Bewezen: het jongste kind is het lievelingetje
Zo blijkt uit onderzoek
Als moeder zal je natuurlijk nooit zeggen dat je een favoriet kind hebt. Toch blijkt uit onderzoek dat veel ouders wel degelijk lievelingetjes hebben en in de meeste gevallen is dat de jongste.
De cijfers liegen er niet om: het jongste kind is vaak het lievelingetje. Onderzoek van Brigham Young University heeft het bewezen. De onderzoekers namen hiervoor 300 gezinnen onder de loep. Al deze gezinnen hadden twee tieners. Van een middelste kind is in dit geval dus niet uitgegaan. Wat bleek? Jongste kinderen zijn competitiever. Zij vergelijken zich veel met hun oudere broer of zus en willen graag de favoriet van hun ouders zijn. Oudste kinderen zijn hier veel minder mee bezig. Doordat jongste kinderen zich zelf vaak gedragen als favoriete kind, ervaren ouders dit ook zo en wordt de relatie versterkt. Het is dus een soort vicieuze cirkel.
Positieve gevolgen
De onderzoekers laten ze weten dat ze vermoeden dat middelste kinderen hetzelfde ervaren als oudste kinderen. Daarnaast benadrukken de onderzoekers dat het niet erg is om als ouders anders met je kinderen op te gaan. In het onderzoek werd duidelijk dat jongste kinderen meer de behoefte hebben om zich het lievelingetje te voelen dan oudste kinderen. Vanwege die verschillende behoeftes, mag er ook verschillend met ze om worden gegaan. De gevolgen voor jongste kinderen zijn positief. Zij worden vaak zelfstandige, zelfverzekerde en optimistische volwassenen. Ze geloven dat ze dingen voor elkaar kunnen krijgen en leven hier ook naar.
Redenen waarom jongste kinderen het lieverdje zijn
Waarom jongste kinderen vaak het lievelingetje zijn? Ouders vinden het groot brengen van de jongste vaak makkelijker. Jongste kinderen kijken veel af bij hun grotere broers en zussen. Bij het oudste kind was alles nog nieuw en uitdagend. Uit het onderzoek is ook gebleken dat jongste kinderen vaak langer bij hun ouders blijven wonen dan oudste kinderen. Laatste fun fact: opa's en oma's denken er anders over. Bij hen zijn oudste kinderen juist vaak favoriet.