kinderen. Ik heb het dan de hele tijd over dat ik hun hele wereld was tot vier jaar. Maar hun zijn net zo goed mijn wereld. Ik koester dan ook extra dat ik nog zo betrokken kan zijn.

Liefs,

Ashley@MamAsh.nl