Snap
  • Kind

Het komt allemaal wel goed.

Mijn 6 jarige autistische dochter op een alledaagse ochtend voor mij .

We zitten in de metro en ik probeer net te doen alsof ik niet zie dat mijn oudste weer op het raam aan het tekenen is met haar spuug. Ze is 6 jaar en heeft autisme. 

Maar dan SSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSST maakt het geluid van de deuren die open en dicht gaan en dochter schrikt op houd haar oorwarmers (mussen vallen dood van het dak) krampachtig vast en zoekt in paniek naar mij. Ik schiet naar haar toe en houd haar stevig bijna in een houtgreep vast tot de deuren weer gesloten zijn. Nog 3 haltes tel ik in mijn hoofd en ik zie dat vingertje van haar alweer in haar mond gaan om verder met der spuug op de ramen te tekenen. 

Ondertussen sta ik ook met een tweelingwagen met zoontje van 2 jaar en een baby van 4 maanden te vermaken. Komt er opeens een vrouwtje naar me toe en laat me weten met een vies gezicht dat mijn dochter vies aan het doen was. Want ja met zoveel kids had ik het vast te druk om het gezien te hebben. Ik bedank haar vriendelijk en leg uit dat ze autisme heeft en ze er niet zoveel aan kan doen want ik zeg er wat van en ze doet het zo weer. Mevrouw der gezicht klaart op en word nieuwschierig en begint te vertellen dat ze ook een nichtje had met gedragsproblemen maar dat het allemaal is goed gekomen. Ondertussen denk ik ok en nu?? Ik blijf echter vriendelijk en knik.  

Dat zinnetje "het komt allemaal wel goed" vinden mensen blijkbaar belangerijk om te zeggen. Maar wat nou als het niet goed komt? En wat is er dan zo goed aan... volgens mij betekend het dat ze zichzelf kunnen redden ondanks dat het niet goed gekomen is en de directe mensen om hun heen het gewoon uiteindelijk maar geaccepteerd hebben. Ook prima wel allemaal natuurlijk maar dat is heel anders als in je neemt een workshop en je leert hoe het wel hoort dan kan je pas echt spreken het is wel goed gekomen.

Weetje soms is het fijn als er gewoon word geknikt en mijn dochter een glimlach schenken dat komt pas echt goed aan. 

9 jaar geleden

Kijk hier ben ik blij om. Hartelijk bedankt voor het lezen!

9 jaar geleden

Dankjewel! Het allerbeste terug gewenst

9 jaar geleden

Hallo, mijn dochter weet dondersgoed dat het niet goed is maar als ik er wat van zeg zie ik haar gezicht heel schuldbewust vertrekken en heb ik er eigenlijk al spijt van wetende dat ze er niets aan kan doen. Je kan het vergelijken met baby;s die alles in hun mond doen. Zij doet dat nog steeds het is iets wat ik er nog niet uit heb gekregen maar wie weet... hopelijk ooit groeit ze eruit. Dankjewel voor je reactie!

9 jaar geleden

Mooi beschreven. Ik heb het met een klein beetje gene gelezen. Kon me zomaar voorstellen dat ik ook zou denken van; nou mama let ook niet goed op. Niet alles is wat het lijkt. Bedankt voor deze inzicht.