Snap
  • Kind
  • ouders
  • kind
  • boos
  • Scheiden
  • verdrietig
  • eenzaam

Het effect van scheiden op kinderen.

Zodra je aan je kindje verteld dat jullie gaan scheiden, krijg je te maken met heftige emoties. Natuurlijk beleeft ieder kind een scheiding op zijn eigen manier. Hoe je kindje het daadwerkelijk beleeft hangt van de leeftijd en het karakter af.

De manier waarop je gaat scheidden heeft hier ook grote invloed op. Kinderen vinden het prettiger als je in goed overleg uit elkaar gaat dan wanneer ze je vaak zien ruziën.

Boos en verdrietig

Je kind zal in eerste instantie erg boos en verdrietig zijn door de scheiding, dit geldt vooral voor oudere basisschool kinderen. Schrik niet als deze emoties lang aanhouden, ze zijn namelijk heel erg intens voor een kind. Het kan dat je kindje zijn boosheid uit door bijvoorbeeld weer in bed te gaan plassen of ruzie te maken met zijn vriendjes. Vaak proberen ze aandacht te vragen door je uit te dagen of over je grenzen heen te gaan.

Bang en eenzaam

Behalve boos en verdrietig wordt je kindje waarschijnlijk bang. Zijn veilige leven is namelijk ineens verdwenen en hij heeft moeite met een toekomst te plaatsen. De reacties verschillen per leeftijd, een ouder kind zal minder bang zijn dan een jonger kind. Vaak gaat de angst van je kind samen met het gevoel van eenzaamheid. Je kind kan zich in de eerste periode na de scheiding aan zijn lot overgelaten voelen.

Opgelucht

Natuurlijk kan je kind zich ook opgelucht voelen. Dat geldt vooral voor kinderen vanaf tien jaar. Als de laatste jaren van je huwelijk vol ruzie of misschien zelfs agressie zijn geweest, is het voor een kind een echte opluchting.

Loyaliteitsconflict

Veel kinderen komen tijdens of  na de scheiding van hun ouders in een loyaliteitsconflict terecht. Ze willen niet kiezen tussen hun ouders en kunnen dat waarschijnlijk ook niet. Als je kind jou steunt, doet het voor zijn gevoel de andere ouder tekort, en andersom. Er ontstaat een innerlijk conflict wanneer je kind zich onder druk gezet voelt om te moeten kiezen tussen zijn ouders.

Bezorgd

Als je kindje merkt dat zijn 'onschuldige' opmerkingen over zijn vader ervoor kunnen zorgen dat zijn moeder heel verdrietig of boos wordt kan het zich meer naar binnen keren en zal het kind zijn woorden voorzichtiger kiezen. Kinderen hebben sneller medelijden met hun ouders. Bijvoorbeeld als mama niet kan rondkomen of als papa alleen thuis zit.

Schuldgevoel

Ook hebben veel kindjes last van schuldgevoelens. Veel kinderen denken namelijk dat zij de oorzaak zijn van de scheiding van hun ouders. Vooral jonge kinderen hebben hier last van. Het is dan ook mogelijk dat je kind nog lang blijft hopen dat jullie weer bij elkaar komen. Pubers kunnen zich ook flink zorgen maken, sommige zoeken buitenshuis afleiding twijfel andere pubers juist verantwoordelijkheden in het gezin op zich nemen.

Zelfstandigheid en weerbaarheid

Uiteindelijk leidt een scheiding vaak tot meer zelfstandigheid en weerbaarheid van je kind. Want door de scheiding heeft je kind vaak zelf zaken moeten regelen en moeten helpen met huishoudelijke klusjes.

12 jaar geleden

vind ik ook en ik ben er ook 1 van, helaas...maar nu getrouwd en kinderen....ik ga echt mijn ouders niet achterna! zal het wel beter doen!

12 jaar geleden

Verschrikkelijk waar een kind allemaal mee moet omgaan tijdens een scheiding.