Snap
  • Kind

Het leesplankje van aap, noot, mies

De kinderboekenweek, met als thema dit jaar: 'Voor altijd jong' is weer voorbij. Vooral het leesplankje heeft indruk gemaakt op Dunya.

Veilig Leren Lezen

“De juf heeft leren lezen met aap, noot, mies, wim, euh…..” Daar houdt het even op. “zus, jet, en nog wat woordjes. De volgorde weet ik ook niet precies” lach ik tegen Dunya. Ik heb leren lezen met de oude Veilig Leren Lezen methode. Die is sindsdien nog een paar keer veranderd heb ik wel gemerkt. De juf en ik schelen zo’n acht jaar en ik verbaas me er wel over dat aap, noot, mies blijkbaar van minder lang geleden is dan ik dacht. Op school werd er ook wel eens verteld over “vroeger” en aap, noot, mies, was van heel vroeger. Ik kom er nu pas achter dat dat misschien toch wel meevalt. “Bij mij was het boom, roos, vis” leg ik uit. Dunya kijkt verbaasd: “Boom? Niet maan?” Ik schud mijn hoofd. “Nee, pas veel later werd het ik, maan, roos, vis”. “Is beter toch?” vraagt ze voor de zekerheid. Ik knik bevestigend. “Klopt, want boom en roos is allebei met de oo en nu krijgen kinderen verschillende letters aangeboden.”

Leesplankje aap, noot, mies

Als Dunya aan tafel zit voor het ontbijt bedenk ik me opeens iets wat ik in de kast heb staan. Het is even zoeken tussen alle bordjes, maar dan kom ik het tegen. Ik zet het op tafel en ga door met het ontbijt klaarzetten. Ondertussen wacht ik op een reactie. “Mag ik deze mee naar school nemen?” vraagt ze. Ik draai me om. “Ja schat, dat mag natuurlijk!” Ooit waren deze bordjes gewoon in de winkel te koop. Op de rand van het bord staan plaatjes met een woordje. Je raadt het al: aap, noot, mies, zus, wim, jet en nog wat woordjes. Ik duik in een bak met oude kopjes en triomfantelijk haal ik een melkbeker tevoorschijn van dezelfde serie. Ik pak het in en stop het in Dunya’s tas. “Doe er wel voorzichtig mee alsjeblieft. Ze zijn niet meer te koop voor zover ik weet!” Als ik ’s avonds vraag wat de juf ervan vond zegt ze: “Ze vroeg: Hebben we vandaag een diner?” Die grap had ik wel verwacht, aangezien juffen toch allemaal wel een beetje op elkaar lijken. Ik had precies hetzelfde gezegd.

Kroontjespen of vulpen

Het was Kinderboekenweek en het thema was Voor altijd jong. School maakte daarvan het thema Tijd. Over opa’s en oma’s en over vroeger, over kroontjespennen, over aap, noot, mies, met verhalen over oude mensen, over hoe de dingen vroeger gingen. Bij de kinderboekenweek hoort het lied van Kinderen voor kinderen “Voor altijd jong”. Het huiswerk van Dunya is dan ook het lied oefenen en het dansje erbij. De kinderen in groep 5/6 ervaren hoe het is om met kroontjespen te schrijven. “Het is heel moeilijk als je het voor de eerste keer doet” zegt Dunya. “Je hebt of teveel of te weinig inkt en het is heel gek om te doen.” Het brengt haar wel op het idee om met vulpen te gaan schrijven. Ik aarzel dan ook niet om een goedkope voor haar aan te schaffen, zodat ze ermee kan oefenen. Het is een soort kroontjespen volgens Dunya en dat is wel erg leuk om te doen. Ik ben er blij mee, want ik hou niet van balpennen op de basisschool. Ik vind dat je kinderen moet stimuleren om met een goede pen te schrijven. Vorig jaar werkte ik op een school waar kinderen aan het begin van het schooljaar een Stabilo-pen kregen van school. Raakten ze die kwijt of ging ie stuk, dan konden ze bij de juf een nieuwe kopen voor vijf euro. Ik juich zoiets toe, al ben ik toch nog steeds fan van de ouderwetse vulpen. Dan moet je wel rustig schrijven en kun je niet in de haast je werk afraffelen. Het lukte me vorig jaar niet om het ingevoerd te krijgen, maar dit schooljaar, met een nieuwe directeur, ga ik het nog een keer proberen in de Ouderraad. Wie weet ziet deze directeur het belang er wel van in.

Afsluiting thema Tijd

Aan het eind van de week houdt de school een presentatie als afsluiting van de Kinderboekenweek. Leuk al die enthousiaste kinderen die een liedje zingen. De klas van Dunya heeft het leesplankje van aap, noot, mies getekend. Om de beurt houden ze een tekening omhoog en roepen het woord dat erbij hoort. Leuk gedaan. Het wordt gebracht als afsluiting van het thema, maar de link naar de Kinderboekenweek wordt wel nadrukkelijk genoemd. Daarom mis ik, als oud-voorleescoach, de boeken bij deze presentatie.

Gouden Griffel voor Gips

Ik weet wel dat de klas naar de bieb is geweest. Toen ik naar school fietste voor mijn vrijwilligerswerk zag ik Dunya met haar juf en klasgenootjes bij de ingang van de bibliotheek staan. “Sorry, ik was vergeten te vragen of je mee kon gaan” zegt Dunya die middag. “Was dat dan nodig? Had de juf ouders nodig als begeleiding?” Ze haalt haar schouders op. “Geen idee” zegt ze. “Volgens mij niet. Er was een stagiaire bij, dus dat lijkt me wel genoeg voor jullie groep. Als de juf niet om ouders vraagt, dan is het niet de bedoeling dat we meegaan” reageer ik. In de boekhandel kopen we een boek voor haar broertjes. Ze leren het beste Nederlands als ze worden voorgelezen. Laatst hebben we alle kinderboeken die beneden staan uitgezocht en ook een stapel kleuterdvd’s aan papa gegeven. Nu kopen we een boek voor ze, omdat het Kinderboekenweek is. Bij de kassa ziet Dunya het boek Gips. Dat is bekroond met gouden griffel. Ze had er over gehoord op het Jeugdjournaal. “Deze wil ik!” zegt ze. “Alsjeblieft!” Buiten leg ik uit dat ik nog een boekenbon heb en dat ik ‘m wel kan bestellen, met korting. Als ze met school naar de bibliotheek is geweest zegt ze: “Ik kan het ook in de bieb lenen, dus dan hoef je het niet te bestellen. Veel goedkoper!” Aangezien ze niet graag leest, vind ik dat een veel beter idee. Ik weet nu al dat ze het niet uit gaat lezen, als ze ‘m al een keer gaat lenen.

Voorlezen als grote zus

Dunya heeft geprobeerd voor te lezen, maar haar broertjes vonden dat nog niet zo makkelijk. Stilzitten, luisteren naar een verhaal dat je nog niet goed kunt verstaan, dat is ook wel veel gevraagd van jonge kinderen. Dus besloot Dunya om samen met hen plaatjes te kijken en er dingen over te vertellen. Ik vind dat supergoed van haar. Zij kan zo bij de Voorleesexpress gaan werken. Zij gaat haar broertjes Nederlands leren want ze neemt haar rol als grote zus heel serieus! En nu is het Herfstvakantie. We verleggen de aandacht van boeken naar films. Want in de Herfstvakantie is het tijd voor Cinekid!

7 jaar geleden

Dat is juist zo gek: Dunya kan heel goed lezen! Ik ken het inderdaad ook vanuit het onderwijs en het is ook logisch: kinderen die lezen moeilijk vinden, houden niet van boeken. Maar Dunya heeft er geen geduld voor. Erg jammer want lezen is leuk, verrijkt je leven, verbreedt je belevingswereld en vergroot je woordenschat.

7 jaar geleden

Wij hebben er borden van en ik had er vroeger geloof ik een poster van. De geborduurde versie heb ik weleens gezien, maar dat is me teveel werk. Pfff.... Zou wel erg leuk zijn! Ik hield ook altijd zoveel van lezen. Nog wel, maar minder tijd vanwege het bloggen en Dunya kost ook wel tijd. :)

7 jaar geleden

Leest dunja niet graag omdat het lastig is? Mijn zoontje leest ook niet graag, krijg met moeite een blad gelezen met hem. Wij hebben nu een xlens bril aangeschaft. En met kleurenfilters gaat het wel beter. Vind wel dat je altijd leuke dingen met dunja doet.

7 jaar geleden

Aap noot mies wim zus jet teun vuur gijs lam kees bok weide does hok duif schapen. Kan hem wel dromen! Heb het zo vroeger niet geleerd maar ik heb een geborduurde versie die mijn moeder had gemaakt toen ze zwanger was van mij. Jammer dat Dunya niet van lezen houdt! Ik verslind boeken en kan nauwelijks zonder :-)