Snap
  • Kind
  • kinderen
  • hefst
  • kleuteren
  • enthousiast

Het herfstkind en langer kleuteren

Vroeger was het heel eenvoudig: kinderen geboren na 1 oktober gingen gewoon nog een jaartje extra kleuteren. Tegenwoordig is dat anders.

Vroeger was het heel eenvoudig: kinderen geboren na 1 oktober gingen gewoon nog een jaartje extra kleuteren. Tegenwoordig is het de bedoeling dat alle kinderen geboren voor 1 januari doorgaan naar groep 3.

In theorie is dat heel gemakkelijk gezegd, maar in de praktijk blijkt dat regelmatig tegen te vallen. Veel kinderen gaan dus al op 5jarige leeftijd naar groep 3 en lopen daardoor heel jong al op hun tenen.

Natuurlijk heb je de serieuze, leergierige kinderen, kinderen die al veel opsteken van hun oudere broer of zus en kinderen die de lesstof erg snel in zich kunnen opnemen, maar mijn dochter, geboren op 28 oktober, valt in ieder geval ( nog ) niet onder een van deze categorieën.

Ze is de oudste thuis, speels, dol op kleien en de poppenhoek en raakt nog niet bepaald enthousiast als ze weer eens een ( "zaaaaiii" zoals zij dat zegt ) werkje van de juf krijgt. De Citotoets? prima voor 5 minuten, met als resultaat de eerste 4 antwoorden goed en daarna alles fout.

Wij zijn dan ook erg blij met de keuze die wij samen met de juf gemaakt hebben: ze zit nog een extra jaartje in groep 2 en groeit nu langzaam toe naar groep 3, terwijl ze ook nog lekker onbezorgd van het kleien en de poppenhoek kan genieten.

Toch jammer dat het systeem zo zwart-wit is. Ik begrijp dat er ergens een grens getrokken moet worden, maar persoonlijk denk ik dat niet de geboortedatum van het kind, maar het kind zelf de doorslag zou moeten geven.

11 jaar geleden

helemaal met je eens. situatie is afhankelijk van kind en ontwikkeling niet van geboortedatum. fijn dat je begripvolle juf hebt